València Capital Verda Europea es perfila com un referent en la promoció d'un entorn més saludable i en la lluita contra el canvi climàtic. I és que la ciutat ha aconseguit els 8,6 metres quadrats de zones verdes urbanes per habitant, seguint l'objectiu de portar als 10 metres quadrats en 2030.
El projecte, que forma part de l'estratègia de sostenibilitat i millora de l'entorn urbà de la ciutat, ha aconseguit un progrés notable en els últims anys, col·locant a València en una posició destacada a l'àmbit nacional. Amb més de 14 noves iniciatives de parcs, jardins i corredors verds en desenrotllament, la ciutat es perfila com un referent en la promoció d'un entorn més saludable i en la lluita contra el canvi climàtic. L'expectativa és que València aconseguisca els 10 metres quadrats de zones verdes per habitant amb l'ampliació i creació de zones verdes en les noves construccions.
Superfícies verdes
València té una infraestructura verda, tenint en compte zones verdes, parcs i jardins de la ciutat, de barri, bulevards i grans vies, de 8.761,69 hectàrees. Entre zones verdes i arbratge viari de conservació municipal 148.270. Zones verdes no municipals 159.233; zones forestals 111.531 amb un total arbrat València compta amb 419.034.
Més enllà de les zones verdes descrites, l'arbratge viari exercix un paper fonamental a les ciutats. D'una banda, és el responsable de generar els servicis socioambientals necessaris per a garantir la qualitat de vida a la ciutadania en aquells teixits urbans on escassegen les zones verdes; I, per l'altre, recau sobre ells la important missió de crear corredors ecològics que connecten la infraestructura verda a diferents escales.
Els arbres donen identitat als carrers, les fan més amables, milloren el nivell de confort ambiental, afavorixen la introducció de fauna beneficiosa, netegen l'aire, minoren la contaminació acústica, reduïxen l'efecte illa de calor, minimitzen els costos energètics a l'interior dels edificis, connecten a la ciutadania amb la naturalesa i, en definitiva, milloren notablement la qualitat de vida de les persones.
De mitjana cadascun dels 28 grans parcs i jardins de la ciutat oferixen servici a 96.500 veïns de València que viuen a menys de 15 minuts caminant d'ells (o 1 quilòmetre). Els 284 parcs donarien servici a una mitjana de 72.000 veïns cadascun.
A més, el Pla Verd considera oportú continuar abundant en la millora de les zones verdes, places dures, avingudes i carrers ja existents que es realitza en els últims anys a la ciutat de València amb la intenció d'ampliar els servicis socioambientals que estes oferixen. Així s'establiran unes recomanacions perquè les noves urbanitzacions (o reurbanitzacions) complisquen uns mínims desitjables de manera que s'optimitze la provisió d'estos beneficis per a la ciutadania.
Les accions empreses inclouen la recuperació d'espais degradats, la creació de nous parcs en zones amb menor cobertura verda, i la implementació de solucions innovadores com a jardins verticals i sostres verds en edificis públics i privats. A més, s'està treballant en la reforestació d'àrees periurbanes i la connexió dels espais verds mitjançant corredors ecològics.
Este esforç no sols busca incrementar la quantitat d'espais verds, sinó també millorar la qualitat d'estos. Els projectes en marxa inclouen la incorporació d'àrees esportives, zones d'oci infantil i espais dedicats a la biodiversitat, amb la finalitat de fomentar un ús sostenible i participatiu d'estes àrees.
València es troba actualment per damunt de la mitjana nacional quant a superfície verda per habitant, i amb este ambiciós projecte, s'espera no sols complir amb els estàndards internacionals, sinó superar-los, consolidant a la ciutat com un exemple d'urbanisme sostenible.
València Capital Verda és una fita que la convertix en la primera ciutat mediterrània a rebre este guardó. Este reconeixement destaca a València com un model de sostenibilitat urbana i un exemple a seguir per a altres ciutats europees i del Mediterrani.
El títol de Capital Verda Europea no sols és un reconeixement, sinó també un llegat per a les futures generacions. Els projectes i iniciatives en marxa posicionen a València com un referent en sostenibilitat urbana a Europa, demostrant un compromís sòlid amb la protecció del medi ambient i la millora de la qualitat de vida.