Quan va decidir penjar els guants, Juan Muedra, campió de la Lliga d’escala i corda professional en 1997, es va acabar distanciant de la pilota. Es va desconnectar. Passa sovint amb els jugadors. Tanmateix, el desig de jugar al trinquet del seu fill Jorge el va fer tornar. Com? Formant part del projecte del Club Pilotari Massamagrell, entitat fundada en 1986 i convertida des de fa uns anys en la factoria d’escaleters de l’Horta Nord.
“Fa vora uns set anys teníem un grup d’entre hui i deu xiquets en l’escola. Ara en som cinquanta, amb equips en categories que van des de benjamins fins a juvenils”, destaca Muedra, part important del club (és el secretari) i sobretot de l’escola, dues estructures que van juntes però no estan mesclades. “En entrar al club vam vore que era molt rellevant diferenciar, d’una banda, l’escola, que està pensada per ensenyar i formar jugadors, i de l’altra, el club, que és on els aficionats volen jugar i competir. Eixa divisió la tenim clara i crec que ens funciona”, assenyala l’exjugador. Juntament amb ell, noms com els d’Adrián de Museros, Paco Durá o Juanjo Domingo són els que donen vida a este propòsit.
Recentment, durant els actes del Dia de la Pilota, l’escola del club va rebre fins a dotze reconeixements per la seua participació en diferents competicions de diferents modalitats en els jocs escolars d’àmbit autonòmic. Malgrat tot, la joia de la corona a Massamagrell és l’escala i corda, i això no ho amaga ningú. “Els xiquets participen també a frontó i galotxa, però estem centrats, sobretot, en l’escala i corda. També és cert que des de fa uns anys tenim un grup d'entre deu i dotze xiques, i elles juguen més al raspall, i un altre d’iniciació amb xiquets de quatre a huit anys”, explica Muedra. En este sentit, l’escola segueix la tradició formativa marcada per Miguel Royo, un dels grans mestres de pilotaris.
La tradició la marca també el minitrinquet de Massamagrell, un espai òptim per a la formació dels menuts i per fer créixer l’afició entre els més majors. “En el mini hi ha entrenaments de dilluns a divendres, però sempre hi ha hores que sobren. Eixos espais estan a disposició dels socis del club i aprofiten el grup de whatsapp per a quedar a jugar. Qualsevol pot jugar o entrenar”, destaca Muedra, qui apunta que el club reuneix més de 90 membres hui dia.
I a més, està la part del club. Perquè quan els joves superen l’edat de juvenil, amb uns 20 anys, passen a competir amb el club. En este aspecte, el Club Pilotari Massamagrell participa en competicions com el Trofeu El Corte Inglés d’escala i corda o el Trofeu d’Estiu.
Siga com siga, la màxima felicitat del club i de l’escola de l’entitat és vore jugar amb els millors del trinquet a un dels seus alumnes. Muedra II, Morret, Adrián II, “Xuano”… són alguns dels que ja es deixen vore pels trinquets. Amb ells, també alguns joves que estan destacant des de la pedra de ferir i que, fins i tot, han sigut protagonistes en grans cites del món professional, com Pau, Andreu i Marc Barber. Tots ells segueixen el rastre de Soro III, Salva, Oñate, Fenollosa, Claudio, Canari… La llista en Massamagrell és llarga.
El club i l’escola disfruten del minitrinquet, una instal·lació que serveix per a apropar la pilota d’una manera més senzilla en els inicis i que permet divertir-se als adults. Ara bé, actualment es planteja la possibilitat de sumar a eixa instal·lació la del llegendari trinquet Tio Pena, fins fa no res propietat de la família Soro però ara en vies de ser municipal si l’Ajuntament tanca la seua adquisició. “La intenció del club seria, en el cas que acabe sent municipal, poder aprofitar el trinquet per a entrenar amb els majors. Però, ara per ara hi ha tanta incertesa amb el que passarà en la pilota entre Fundació i Federació… Cal vore com es desenvolupa tot. El que sí crec és que el club no està preparat per a portar la gestió de les partides d’un trinquet com el Tio Pena. Pot col·laborar, però portar la gestió…”, explica Muedra.
Si finalment ocorre, si finalment el trinquet passa a mans de l’Ajuntament, els veïns del poble del Massamagrell podran anar a vore als seus pilotaris en acció. Són el producte del treball, les hores, els entrenaments, la paciència i la determinació amb la qual es formen jugadors en l’escola del Club Pilotari Massamagrell, la factoria de l’escala i corda.
Amb la col·laboració de Caixa Popular
Massamagrell, la factoria del trinquet
El club i l'escola de pilota del municipi de l'Horta Nord són emblemes en la formació de jugadors d'escala i corda
Comentaris
Guardar
Destacats