Veïns i comerciants oposats als arcs xinesos de Pelayo demanen "no perdre la identitat del barri"

Constitueixen la plataforma Salvem La Roqueta per a defensar que és una zona "multicultural" i rebutjar la conformació d'"un gueto"

Guardar

Carrer Pelai al barri de la Roqueta de València
Carrer Pelai al barri de la Roqueta de València

Veïns i comerciants de l'entorn dels carrers Pelayo, Convent Jerusalem i Matemàtic Marzal de València han manifestat el seu rebuig al projecte de construcció d'arcs xinesos en les entrades a aquesta zona de la ciutat i han demanat que no es perda "la identitat de barri". Representants d'aquests col·lectius han constituït la plataforma Salvem La Roqueta per a defensar que aquest és un enclavament "multicultural" i rebutjar la conformació d'"un gueto".

Així ho ha indicat a Europa Press una de les integrants de la plataforma, Anna Sánchez, veïna i comerciant de la zona. Sánchez ha explicat que aquesta nova entitat veïnal la integren al costat de residents i amos i treballadors de negocis, venedors del Mercat de Jerusalem, tres comissions falleres del barri i l'Associació de Moros i Cristians situada en Matemàtic Marzal.

A més de la conformació de la plataforma, aquests col·lectius estan recollint, en una desena d'establiments, signatures en contra del projecte de construcció dels arcs xinesos, una proposta sorgida dels Pressupostos Participatius DecidimVLC. La integrant de 'Salvem La Roqueta' ha indicat que "queda poc" per a arribar a les mil rúbriques.

Així mateix, ha explicat que la plataforma s'ha batejat amb el nom de la Roqueta perquè aquest és el "nom oficial" d'aquest barri valencià encara que siga més conegut per altres designacions com Pelayo o Jerusalem, ha precisat.

"No volem perdre la identitat del nostre barri, un barri molt antic, cèntric i en el qual hi ha moltíssima riquesa patrimonial històrica protegida per l'Ajuntament", ha declarat Anna Sánchez, que ha censurat que aquest entorn porta "anys i anys oblidat" per part de "l'administració". "És un barri amb un aparador de riquesa valenciana molt gran i amb moltíssim patrimoni. No volem perdre la identitat com a barri", ha insistit.

En aquest sentit, Sánchez ha rebutjat que es passe a denominar aquest entorn de la ciutat 'Chinatown' i ha repetit que es busca "no perdre la identitat". "Pensem que si alguna cosa cal destacar" s'ha de tenir en compte que "hi ha altres coses. És un barri multicultural, amb moltes cultures que conviuen", ha subratllat.

La veïna i comerciant ha considerat que destacar només una d'elles pot "portar a problemes de convivència" i "a formar un gueto", al mateix temps que ha comentat que abans d'arribar ciutadans xinesos al barri van arribar llatins. Ha destacat que no s'han produït "problema racial" i ha temut que puguen produir-se.

Els qui s'oposen al projecte dels arcs xinesos han demanat -el van fer aquest dimarts- una reunió amb Compromís -formació que al costat del PSPV integra el govern de la capital valenciana i a la qual pertany l'alcalde, Joan Ribó,- per a abordar aquesta qüestió.

"Ens rebrà qui ens haja de rebre, qui tinga competència en el tema. Ens encantaria parlar amb l'alcalde, però ells veuran amb qui", ha manifestat, a més d'assegurar que la plataforma no descarta "tenir altres reunions" amb altres responsables municipals o amb formacions polítiques.

Sánchez ha exposat que "la primera", la sol·licitada amb Compromís, s'ha plantejat perquè "ha sortit a defensar" aquesta iniciativa "l'alcalde" i perquè "la proposta va eixir d'una persona de Compromís que ni tan sols viu al barri". "Hem de parlar amb ells. Són els que s'han posicionat des d'un principi" a favor, ha agregat.

"DONAR VEU A LA CIUTADANIA"

Igualment, ha confiat en la "idiosincràsia" de Compromís de "donar veu a la ciutadania" i ha opinat que "igual que es fa amb els Pressupostos Participatius", s'ha d'escoltar als qui s'oposen al projecte apuntat per ser els qui "estem vivint i treballant en el barri".

"Poden defensar-ho com vulguen, aferrissadament, però és un projecte que creem que ha de tenir un altre tipus d'estudi" i debat entre els veïns, ha asseverat Anna Sánchez. Ha apuntat que aquesta zona de València ocupa el posat "número onze" en habitants asiàtics empadronats. "Hi ha deu més per davant", ha precisat.

Destacats