25n
25N
25N

Ximo Puig proposa a la Comissió Europea declarar 2022 com a "Any Europeu de l'Estat del Benestar"

El president de la Generalitat ha remés la seua proposta per carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

Ximo Puig proposa a la Comissió Europea declarar 2022 com a "Any Europeu de l'Estat del Benestar"
01/06/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la proposta de declarar 2022 com a ‘Any Europeu de l’Estat del Benestar’.

Així ho ha anunciat durant la seua intervenció en la presentació del llibre ‘Luis Vives’ del filòsof, historiador d’idees polítiques i catedràtic de la Universitat Complutense, José Luis Villacañas.

El president ha remés la seua proposta per carta, en la qual explica que el suggeriment constitueix una manera de “reivindicació política” de l’Europa del present i del futur, considerada com “una gran família que no és indiferent a les dificultats alienes”.

En la seua missiva destaca la necessitat d'”aprofundir en el model social europeu i en el seu estat del benestar”, en aquesta “dècada decisiva que ara iniciem”, i davant les “transformacions i oportunitats” que ofereixen els fons del programa Next Generation EU, assegurant que el “futur europeu passa per una defensa orgullosa del nostre estat del benestar”.

Així mateix, indica que la declaració de l”Any Europeu de l’Estat del Benestar’ contribuirà a “impulsar el debat i el diàleg per a sensibilitzar a l’opinió pública sobre qüestions transversals i fonamentals per a la ciutadania europea”.

De la mateixa manera, valora la importància del model social europeu de l’estat del benestar durant la pandèmia, que ha permés “salvar milers de vides gràcies a la sanitat pública”, així com “assistir als més afectats” per les greus conseqüències econòmiques “gràcies a l’històric paquet d’ajudes de la Comissió”.

En l’escrit també assegura que sense estat del benestar europeu “s’haguera lamentat un major nombre de morts i una major desigualtat”, i mostra la seua coincidència amb la mateixa presidenta de la Comissió Europea en assegurar que la pandèmia “ha demostrat la necessitat de serveis públics vigorosos i eficients per a protegir la ciutadania i fomentar la igualtat d’oportunitats”.

Lluís Vives, precursor de l’estat del benestar

Durant l’acte de presentació del llibre sobre Luis Vives, el president s’ha referit a l’humanista valencià com el “precursor de l’estat del benestar”, i un “gran defensor de l’europeisme i del pacifisme”, per la qual cosa ha reivindicat la seua figura i ha assenyalat la necessitat de “seguir el camí” del pioner en la defensa de la protecció social pública.

Per això, el cap del Consell ha explicat que, al costat de la carta dirigida a la presidenta de la Comissió Europea, li ha remés un exemplar del llibre sobre Luis Vives, de José Luis Villacañas, amb la petició de defensar “el fet diferencial europeu que constitueix el nostre model social”.

En el transcurs de l’acte, Puig ha realitzat un paral·lelisme entre l’Europa de Vives i l’actual, destacant la “incertesa de viure entre crisi, migracions i pandèmies”, així com el “terratrémol en les estructures socials i polítiques”, o “l’angoixa de patir la polarització extrema”, i ha fet referència al paper que exerceixen en aquest context les institucions polítiques.

Finalment, el president ha destacat la visió europeista de Vives, que va defensar “el pacifisme i la concòrdia entre els pobles”, assegurant que “la divisió és el taló d’Aquil·les europeu davant els desafiaments”, i ha reivindicat la defensa de les idees “sense querella” per la qual advocava l’humanista valencià, “màxima que la Comunitat Valenciana ha honrat en aquest any tan difícil, aparcant les diferències, i buscant l’entesa més enllà dels interessos particulars”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =