València

La ZAL del port de València declarada per segona vegada il·legal pel TSJCV

La resolució del TSJCV respon al recurs presentat per la plataforma "Per l'Horta", que defensa la reversió per a crear un espai verd entre el Túria i l'Albufera

1 minut

Per l'Horta No a la ZAL

El Tribunal Superior de Justícia de València (TSJCV) ha dictat una nova sentència que declara "nuls de ple dret" el pla especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València, així com la resolució a favor del projecte per part de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que es va aprovar el 17 de desembre de 2018.

La sentència respon al recurs presentat per "Per l'Horta" en representació de la plataforma "Horta és futur. No a la ZAL", i reforça la resolució anulatòria que va dictar l'alt tribunal valencià al març, en resposta al recurs presentat per l'associació veïnal La Unificadora de la Punta.

La sala estableix en aquesta sentència que s'hauria d'haver realitzat una avaluació ambiental estratègica ordinària al pla especial de la ZAL, i no una simplificada com la que es va fer des de l'administració autonòmica.

El terreny en el qual està prevista la construcció de la ZAL, que compta amb 772.000 m², no pot ser considerat com a urbà -com sí que defensava la Conselleria d'Habitatge-, ja que els dos plans especials anteriors que modificaven el Pla General d'Ordenació Urbana de València per a donar-li cobertura havien sigut anul·lats. Això fa que dites terrenes mantinguen la classificació de sòl no urbanitzable de protecció agrícola especial.

Antonio Montiel, portaveu de Per l'Horta en representació de la plataforma "Horta és futur. No a la ZAL", ha valorat positivament la sentència. "Aquesta sentència confirma una altra vegada la il·legalitat en la qual se sustenta el projecte de la ZAL, que va ser aprovat en 1999 amb una resolució de la Conselleria d'Obres Públiques", ha declarat el portaveu.

"Després de quasi 25 anys després des que el projecte va ser aprovat, els terrenys segueixen sense ús i el port ha continuat funcionant i creixent. Els fets demostren que la ZAL no era necessària, cosa que és contrària als arguments del port per a expulsar als veïns de la Punta", ha afegit Antonio Montiel.

Expulsió de 100 famílies

El procés d'urbanització de la ZAL va suposar la destrucció de 70 hectàrees d'horta que es trobaven en ple rendiment, així com l'expulsió de 100 famílies dels seus habitatges. Des de Per l'Horta retrauen que la ZAL va ser "un error estratègic amb un cost social i mediambiental molt elevat".

Com a solució, aquesta plataforma defensa la reversió de la ZAL amb la finalitat de convertir-la en un gran espai verd que servisca com a connector entre el llit del riu Túria amb el parc natural de l'Albufera. "En un context de crisi climàtica que comporta estius més llargs i temperatures sufocants, ens fan mancada més espais verds per a la ciutadania", exposa Antonio Montiel. A més, el portaveu demana a la Generalitat Valenciana i a l'Autoritat Portuària de València que desistisquen de recórrer la sentència en cassació i abandonen de manera definitiva el projecte.

Etiquetes: