Datat de principis del segle XX – concretament de 1916 – el xalet d'Aben al-Abbar era un habitatge unifamiliar, situat al barri valencià d'Albors, que, ara, després d'una inversió que superarà el milió d'euros – sumant l'actuació que es realitzarà al jardí contigu – obrirà al públic transformat en un espai de dinamització veïnal i cultural. Una aposta de l'actual equip de Govern municipal que ja, en 2015, va posar en marxa el Pla d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial, amb l'objectiu de recuperar i cuidar el patrimoni valencià.
Com ha explicat, a aquest diari, la regidora de Gestió de Recursos de l'Ajuntament de València, Lluïsa Notario, "la intervenció s'ha dut a terme en dues fases: primer es va executar la rehabilitació de l'edifici, amb una inversió de quasi mig milió d'euros, i després l'actuació s'ha centrat a condicionar els patis posteriors i davanters i solucionar un problema d'alineació amb la tanca. Ara, encara que no podem concretar la data d'obertura, ja està tot preparat per a obrir-se al públic".
Dividit en dues altures, amb una superfície total de 339 metres, i construït sobre una parcel·la de 1.029 m², la rehabilitació del xalet d'Aben al-Abbar suposa donar resposta a una reivindicació veïnal històrica. "Aquest espai no només suposa recuperar un edifici oblidat per governs anteriors, sinó també recuperar un lloc de gran valor simbòlic. De fet – afig Notario – alguns historiadors assenyalen que ací podia haver sigut el lloc on el govern de la Segona República va fer l'última reunió abans del seu exili".
L'actuació s'ha dut a terme amb l'ànim de "recuperar al màxim l'essència d'aquest edifici, que compta amb més de 100 anys d'història, malgrat que el seu estat era ruïnós per l'abandó patit durant tants anys". En aquest sentit, la regidora de Gestió de Recursos explica que "les obres han sigut molt complicades perquè l'edifici estava en col·lapse. Així i tot, i atés que la catalogació del xalet és Bé de Rellevància Local – encara que no tot perquè hi ha parts que es van afegir després de 1940 que no compten amb eixa protecció – el nostre objectiu sempre ha sigut, en la mesura que siga possible, salvaguardar la seua història".
Per aquest motiu, passejant per les diferents estades pots descobrir la ceràmica recuperada, algunes parts de les torres de l'exterior i alguns elements de la façana. "Ha sigut una intervenció molt complicada. De fet, la rehabilitació de l'edifici ha durat més d'un any per l'estat en el qual es trobava, ja que quan l'empresa adjudicatària va començar a treballar, molts elements queien".
Lluïsa Notario ho té clar: "cada govern tens unes prioritats, i entre les de l'anterior govern del Partit Popular no estava la de rehabilitar, mantenir i conservar els espais municipals amb valor patrimonial. Nosaltres, en canvi, el primer que vam fer va ser posar en marxa el Pla d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial. Però és que, a més, des de Compromís, el hui alcalde de València, Joan Ribó, ja va presentar, en 2014, una moció a la Comissió d'Urbanisme que exigia al llavors govern del PP que destinarà partides econòmiques a la rehabilitació integral d'aquest xalet".
Una vegada obert al públic, el renovat xalet d'Aben al- Abbar es destinarà a ús veïnal, però també cultural acollint la seu de Mostra València.
La remodelació del jardí
Finalment, cal destacar que l'Ajuntament està preparant l'expedient de contractació del projecte de remodelació del jardí contigu al xalet d'Aben al-Abbar perquè es puga licitar en el menor temps possible i abordar, així, la remodelació a partir del pròxim any.
El projecte consistirà en la creació de diverses estades, així com zones de joc en la intersecció del carrer Arts i Oficis amb Aben al-Abbar. A més, en l'espai lliure que recau al carrer d'Aben al-Abbar, es proposa com un espai d'unió amb el xalet i amb la plaça annexa. Finalment, a la plaça que dona a Aben al-Abbar s'opta per complementar les zones verdes i instal·lar una zona de jocs infantils.