25n
25N
25N

Vox es queda fora de la Mesa de Les Corts Valencianes

Vox es queda fora de la Mesa de Les Corts Valencianes
23/10/2019 -

Vox seguirà fora de la Mesa de les Corts Valencianes en rebutjar els grups del govern del Botànic II –PSPV, Compromís i Unides Podem– la seua petició d’estar present per a no ser l’únic partit “marginat” en la cambra. Tant el PP com Ciutadans (Cs) han donat suport a la seua proposta, fins i tot sense estar d’acord amb el plantejament.

De fet, Cs aposta per posar en marxa una reforma en profunditat del reglament del parlament valencià, que data de 2006, i “fins i tot substituir-ho per un nou”, amb l’objectiu d’adaptar-lo “al XXI” i a qüestions com el multipartidisme de la X Legislatura i a altres qüestions com la paritat o l’administració electrònica.

La petició de Vox, debatuda en el ple d’aquest dimecres, part que els seus deu diputats tenen dret a estar en la Mesa de les Corts –l’òrgan on s’elaboren les mesures d’organització interna– per a tindre coneixement de les propostes i no treballar “a cegues”.

També es basa en el fet que Unides Podem-Esquerra Unida sí que està present en la Mesa malgrat tindre menys escons (8), ja que aquest grup va aconseguir entrar en formar part del Botànic II i renunciar PSPV i Compromís a un lloc. “Juguem amb una mà lligada a l’esquena. Hui és Vox, però demà pot ser qualsevol partit”, ha advertit la seua portaveu adjunta, Llanos Massó.

Per contra, PSPV, Compromís i Podem rebutgen aquest plantejament recordant que “en cap parlament del món” estan tots els grups representats en la Mesa. “Si d’ací a no res hi haurà Vox, ‘superVox’ o ‘recontraVox’, aniran tots de manera assembleària a la Mesa?”, s’ha preguntat el síndic socialista, Manolo Mata, acusant-los de “voler ‘trincar’ un lloc”.

En la mateixa línia, la diputada ‘morada’ Irene Gómez ha retret que Vox vulga “guanyar en despatxos el que no va guanyar en les urnes” i “unflar la Mesa de càrrecs”, mentre que Nathalie Torres (Compromís) ha ironitzat amb què vulguen entrar quan “clamen per l’eliminació dels parlaments” i “la seua única alternativa és la destrucció per la destrucció: la terra cremada i tornar als temps previs a la democràcia”.

“Estar en la Mesa significa estar darrere de la pancarta contra la violència masclista, no en un una cantonada”, ha recalcat la diputada de la coalició, just abans del minut de silenci a la porta de Les Corts per l’última víctima de Dénia (Alacant), en referència al gest de Vox en una de les concentracions en la qual no se sumà a la pancarta conjunta.

“PATRIOTES DE LLANDA”

Per part de l’oposició, Ciutadans creu que “Vox presenta un pegat per a apedaçar un vestit desgastat”, el reglament de Les Corts “de fa 13 anys i que no ha resistit el pas del temps, amb sis reformes parcials i articles canviats fins i tot tres vegades”. “No es pot demanar la butaca quan van muntar el “numerito” de jurar el càrrec sobre un crucifix”, ha enlletgit Vicente Fernández, definint-los de “patriotes de llanda”.

El reglament de Les Corts és un text “farragós” que la formació ‘taronja’ pensa que “necessita una reforma profunda per a guanyar en efectivitat i recollir aspectes com la paritat, la signatura electrònica, la transparència i acceptar la realitat que en 2006 hi havia menys partits”, per la qual cosa ha presentat una iniciativa perquè tots els grups col·laboren: “Siguem seriosos i fem-ho bé”.

El PP coincideix que “no hi ha cap qüestió que no siga corregible amb un canvi del reglament” i planteja la possibilitat de deixar a Vox entrar en la Mesa, com a vocal però sense participació. També advoca per actualitzar el reglament al multipartidisme i “millorar la llei amb diàleg”, ha defensat el diputat Alfredo Castelló.

DIPUTATS I DIPUTADES

Durant el debat, tant el diputat socialista com les de Compromís i Podem han enlletgit a la de Vox que no utilitze un llenguatge inclusiu en parlar únicament de “diputats”. “En un corral hi ha pollastres i gallines, en un parlament diputats i diputades”, ha il·lustrat la parlamentària de la coalició, retraient a Vox que “seguisca amb la falta de respecte del seu líder messiànic que ha viscut gran part de la seua vida de l’erari públic”.

Enfront de les crítiques, la portaveu de Vox ha posat l’accent que “el plural existeix”, criticant al PSOE per “pretendre col·lectivitzar a totes les dones”. “Sembla que siguem inútils”, ha denunciat, i ha recordat que ja va dir a la vicepresidenta del Consell i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, que “eixe llenguatge menysprea en diferenciar a homes i dones”.

També ha advertit que una reforma és “un brindis al sol”, ha reconegut que Vox està a favor de suprimir les cambres autonòmiques, però vol fer-ho “dins de la llei”, i ha replicat a Podem que “s’atrevisca a acusar de no creure en la democràcia quan dóna suport hui les dictadures de Veneçuela i Cuba i part dels seus dirigents vénen del comunisme, d’Esquerra Unida, una de les dictadures més sagnants del món”.

“DESOBEDIÈNCIA” Al SÍNDIC DE COMPTES

D’altra banda, els partits de l’oposició han criticat en el ple la “desobediència” del Botànic II a les recomanacions financeres de la Sindicatura de Comptes, especialment per la inclusió reiterada de la partida reivindicativa de 1.325 milions d’euros en els pressupostos anuals de la Generalitat per a plasmar l’infrafinançament autonòmic.

Durant el debat per a aprovar el dictamen del Síndic de Comptes de 2017 –ha tirat avant dos anys després amb el suport del Botànic i Cs, el rebuig del PP i l’abstenció de Vox–, el PP ha rebutjat la “desobediència reiterada” del Consell a les recomanacions d’ingressos, mentre “les línies de subvenció tenen una execució baixa o nul·la”.

Cs ha qüestionat la partida pressupostària fictícia per l’infrafinançament i ha lamentat que les recomanacions del Síndic “es repeteixen i superposen any rere any i acaben perdent la perspectiva”, mentre “mostren les febleses i incongruències comptables de la Generalitat”.

I Vox, que s’ha abstingut perquè en 2017 no estava en Les Corts, ha coincidit que “cau tots els anys en els mateixos errors i no passa res”, preguntant-se si és necessària la Sindicatura quan hi ha un Tribunal de Comptes a Espanya i “costa 7,8 milions a l’any”.

Per part del Botànic, Compromís ha destacat que les conclusions del Síndic reflecteixen la dependència de dependre de “l’estafa del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica), mecanismes que mantenen els governs de Madrid, tant d’un color com d’un altre”. Podem ha reconegut que el Consell ha de ser “autocrític” amb la seua situació financera, però ha recordat “la rèmora que arrossega de l’època del PP”.

Sota el mateix prisma, el PSPV ha lamentat el “deute exorbitant” de la Generalitat i les ha atribuïdes de nou a l'”injust” finançament autonòmic, subratllant que el Síndic “destaca el compromís amb les persones més vulnerables”.

CIUTAT DE LA LLUM

El PSPV també ha destacat l’auditoria de Sindicatura sobre la liquidació “correcta” de la Ciutat de la Llum d’Alacant, en recollir que “la Unió Europea ha tancat l’expedient obert” d'”un complex cinematogràfic que va costar 330 milions als valencians i amb el PP no es va utilitzar absolutament per a res”, mentre “ara la UE torna a confiar en la Comunitat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 20 =