El 15 de maig de 2007 es va produir una explosió en la subestació de Patraix, que no sols va deixar sense servei a quasi 50.000 clients d'Iberdrola, sinó que va quedar de manifest la perillositat d'esta instal·lació que la companyia elèctrica va construir a tan sols dotze metres dels habitatges. Una explosió que va marcar un abans i un després, i que va desencadenar manifestacions, casserolades i fins a cançons protesta. Hui dia, "continua generant incertesa i angoixa entre els veïns", apunta el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla.
Va ser un 12 de maig del 2009 quan des d'institucions judicials es va declarar nul·la l'activitat de la subestació elèctrica de Patraix per ser perillosa. A més, el 7 de gener de 2015 el TSJCV (Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana) va ratificar la sentència anterior al·legant que "esta activitat era perillosa per risc d'incendi". Des de llavors, els veïns esperen el seu trasllat sense saber si la subestació continua o no amb la seua activitat: "abans ens avisaven si s'havia de posar en funcionament de manera puntual, però ara mateix no sabem res", explica el president de l'Associació Veïnal de Patraix.
Per part seua, l'alcaldessa de València, María José Catalá, durant la seua visita al barri de Favara, a principis del mes d'octubre, va anunciar que "hem fet ja el canvi en el planejament i tenim tota la tramitació urbanística resolta a l'Ajuntament. Estem esperant l'informe d'impacte ambiental de la Conselleria i el del Ministeri, per a iniciar tot eixe projecte del trasllat de la subestació, que a més és molt necessari ací".
La nova ubicació de la subestació és clara: el nou llit del riu Túria, on hi hauria una distància de més de 400 metres dels habitatges, la qual cosa garantix la seguretat del veïnat. En este sentit, Toni Pla, ressalta que "no estem demanant que ens la lleven a nosaltres perquè li la posen a un altre barri, sinó que la traslladen al nou espai plantejat perquè, a més de poder cobrir la seua funció en la transformació de l'energia, se situaria a una distància suficient dels habitatges per a garantir la seguretat".
Així mateix, explica el president de l'associació veïnal, "els veïns demanàrem que amb el trasllat de la subestació, s'apostara per soterrar-la en la nova ubicació. És cert que és més costós econòmicament parlant, però és factible. De fet, les mobilitzacions veïnals van fer que se soterrara la subestació elèctrica que hi ha en la rotonda de l'Aqua. Per tant, la petició no és gens desficaciada. Veurem què es decidix finalment".
Cal recordar que, a Espanya, existixen sentències que han obligat al trasllat de transformadors, de potència inferior a la de la subestació de Patraix, a zones més allunyades dels habitatges. Per això, no s'entén com la de Patraix continua en el mateix lloc tants anys després.
Millores per al barri de Favara
D'altra banda, l'Ajuntament de València injectarà un total de 860.000 euros per a les obres de reurbanització de la plaça del barri de Favara i la conversió en zona de vianants dels carrers Folch de Cardona i Ramón de Perellós. Una actuació que ja està en execució i que revitalitzarà esta zona de la ciutat de València.
Com assenyalava l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, "destinem quasi 900.000 euros en la reorganització de la plaça; posarem un parc infantil i convertirem en zona de vianants tots els carrers de l'entorn, després d'haver estat treballant i parlant amb els veïns i veïnes". A més, va afegir, "estem fent tots els tràmits per a escripturar i oficialitzar que la parcel·la que queda pendent estiga a la disposició de l'Ajuntament i fer també una intervenció. D'esta manera, completarem el que per a l'associació veïnal és, des de l'any 2006, la plaça de l'Esperança de Favara".
La Junta de Govern Local va adjudicar les obres de reurbanització de la plaça el 26 de juliol de 2024 a la mercantil Grupo Bertolín, després de la licitació pública iniciada el passat 28 de març de 2024. Les obres estan englobades en el marc de l'Estratègia del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation. L'objectiu és configurar un espai complet de caràcter per als vianants clar i llegible que resulte atractiu per a la ciutadania, aprofitant els espais per als vianants ja existents, i que incentive la interacció de Favara amb la resta de barris del districte de Patraix. D'esta manera es generarà un eix per als vianants segur que connecta una zona en expansió com és el barri del Safranar amb el de l'Hort de Senabre (districte de Jesús) i la mateixa via vertebradora de l'avinguda de Gaspar Aguilar. L'àrea d'actuació comprén una extensió d'uns 6.600 metres quadrats i està previst que les obres finalitzen en març de 2025.
Els serveis municipals han tingut en compte a tots els potencials usuaris i han considerat les diferents necessitats segons edats o condicions personals. Per això està prevista, entre altres, la creació d'una àrea infantil de 227 metres quadrats amb un total de set jocs; la col·locació d'elements biosaludables; espai de cal·listènia; arbratge; una zona de pícnic amb tres taules; 17 bancs; sis aparcabicis i cinc papereres. L'espai resultant serà accessible i segur, gràcies al mobiliari urbà i la il·luminació eficient.