Així serà la Zona de Baixes Emissions de València: quins cotxes podran circular a partir de 2026?

València treballa en una ordenança que limitarà l'accés a la ciutat dels vehicles segons el seu grau de contaminació

Guardar

València avanza en la creación de la Zona de Bajas Emisiones para que esté en funcionamiento en enero de 2024
València avanza en la creación de la Zona de Bajas Emisiones para que esté en funcionamiento en enero de 2024

L'Ajuntament de València treballa en l'esborrany de l'ordenança que regularà la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat, una normativa que haurà d'aprovar com a municipi superior de 50.000 habitants, tal com obliga la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que va entrar en vigor el mes de gener. No obstant això, malgrat que la normativa és molt clara respecte a la tipologia de vehicles que tindran prohibit circular, hi haurà excepcions. Quins cotxes podran entrar i circular per València a partir de 2026?

En primer lloc, cal recordar que, malgrat que la ciutat de València va posar en marxa la primera ZBE en l'Àrea de Prioritat Residencial (APR) de Ciutat Vella, serà a partir de 2026 quan es començaran a aplicar les sancions. A més, l'ordenança preveu diferenciar la ciutat en dos zones, esta primera, coneguda ara com Ciutat Vella ZBEES, considerada com “més sensible”, i una segona, València ZBE, “més blana” que afectarà a tota l'urbs.

Concretament, la primera zona comprén una extensió de 0,3 km² dins del districte de Ciutat Vella i ha sigut declarada com a Zona de Baixes Emissions d'Especial Sensibilitat. La segona zona abasta una superfície de 27,8 km², quasi tota la ciutat, i està delimitada per la Ronda Nord, Tarongers, Serrería i Bulevard Sud.

Diversos cotxes circulen pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro
Diversos cotxes circulen pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro

Consens polític

Tal com detalla Jesús Carbonell, regidor de Seguretat i Mobilitat, actualment s'està impulsant l'ordenança de la ZBE que "hem d'aprovar en compliment d'una obligació legal". "Este Ajuntament anava a complir amb la normativa estatal i europea i pretenem, al mateix temps que complim amb la nostra obligació, establir mecanismes correctors per a evitar perjuís excessius a la ciutadania", anuncia l'edil.

La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres per consens l'avantprojecte de l'ordenança que regularà el trànsit de vehicles en les Zones de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat de València, a instàncies de la Delegació de Mobilitat. El text haurà de ser ratificat pel Ple de l'Ajuntament en la versió definitiva. Fins a eixe moment, els servicis municipals hauran d'emetre els informes tècnics necessaris sobre el contingut de la norma en atenció a les seues competències.

Ordenança de la Zona de Baixes Emissions a València

Segons l'esborrany de l'ordenança de la ZBE que seguix el seu tràmit fins a la seua aprovació definitiva, es prohibirà a partir de 2028 la circulació de vehicles sense etiqueta, que són aquells que estan matriculats amb anterioritat a l'any 2001, en el cas de gasolina, i al 2006, pel que respecta al dièsel. Una mesura "raonable" per a Carbonell, ja que "en 2028 seran vehicles molt antics".

No obstant això, l'ordenança preveu períodes transitoris fins a arribar fins a eixa data límit. Concretament, 2025 serà un any informatiu en el qual no se sancionarà. En 2026 es multarà als vehicles de fora de la província de València, en 2027 s'aplicaran les sancions als vehicles de fora de la ciutat i en 2028 a aquells vehicles domiciliats a València.

Diversos cotxes pel centre de València. Foto de Xisco Navarro
Diversos cotxes circulen pel centre de València. Foto de Xisco Navarro

Excepcions

Com tota norma, existixen excepcions. En este cas, com destaca Jesús Carbonell, s'han establit "per a garantir la protecció de drets econòmics i socials". Però, quins vehicles dels considerats "contaminants" podran circular per la ciutat?

Lògicament, els vehicles d'emergències, els de servicis essencials i els considerats com a històrics tindran lliure accés a les ZBE.

Els vehicles pertanyents a les persones físiques o jurídiques que estiguen afectes a qualsevol activitat econòmica estaran exempts de les prohibicions, així com aquells vehicles de persones amb discapacitat permanent o temporal, mentre dure la mateixa, les persones titulars d'una targeta d'estacionament per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR), i aquells vehicles de dones embarassades, de famílies nombroses i de famílies amb menors de 3 anys.

A més, aquells vehicles sense etiqueta, tindran permesos fins a 48 accessos anuals a la ciutat, facilitant la seua circulació malgrat esta restricció.

Títol gratis de l'EMT

Així mateix, per a facilitar la mobilitat a aquelles persones amb vehicles sense etiqueta, s'aprovarà un nou títol d'EMT que serà gratis, permetent l'ús sense cost d'este transport públic per a reduir l'afectació per les restriccions durant un període per determinar, encara que es parla d'una validesa d'entre 2 i 3 anys.

Instal·lació de càmeres

Per a la implantació de les ZBE s'instal·laran, de manera progressiva, fins a 278 càmeres d'accés en 68 punts de control, que verificaran els permisos d'accés mitjançant la lectura automàtica de matrícules, així com cartelleria informativa al llarg del perímetre.

La regulació de les ZBE té com a objectiu la protecció de la salut pública i el dret a gaudir d'un medi ambient adequat, així com la lliure circulació de les persones, en els municipis de més de 50.000 habitants. Es tracta de drets constitucionals pels quals té el deure de vetlar l'Ajuntament de València. L'establiment d'estes mesures suposarà una millora de la qualitat de l'aire i la reducció dels contaminants NO2, PM10 i PM2,5.

La implantació de restriccions en el trànsit de vehicles anirà acompanyada per una sèrie de mesures de l'Ajuntament de València per a impulsar el canvi cap a l'ús de formes de transport més sostenibles, la millora de l'accessibilitat, l'electromobilitat, la promoció de pràctiques sostenibles en la distribució urbana de mercaderies i el reforç de la seguretat viària.

Diversos cotxes esperen en un semàfor del centre de València. Imatge de Xisco Navarro
Diversos cotxes esperen en un semàfor del centre de València. Imatge de Xisco Navarro

Classificació de vehicles per etiquetes

Amb tot això, per a poder circular sense restriccions per València serà necessari disposar d'una de les quatre etiquetes que classifiquen als vehicles segons el seu grau de contaminació:

Sense etiqueta:

  • Gasolina: Anteriors a 2001 o no complixen Euro III.
  • Dièsel: Anteriors a 2006 o no complixen Euro IV.

Etiqueta B:

  • Gasolina: Matriculats a partir de l'1 de gener de 2001 o complixen Euro III.
  • Dièsel: Matriculats a partir de l'1 de gener de 2006 o complixen Euro IV i Euro V.

Etiqueta C:

  • Gasolina: Matriculats a partir de l'1 de gener de 2006 o complixen Euro IV, V, o VI.
  • Dièsel: Matriculats a partir de l'1 de setembre de 2015 o complixen Euro VI.

Etiqueta ECO:

  • Vehicles híbrids o híbrids endollables amb autonomia elèctrica inferior a 40 km.
  • Vehicles impulsats per gas natural, GNC, GLP i complixen requisits d'etiqueta C.

Etiqueta Zero Emissions:

  • Vehicles electrificats amb autonomia elèctrica superior 40 km.
  • Vehicles elèctrics purs, híbrids endollables, elèctrics d'autonomia estesa.
  • Vehicles moguts per hidrogen o pila de combustible.

Els conductors i conductores poden obtindre el seu distintiu mediambiental per a circular, entre altres mètodes, a través de les Oficines de Correus per un valor de 5 euros més gastos d'enviament. A més de Correus també es pot realitzar este requisit en la xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de tallers (CETRAA) i altres xarxes de tallers autoritzats, Gestors Administratius, l'Institut d'Estudis d'Automoció (IDEAUTO) i, per al cas de flotes, a través de l'associació Ganvam.

Destacats