Ureña: "Fins que Federació i Fundació no sàpiguen quines són les seues tasques hi haurà conflictes"

"Si la voluntat de la Federació és gestionar el món professional, no voldrà arribar a cap acord", assenyala el president de la Fundació

Guardar

Juan Antonio Ureña, president de la Fundació per la Pilota Valenciana - Volea
Juan Antonio Ureña, president de la Fundació per la Pilota Valenciana - Volea

En la Nau, davant la monumental presència de Joan Lluís Vives, erudit valencià i notable aficionat a la pilota, el president de la Fundació per la Pilota Valenciana es troba com a casa. Juan Antonio Ureña, màxim dirigent de la Fundació des de finals de 2022, és un home de la Universitat i del trinquet. De parlar reposat i conversa fluida, amb idees ordenades. En plena convulsió de la pilota, Ureña tracta d'explicar la visió i el posicionament de la Fundació després d'uns dies llargs, intensos i complicats.

Després de cinc mesos en el càrrec, com portes ser el president de la Fundació?

Molt bé. Si no fora així, no estaria ací. Ho porte amb il·lusió. La meua idea quan m'ho proposen és intentar, en la mesura de les meues possibilitats, que la pilota millore. I la il·lusió és ara la mateixa. El que no sabia és que hi ha molta faena darrere. Darrere de la pilota professional hi ha molta faena i has d'estar molt pendent, has d'estar sempre amb ella. El que porte pitjor són les fotos. Eixa imatge pública que mai havia cultivat perquè no tenia cap interés en ella.

Com arribes a la presidència de la Fundació?

El procés està regulat en els estatuts de la Fundació. Ha de passar pel patronat i allí, excepte una abstenció, tots van secundar la meua candidatura a la presidència. L'anterior president (Joan Alepuz) em va cridar en un moment donat i em va estranyar. Em va cridar d'urgència i em va dir que tenia una malaltia i que no podia seguir. Em va preguntar si jo faria un pas endavant. Vaig demanar un poc de temps per a parlar-ho amb la família i, una vegada dic que sí a fer eixe pas endavant, es va parlar ja amb els patrons per saber els ànims del patronat. Hi va haver pràcticament unanimitat en el fet que era l'home el qual li tocava assumir esta responsabilitat. Va ser imprevist. Ningú pensava que passaria.

I per què va dir que sí a fer eixe pas endavant?

Per la meua situació personal i professional. Perquè crec que és el moment i tinc una gran afició a la pilota. Considere que ja he assolit alguns objectius personals i professionals i pot ser un bon moment: encara tinc energia, encara sóc prou jove i tinc ganes de treballar. Era el moment ideal.

Després d'estos cinc mesos, quina valoració pots fer de la situació de la pilota professional?

Faig una valoració positiva del món professional. Evidentment, hi ha moltes coses que podem millorar, però, en general, la Fundació porta quatre anys i, si recordem els debats inicials que hi havia quan es tancava el món professional i no se sabia el que passaria... Es parlava de contractes només d'alguns jugadors d'escala i corda. Ara per ara, la plantilla és de jugadors d'escala i corda i també de raspall. A més, s'ha incrementat el finançament privat. Actualment, el finançament és un 50% públic i un 50% privat. Esportivament, hi ha gent que encara creu que el jugador de pilota està esmorzant, es fa un 'carajillo', es fuma un paquet i després juga una partida. Això ha canviat. Oferim un espectacle esportiu del màxim nivell. Els jugadors són esportistes com qualsevol esportista professional. S'han fet moltes coses molt bé en poc de temps. Estabilitat, més plantilla... Hi ha aficionats que em diuen: 'jo estava en contra de la Fundació, però reconec que estos campionats i estes partides que esteu oferint-nos ens omplen de satisfacció'. Encara que hem d'estar sotmesos a la crítica, perquè ho entenc i compartisc també eixe caràcter crític, trobe a faltar que es reconega que algunes coses s'han fet bé. M'agradaria que els jugadors professionals guanyaren molts diners i foren el referent esportiu, que anaren als seus pobles i a les seues ciutats amb els millors cotxes i foren els referents. Això m'agradaria. L'objectiu és fer-los referents en tots els sentits.

Parles d'estabilitat, però la Fundació porta cinc presidents en estos quatre anys...

Sóc conscient. Dic de broma que açò és una trituradora. Probablement està molt lligat a la molta faena que hi ha darrere i l'exposició pública.

De l'u al deu, quina nota trau la pilota professional?

Un notable. No sabria dir una xifra. Un notable en comparació d'on es venia fa quatre anys, tant mediàticament com laboral i esportiva.

Quin és el principal problema de la pilota professional?

No és un problema de la pilota professional. El problema és el de tots els esports minoritaris professionals: trobar el finançament adient per a fer més coses, de més qualitat i de més nivell. No és un problema només de la pilota professional, la qual en eixe sentit igual té un tracte millor al d'altres esports minoritaris. No crec en el discurs victimista. Però sí ens agradaria que la gent coneguera més la pilota.

Què està passant entre la Federació i la Fundació?

Tinc una visió de part, la part de la Fundació. Des que assumisc la presidència, que coincideix amb un canvi en la presidència de la Federació, hem intentat anar de la mà per resoldre totes les qüestions que hi ha pel bé de la pilota. La meua visió és que la Fundació intenta parlar i resoldre. Per al Mundial la Federació ens demana huit jugadors i els tenen, també parem les nostres competicions. Hem fet accions que demostren les nostres intencions en col·laborar i anar de la mà. No intentem usurpar cap competència de ningú. Creiem convenient que cadascú es dedique al seu àmbit. La Federació, que és una peça fonamental, són els clubs, els xiquets, l'afició del futur... I nosaltres al que ens dediquem és a la pilota professional. Fins que eixa divisió no s'assumisca clarament, probablement continuarem tenint algunes discussions o enfrontaments públics o acusacions que en res convenen a la pilota. Estic convençut que podem anar de la mà i podríem fer moltes coses en comú, però fins que cadascú no sàpiga quines són les seues tasques hi haurà conflictes. Nosaltres no volem xafar cap àmbit, és un tema que hauríem de resoldre.

És a dir, la solució passa perquè totes les competències de la pilota professional siguen de la Fundació i la Federació no en tinga cap?

No es tracta tant de competències. La Federació no té totes les competències al voltant de la pilota. Un ajuntament per llei, una diputació, per llei, la Conselleria, per llei, poden organitzar campionats de pilota professional sense cap autorització ni intervenció de la Federació. No estem llevant cap competència a la Federació, és que eixes competències no són de la Federació. Si un ajuntament vol fer un campionat local, segons la llei no necessita l'autorització de la Federació. Nosaltres treballem amb ens públics que tots són competents per a organitzar estes coses. No intentem usurpar res. Respecte a la continuïtat de les lligues; la Lliga Bancaixa, la Lliga Bankia, la Lliga CaixaBank... La continuïtat d'estes competicions professionals les dóna l'entitat.

Però hi ha un conveni entre Federació i Fundació que hauria de signar-se i no s'ha signat...

Des de novembre, desembre, hi ha hagut reunions en Conselleria. Hi ha hagut setmanes amb dues reunions. Han estat moltes reunions amb Conselleria, Coordinació de pilota, Federació i Fundació i no s'ha arribat a cap acord. Cada vegada s'incloïa una clàusula nova que res tenia a vore amb la competició que es tractava. En estos termes de no arribar a cap acord, ho hem intentat de nou i la darrera vegada ens van dir que ens reuniríem després de l'assemblea de juny. Per això, és tan sorprenent el comunicat de l'altre dia. La Fundació va deixar al seleccionador i president de la Federació huit jugadors 'gratis et amore'. Les nòmines i la seguretat social les paga la Fundació. Ho vam fer de bon gust. No sé si és una visió que tinc molt marcada per ser de la Fundació, però jo quan analitze els fets... El conveni no està signat, però hem tingut reunions, hem fet coses conjuntament... Per què no ho van dir abans del Mundial i així no podien haver anat els jugadors?

La Federació acusa la Fundació d'animar els pilotaris a no pagar i no traure's la llicència federativa...

Per a jugar el Mundial, en tot cas, necessitarien la llicència federativa. Però no es va demanar.

Però la Fundació va animar als jugadors a no pagar la llicència?

Això vaig ser jo en un comentari informal en la presentació amb els jugadors en Pelayo. No va ser durant cap discurs. Teníem una reunió el dilluns amb la Federació i açò era dijous o divendres. Els vaig dir: 'espereu-vos a traure la llicència, que el dilluns tenim una reunió'. Eixe és l'origen d'allò que diu la Federació. Era només un comentari informal. En tot cas, podien jugar el Mundial sense llicència? Creguem que, probablement, no. La Federació va dir alguna cosa? Després, considere jo que els nostres jugadors, necessàriament, haurien d'estar federats per a jugar? Hi ha dubtes que això siga estrictament necessari. Perquè igual que un poble o una diputació o una conselleria pot muntar partides sense autorització de la Federació, probablement no siga exigible la llicència per als jugadors d'eixes partides perquè la Federació no intervé. Sí calia per al Mundial i no la van demanar. Crec que jurídicament es pot sostindre que la Fundació no té perquè exigir als professionals que paguen una llicència. Els jugadors no sé què reben de la Federació. A més, la Federació imputa a la Fundació una cosa que no és responsabilitat de la Fundació. Que es dirigisquen als que no paguen i els reclame. Nosaltres paguem la seguretat social, el sou mensual... Hi ha argument per a dir que no es necessita la llicència.

Tot açò és un problema personal?

No. Jo, personalment, no. No crec que siga una qüestió personal. Hi ha més o menys 'feeling', però tenim una edat i sabem estar en les reunions i sabem el que busquem.

Ací influeix la política?

La pilota està per damunt de la política. Crec que és un error aprofitar el període electoral, just ara, per ficar la pilota pel mig i embrutar-la.

Creus que això ha fet la Federació?

No ho sé. Per què no diu res de les llicències en el Mundial? La pilota està per damunt de les nostres idees polítiques. La pilota és un exemple perquè, històricament, ha ajuntat en els carrers i els trinquets gent que no tenia res a vore políticament o social, però que estaven units per la pilota. Nosaltres no som de Compromís, del PSOE o del PP. Clar que cadascú té les seues idees, però la pilota està per damunt. Em sabria greu que, ara en un mes que queda per a les eleccions, amb la tensió que anirà pujant en tots els partits, acabara perdent la pilota. Seria un error. Vam fer la final de la Lliga de raspall en la Llosa de Ranes, amb un alcalde del PP des de fa anys... La pilota ha sigut un element per resoldre conflictes en moltes poblacions.

En esta línia, el dissabte va eixir publicat en 'Las Provincias' un article en el qual es vinculava la productora que ara té els drets d'imatge de la pilota professional, Polaris, amb empreses del germà de Ximo Puig. Vols aclarir alguna cosa al respecte?

No hi ha notícia. Em va sorprendre perquè eixe dia era el dia de la final de la Lliga d'escala i corda. I en lloc de fer una crida perquè tot el món s'apropara a Pelayo en la final de la màxima competició per equips, en lloc d'això i eix una notícia sense fonament. Em va fer mal, no per la notícia, perquè no hi ha res darrere, sinó perquè és un dia gran, un dia de final. No em va agradar en eixe sentit.

No hi ha res estrany amb el tema de la productora?

Es va votar en la comissió i tots estaven presents. Es van facilitar les propostes a tots. Hi va haver debat i al final la votació va ser unànime. No hi ha res. Em sap greu, perquè crec que és important, la tasca que està fent À Punt. Vam dir a la Federació que podíem anar de la mà a demanar més pilota. Però, en la mesura de les seues possibilitats, À Punt tracta bé a la pilota. Em preocupa que estes coses sense fonament amaguen una realitat com la tasca d'À Punt, tinga major o menor audiència, segons la partida. És fonamental tindre eixa presència en les notícies i en les partides.

L'article de 'Las Provincias' posava el focus en Pepe Cataluña. Per a la Fundació és un problema la seua presència en la comissió executiva mentre està sent investigat en un cas de presumpta corrupció?

No, cap problema. Vaig dient-ho quan eix el tema. Pepe, estem tots d'acord, ha sigut una peça fonamental en la pilota professional des de fa 40 anys. És part de la pilota valenciana, una de les figures clau de la pilota i la pilota no pot donar-li l'esquena. Confiem en Pepe, creiem en la seua paraula i és obligació de la pilota professional que estiga ací i no condemnar a ningú fins que açò es resolga judicialment. Estic convençut que el deure de la pilota valenciana és estar del costat d'un home que ha fet moltíssim per la pilota. Hui, molts trinquets existeixen perquè Pepe va estar damunt dels alcaldes. Pepe ha sigut crucial per a la pilota.

Com avança el procés de sol·licitud per a que la pilota siga patrimoni cultural immaterial de la humanitat?

Estem en un moment molt inicial, però estem molt animats. Em sembla un projecte interessant per a fer soroll i per a que la pilota es conega més. És el que podem aconseguir, al marge d'un reconeixement mundial. És unir en la diversitat, com diu Alberto Soldado. Ha de ser un projecte comú, però no només de la Fundació, Federació i Confederació internacional, sinó a escala mundial. Sabem que és un camí llarg i gens senzill, però pensem que no pot perjudicar, sinó beneficiar la pilota. I també pot donar eixa vessant cultural i de tradició a la pilota. No crec que perjudique la pilota.

En la llista de reconeixements de patrimoni cultural immaterial de la humanitat les últimes incorporacions són el toc manual de campana, la 'maderada', els cavalls del vi o la tamborada. Eixa llista és el lloc per a un esport com la pilota?

Si hi ha un patrimoni cultural immaterial de la humanitat, eixe és el joc de pilota a mà. És un exemple de llibre. La pilota a mà és l'exemple d'un patrimoni cultural de la humanitat, sense menysprear la resta d'àmbits. Si s'han reconegut massa coses com patrimoni cultural és una crítica que es fa. La Unesco vol retallar els reconeixements.

Parlant de retallades, s'ha retallat enguany el nombre de partides de pilota en À Punt?

Alguna ha caigut. Enguany es faran algunes menys de Fundació i Federació, però molt poquetes. Imagine que és per un tema pressupostari. Estem intentant que es corregisca i, en lloc de reduir, s'augmente en una o dues o tres partides més. En principi es van a reduir. Però molt poquet. À Punt fa una tasca fonamental i la seua idea és seguir fent costat a la pilota, i no només la professional.

Ací també ha influït la mala relació entre Federació i Fundació?

Nosaltres tenim una reunió el divendres en Conselleria a tres bandes i la Federació va enviar una carta a À Punt per a que no emetera la partida del dissabte per la tele. (Silenci).

Vas a sovint pels trinquets. Fora de les finals, com valores l'assistència de públic a les partides?

En la pilota valenciana professional hi ha dues realitats: les partides del dia a dia i els campionats. És evident que en el dia a dia, partides tots els dies de la setmana i inclús el mateix dia en diferents llocs... Si ajuntarem tota la gent que va eixos dies en un mateix recinte tindríem més públic que altres esports. Clar que hi ha trinquets que, de vegades, tenen poca gent. Normalment això passa en el dia a dia i horaris molt complicats. Jo aniria cada dia, però de vegades és complicat. És una de les nostres obsessions. Els que estimem la pilota estem contents quan vegem trinquets plens. La nostra intenció és que la gent conega la pilota i s'arrime al trinquet. Quan vas al trinquet veus un espectacle esportiu que et fa tornar.

Quants espectadors han anat al trinquet durant la Lliga per a vore partides?

No ho tinc controlat. Tenim actes per partida i això està controlat, però no sé dir-te.

És una xifra, la d'espectadors que té la pilota en el trinquet, que mai es fa pública. Si està controlat, per què no es diu la gent que va al trinquet?

Probablement, perquè no s'ha plantejat. Però, les dades les tenim.

Per què les xiques no poden jugar en Pelayo?

Perquè la gestió la porta la Federació i no s'arriba a un acord. Probablement, la decisió de les xiques és que volen estar amb la Federació. Nosaltres els hem oferit calendaris, a la Federació, per a fer coses conjuntament. Ens han dit que no tenen dates lliures fins a desembre de 2023. Ho hem intentat.

Per què algunes xiques recelen d'estar en la Fundació?

Sóc un home de pilota professional masculina, no ho sé. Ara comence a vore algunes xiques que venen a vore partides masculines. No ho sé.

Parles amb Vicent Molines?

Moltes vegades, en totes estes reunions.

I que us dieu?

Ara fa temps que no parlem. L'última vegada va ser en el trinquet de la Llosa de Ranes, en la final de la Lliga de raspall. Vaig dir-li d'anar tots junts de la mà en el tema del patrimoni cultural immaterial i no em va respondre. No hem parlat des d'eixe moment. No tinc cap inconvenient en tornar a seure, però demanem una reunió i ens remeten a juny. Trauen comunicats i no avisen. Per què no em toca el president de la Federació i em diu el què passa? No, publiquen eixe comunicat amb eixes barbaritats i no tenen la delicadesa de tocar-me prèviament, encara que siga per advertir que van a traure un comunicat.

Esta situació és sostenible?

És molt perjudicial per a la pilota en general.

Com es desbloqueja açò?

Es desbloqueja si cada una de les parts sap el que li correspon realment.

Això és possible?

És senzill, però sense voluntat... Quina és la voluntat de la Federació? Gestionar el món professional? Si és eixa la seua voluntat, no voldrà arribar a cap acord. No sé quina és la seua voluntat. Jo crec que la pilota podria anar millor si els àmbits estigueren delimitats.

Creus que la Federació vol gestionar la pilota professional?

No ho sé. A hores d'ara no sé quina és la intenció d'anar a l'escala en una final, de traure un comunicat... Jo sí que sé que la Federació ens ha demanat jugadors i els hem cedit. Sé que la Fundació vol arribar a acords i anar de la mà.

Quants jugadors estan contractats per la Fundació?

Uns 37.

Quina és la mitjana dels sous dels pilotaris professionals?

Això és secret.

Serà secret, però et pregunte. Quin és el salari mitjà?

És variable. Sí crec que els que més guanyen haurien de guanyar el triple i estic ací per ells. Per ells i pels que venen després. Estic dedicant este temps i tot l'esforç en açò sense cap interés personal.

La crítica no ha vingut tant perquè els millors jugadors no cobren molt, sinó perquè hi ha molts pilotaris cobrant molt poc. Hi ha molts contractes baixos?

La pitjor situació la viuen els que són contractats només per a les competicions. Però busquem noves fonts de finançament per cobrir eixos casos. La nostra preocupació són els jugadors i trobar finançament per a ells. Hi ha gent que cobra poc, però per poc que cobren, eixen i es deixen el cos en el trinquet. Es mereixen tots els respectes. Estos enfrontaments entre Fundació i Federació dificulten esta faena.

En ambdues parts es troba a faltar un poc d'autocrítica. La Fundació no ha fet res malament?

Amb intenció, cap. Amb intenció de fer mal i crear conflicte, no. Estem pensant en l'Individual, pensem en positiu. Si alguna de les nostres actuacions pot ferir alguna sensibilitat o pot malinterpretar-se... No hi ha cap intenció de tindre un enfrontament amb la Federació. No és falta d'autocrítica. Volem treballar per la pilota valenciana professional i fer coses conjuntes amb la Federació per a eixir tots beneficiats. No volem perdre el temps en baralles estèrils.

Destacats