El Cabanyal-Canyamelar exigeix acabar amb el retràs i la inseguretat

L’Associació de Veïns i Veïnes del Cabanyal-Canyamelar i Salvem el Cabanyal reclamen canvis immediats en el Debat sobre l’Estat de la Ciutat

Guardar

cabanyal
cabanyal

El passat dimecres l'Hemicicle de l'Ajuntament de València va vestir-se d'anàlisi, crítiques i respostes per part dels diferents grups municipals. Però l'últim Debat sobre l'Estat de la Ciutat també va donar veu a entitats ciutadanes com l'Associació de Veïns i Veïnes del Cabanyal-Canyamelar i Salvem el Cabanyal, que van denunciar el retràs de la necessària reurbanització del centre i la greu situació de drogues i assetjament que pateix el veïnat.

El primer torn va ser per a Empar Guarner, com a representació de l'Associació de Veïns i Veïnes del Cabanyal-Canyamelar, qui va començar la seua intervenció amb un missatge clar: "valorem que el Govern de La Nau té bona voluntat però els compromisos no es resolen amb bones intencions, sinó amb fets".

Així, en el seu discurs van primar les crítiques. Quant a la restauració de solars i vivendes, responsabilitat de l'Ajuntament, la veïna va dir que "és el major propietari però alhora és dels que pitjor cuida les seues propietats" i va reiterar a la regidora de Patrimoni, Maria Oliver, la necessitat de contestar a les preguntes de l'associació quant als projectes i la planificació. "La seua inactivitat ha fet que la regidoria es convertisca en un agent gentrificador", va dir.

Faustí Villora, portaveu de Salvem el Cabanyal, es va sumar a aquesta reivindicació i també es va dirigir a la regidora i a la resta del govern: "No s'adoneu que els que poden invertir són persones que esperen que les seues inversions donen rendibilitat d'ací a cinc o sis anys?".

"Quantes expectatives frustrades!". Així es va referir també Guarner a les dotacions de les obres del barri per a afegir que les setze cases que s'han de rehabilitar "sols estan als plànols" i que no creuen que el Pla Especial del Cabanyal (PEC) puga aprovar-se, almenys en primera instància, en Ple de l'Ajuntament en l'actual legislatura.

No obstant això, les línies de la seua intervenció van prestar especial atenció al dia a dia de les famílies del Cabanyal i del Canyamelar. En concret, Guarner va denunciar: "Homes, dones i xiquets venen droga amb total impunitat a qualsevol hora del dia. La incidència d'aquesta pràctica en la convivència i degradació del barri és assoladora". Així mateix, va destacar que la situació és més greu que abans "perquè els narcos s'han envalentit".

També quant a la seguretat ciutadana, la portaveu va dir que la Qüestió Social és urgent i que no s'ha avançat després de tres anys. En les seues paraules, hi ha delinqüents que cometen actes incívics i les persones majors es refugien en les seues cases per l'assetjament que viuen dia a dia. Per això, l'entitat ciutadana va demanar a les regidores Consol Castillo i Isabel Lozano que "no responguen demanant paciència" i que les incloguen en programes socials.

En aquesta línia també es va manifestar la Plataforma Salvem el Cabanyal: "Vam parlar amb vostés en els processos de participació ciutadana i ningú ha parlat amb les persones que estan sofrint aquesta situació. Aquesta no és la forma encertada de fer política".

Tant la plataforma com l'associació de veïns, d'altra banda, van coincidir en que s'ha millorat molt la neteja i que l'ARRU (l'Àrea de Regeneració i Renovació Urbana i Rural) ha sigut recolzada pel barri i per la iniciativa privada.

Faustí Villora va ser l'encarregat de concloure les reivindicacions d'aquest barri amb una mirada cap al futur: "Hi ha hagut un canvi important amb el nou govern. Estem a temps si es pacifica el terreny. El Cabanyal necessita retrobar la seua ànima i autoestima i ho farà si s'aconsegueix el que reclamem".

Destacats