La verema valenciana recupera el seu calendari tradicional

Guardar

vendimia
vendimia

Els viticultors valencians tornaran aquesta campanya a arreplegar el raïm en les dates en què es feia tradicionalment (principalment a mitjan setembre), recuperant així el calendari després de diversos anys d'avançaments continuats a causa del clima. Serà, a més, una verema amb "una excel·lent qualitat i una producció global a la Comunitat similar a la mitjana de l'última dècada", d'uns 300 milions de quilos.

Així ho ha explicat en un comunicat l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), que ha detallat que la comarca valenciana d'Utiel-Requena, principal zona productora de raïm en la regió, patirà un sensible minvament en els vinyers de la varietat majoritària Bobal a causa dels efectes del pansiment fisiològic que va venir provocada pels episodis bruscs de fred.

No obstant això, la collita més prometedora dels últims temps en altres varietats com Tempranillo, Garnatxa o Macabeu (destinada aquesta última a l'elaboració de cava) compensaran el descens de la Bobal i situaran l'aforament total en uns nivells parells a la mitjana històrica, és a dir, entorn dels 200 milions de quilos.

Les estimacions efectuades per AVA-ASAJA en altres comarques valencianes, com la Foia de Bunyol, La Ribera, La Costera o la Vall d'Albaida, alberguen unes perspectives similars i fins i tot millors. Tant és així que en algunes zones es preveu un increment de la collita del 10 al 30%, si bé l'evolució de les pluges en aquest tram final de l'estiu serà determinant per a confirmar aquesta tendència. En línies generals, l'organització agrària calcula la collita valenciana de raïm en unes xifres properes als 300 milions de quilos.

"Setembre torna a ser el mes de la verema", ha afirmat el responsable de la sectorial del Vi d'AVA-ASAJA, José Luis Robredo" i, al seu judici, "no cal preguntar-se per què enguany anem retardats, sinó per què en els anys passats anàvem tan avançats".

Respecte a les previsions de collita, Robredo matisa que "mentre que en bona part d'Espanya les pluges primaverals van deixar arrere definitivament la sequera, en molts vinyers de la Comunitat Valenciana encara patim un greu dèficit de precipitacions i estem contínuament mirant al cel per a veure quanta pluja cau o si succeeixen més adversitats climàtiques abans que acabe el procés de maduració del raïm".

Destacats