València

Vota les propostes de DecidimVLC fins al 30 de setembre

1 minut

catedral-valencia

Fins al pròxim 30 de setembre, les veïnes i veïns de València podran exercir el seu vot per a triar entre els més de 200 projectes que formen part de la quarta edició de DecidimVLC, els pressupostos participatius de l'Ajuntament que, en aquesta ocasió, han experimentat un increment d'un milió d'euros.

La votació de les propostes de projectes d'inversió pot realitzar-se de forma digital, a través de la web. També, i gràcies a la col·laboració de les entitats ciutadanes, es podrà exercir aquest vot en els punts de votació que apareixen especificats per districtes, amb els seus respectius horaris i direccions. En aquesta consulta ciutadana poden participar totes les persones empadronades a la ciutat en el moment de la inscripció, independentment de la seua nacionalitat i majors de 16 anys. Com a novetat en aquesta convocatòria, els pobles de València (del nord, de l'oest i del sud), atenent la seua singularitat, tenen pressupost propi.

Els Pressupostos Participatius d'Inversions són una eina que l'Ajuntament posa a la disposició de la ciutadania perquè puga proposar i involucrar-se en la presa de decisions, respecte a l'execució d'una part del pressupost municipal destinat a realitzar inversions. Tal com ha explicat la regidora Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Neus Fábregas, «la col·laboració entre el binomi institució-societat implica la construcció de solucions comunes a les situacions derivades del desenvolupament de DecidimVLC, introduint els necessaris aspectes d'horitzontalitat i transversalitat en les polítiques de participació».

A la present edició de DecidimVLC es van presentar 540 projectes, dels quals 371 van passar a la fase per a ser estudiats pels serveis tècnics municipals (244 dels ciutadans i 127 dels grups de treball en les Juntes Municipals de Districte). Després d'estudiar la seua viabilitat, els ciutadans podran votar entre 202 projectes (169 no són viables), entre ells la construcció d'una piscina en Benicalap, la instal·lació de banys públics al parc Enrique Granados, la rehabilitació de l'Alqueria de Falcó i els seus jardins, o un carril bici en Cardenal Benlloch.

La regidora ha posat l'accent que «el fet que, que aquesta siga la quarta edició, consolida aquesta iniciativa com un salt quantitatiu i qualitatiu en la consecució d'una participació ciutadana, real i efectiva, respecte a l'anterior govern municipal, caracteritzat per l'obscurantisme i l'opacitat». Així mateix, ha remarcat que «podem pensar globalment sobre les millores per a la nostra ciutat i això suposa una aposta perquè les entitats i la ciutadania participen en les reunions dels grups de treball de les Juntes Municipals de Districte, amb la finalitat de construir espais de debat i reflexió col·lectiva descentralitzats, perquè així les propostes siguen fruit d'un treball previ de reflexió».

«En aquesta edició s'ha introduït la novetat de poder realitzar la votació en una urna presencial», que estarà en els centres municipals de les persones majors de la ciutat de València. Fábregas ha explicat que «a causa de la important presència d'eines tecnològiques al llarg de tot el procés, s'han disposat mesures per a pal·liar els efectes de la bretxa digital, especialment la que afecta nostres i els nostres majors». D'aquesta forma, qualsevol ciutadà podrà visualitzar en la web on es troba cada dia l'urna, que anirà rodant pels diferents centres de majors. Aquest projecte de votació presencial ve impulsat per Govern Obert, en la qual col·laboren tant la regidoria de Transparència i Govern Obert com la Universitat Politècnica de València.

El procés de treball de DecidimVLC ha sigut consensuat, a través de la taula de participació, amb nombroses organitzacions i plataformes territorials i sectorials de la ciutat de València.

Per a l'elaboració dels Pressupostos Participatius s'ha articulat un període previ de diàleg i deliberació sobre propostes de projectes d'inversió en els Grups de Treball per Districte de maig a juny i quatre fases, al llarg de les quals la ciutadania de la ciutat ha pogut participar de diferents maneres i amb diferents graus d'implicació. El resultat final del procés s'obtindrà ordenant totes les propostes de cada districte i poble per vots, i seleccionant les propostes de la més votada fins a l'última, tenint en compte que cada proposta inclosa no supere el pressupost restant destinat a aquesta llista.

Etiquetes: