25n
Orgull
Orgull

L'estiu que comença demà serà més càlid del normal

L'estiu que comença demà serà més càlid del normal
20/06/2021 -

L’estiu, que començarà aquest dilluns, 21 de juny, serà més càlid del normal, amb major probabilitat de calor com més al sud, mentre que pel que fa a les precipitacions serà normal en quasi tota Espanya menys en el nord-oest, on el senyal apunta que serà més sec de l’habitual, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) per als mesos de juliol, agost i setembre.

En la roda de premsa estacional, la portaveu de l’AEMET Beatriz Hervella, ha destacat que el més probable és que el trimestre juliol-setembre la precipitació estiga en el tercil més sec en el nord-oest, la qual cosa vol dir que en eixa zona plourà menys de l’habitual, mentre que en la resta del país “no hi ha senyal climatològic”, de manera que espera que precipite “entorn del normal”.

No obstant això, Hervella ha comentat que la “capacitat de la predicció estacional és especialment bona respecte a temperatures” i “en aquest moment” indica amb alta fiabilitat que hi ha major probabilitat que la temperatura mitjana de l’estiu es trobe en el tercil més càlid en tota Espanya, però amb major probabilitat com més al sud.

Segons explica, això significa que farà més calor del normal com més al sud, però en tota la geografia l’estiu tindrà un caràcter càlid respecte a la climatologia habitual.

“És una predicció similar a la de l’any passat, en la qual pronostiquem que seria entorn de 0,5 °C més càlid del normal de mitjana a Espanya, i finalment va acabar amb una anomalia tèrmica positiva de 0,9 °C”, ha comparat la portaveu, que insisteix que l’anomalia serà més alta “com més al sud”. De fet, ha precisat que per exemple, a Sevilla s’espera una temperatura mitjana en els tres mesos de 28 °C.

Aquesta predicció estarà en línia amb la qual els models pronostiquen per al conjunt d’Europa que esperen que el trimestre juliol-setembre “amb un senyal molt clar” faça més calor del normal en el centre d’Europa i amb major probabilitat en el sud d’Europa.

Així, l’estiu arribarà el dilluns, a les 05.32 hores, després de la segona primavera més seca del segle a Espanya i la quarta menys plujosa des que hi ha registres, segons ha explicat el portaveu de l’AEMET, Rubén del Campo que indica que huit de les deu primaveres més càlides a Espanya des que hi ha registres s’han donat en aquest segle XXI.

El portaveu ha indicat que la temperatura mitjana dels mesos març-juny ha sigut en el conjunt del país 12,5 °C, la qual cosa suposa 0,4 °C més del normal. No obstant això, per zones no ha sigut igual en tot el territori, ja que va resultar càlida en el vessant atlàntic; molt càlida en punts del centre i nord peninsular, sud i oest d’Extremadura, meitat occidental d’Andalusia i a les illes Canàries occidentals. Per contra, la primavera que està a punt d’acabar va tindre un caràcter fred en els vessants cantàbric, mediterrània i a Balears.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − 1 =