La valencianofòbia, lluny de l'anècdota

El último caso de un sanitario que se negó a atender a una valencianoparlante se suma a muchos otros en los que se discrimina al valenciano por razones ideológicas

Guardar

prensa valenciano valencià
prensa valenciano valencià

La setmana passada un nou cas de discriminació cap al valencià es feia un buit entre l'actualitat informativa. Un sanitari d'urgències, després d'acudir amb el servei d'emergències a atendre una trucada, es va negar a atendre la filla de l'afectada perquè li va parlar en valencià: "Qué dice? Hábleme en castellano". Asseguren des de Plataforma per la Llengua que el sanitari es va negar a atendre-la i, a més, li va proferir un "¡Viva España, viva el Rey, viva el orden y la Ley!". Un nou cas que vincula la discriminació cap al valencià per raons ideològiques.

Des de la Plataforma per la Llengua assenyalen que els casos de valencianofòbia "no són anecdòtics", sinó que aquest és un més "que se suma a la llarga llesta" de casos. És un nou cas que, a més, sembla un 'ressò' d'una cosa ocorreguda fa a penes unes setmanes: un treballador sanitari de Beniparrell va assegurar no entendre i exigir que canviara d'idioma a un usuari que demanava unes anàlisis.

Aquests casos serveixen per a recordar a la Plataforma la "necessitat" de portar avant el Requisit Lingüístic que es contempla en la futura Llei de Funció Pública Valenciana. Segons es detalla en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'Article 9, apartat 2, tots els ciutadans "tindran el dret a dirigir-se a l'Administració [...] en qualsevol de les seues dues llengües oficials i a rebre resposta en aquesta".

"Correctíssim"

Els casos de valencianofòbia que es produeixen tant dins com fora de l'Administració xoquen amb la Constitució -Article 3-, però és en el cas particular de la Generalitat el que podrà abordar-se d'una manera més directa a través de la nova norma.

En l'hemeroteca poden trobar-se molts més casos de valencianofòbia. En 2016 es va denunciar un en la Universitat Miguel Hernández d'Elx, en el qual el personal va demanar que només se'ls comunicaren coses en castellà; en la mateixa localitat, a mitjan mes passat, dos policies van portar a comissaria a un il·licità per negar-se a parlar castellà; el dolçainer d'Obrint Pas va denunciar en 2015 que dos policies li van detenir per parlar en valencià. Un d'aquests policies durant el judici, fins i tot, va assenyalar que li semblava "correctíssim" que li parlaren en valencià "però no en català". De nou la ideologia, que arriba a negar l'evidència científica de la unitat de la llengua, resulta en discriminació.

A la fi de l'any passat, Plataforma per la Llengua va llançar una nova campanya en aquest sentit, cridada "Prou de valencianofòbia". Van denunciar llavors que es comptaven "53 discriminacions greus" des de 2007. Deu d'aquests casos, com els últims documentats, s'han produït en l'àmbit sanitari, on s'arriba a "negar l'assistència", o a una denúncia per part de personal mèdic perquè una usuària volia parlar en valencià. Asseguren que això no és més que "la punta de l'iceberg", perquè la majoria de casos no es denuncien.

Destacats