La Zona de Baixes Emissions de València, a debat

L'Ajuntament organitza tallers participatius per a l'elaboració de l'ordenança que restringirà zones específiques de València als vehicles més contaminants

Guardar

Diversos cotxes esperen en un semàfor del centre de València. Imatge de Xisco Navarro
Diversos cotxes esperen en un semàfor del centre de València. Imatge de Xisco Navarro

La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que va entrar en vigor el passat 1 de gener de 2023 obliga a la implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) a les grans ciutats del conjunt de l'Estat. Una norma que afectarà a tots els municipis amb una població superior als 50.000 habitants, com el cas de la ciutat de València.

Aquests espais estaran restringits al trànsit de vehicles, i únicament podran accedir aquells que disposen d'una de les quatre etiquetes mediambientals que classifiquen als cotxes segons el seu nivell de contaminació, quedant prohibida l'entrada a aquells que incrementen la petjada de carboni.

Els diferents ajuntaments es troben, en aquests moments, elaborant les ordenances que regularan aquests espais delimitats al trànsit, ja que s'han d'implantar al llarg de 2023. En aquest sentit, en el cas concret de l'Ajuntament de València, el Servei de Mobilitat Sostenible manté obert fins al pròxim 30 d'abril el procés participatiu per a l'elaboració de l'esborrany d'aquesta norma.

Tallers per a contribuir al debat

El procés de reflexió, en el qual s'integra representants de l'àmbit de l'accessibilitat universal i la mobilitat personal, professionals del transport i la mobilitat, entitats de comerciants, col·lectius socials i mediambientals i associacions veïnals, entre altres, inclou la celebració de diversos tallers participatius.

Aquests tallers se celebraran els dies 18, 19 i 25 d'abril i estan dirigits a les entitats integrades en la Mesa de Mobilitat Sostenible. Mitjançant aquestes trobades es definiran les actuacions, les línies d'acció i els escenaris de futur que hauran de recollir-se en l'esborrany de la futura ordenança de les ZBE.

Per a contribuir al debat, Mobilitat Sostenible ha posat també a la disposició de les entitats fitxes didàctiques que analitzen els principals aspectes de les zones de baixes emissions de Madrid i Barcelona, que disposen de models ja validats.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha assenyalat que "el procés d'elaboració de textos normatius per part dels tècnics municipals sol produir-se d'aquesta manera. Es disposa d'un marc establit, s'analitzen normatives similars ja existents i s'incorporen aspectes d'acord amb la realitat pròpia".

Arxivat a:

Destacats