Veïns de la Saïdia es manifesten contra la turistificació del barri: "Avança voraçment"

Els residents han alertat que la "proliferació" de pisos turístics "amenaça el teixit social" i obliga "moltes" persones a abandonar les seues cases

Guardar

Veïns de La Saïdia protesten front a les Torres de Serrans contra la turistificació
Veïns de La Saïdia protesten front a les Torres de Serrans contra la turistificació

Veïns de la Saïdia, districte de la ciutat de València, s'han manifestat aquest dissabte per a defensar el dret a l'habitatge, "incidir a escala ciutadana i polític" i denunciar que, mentre la turistificació "avança voraçment" en la zona, "molts veïns han d'abandonar el districte" perquè "no poden costejar l'accés a un habitatge".

Sota el lema 'Veïnat sí, turistificació no. La Saïdia per a qui l'habita', els assistents han criticat la "proliferació" d'apartaments turístics, "molts d'ells il·legals", que "dificulta l'accés a l'habitatge", al mateix temps que "amenaça al teixit social dels barris". "Permetre que avance la turistificació sense prendre cap mesura suposa prioritzar l'interés econòmic d'uns pocs enfront de les necessitats dels veïns", han censurat.

Aquesta protesta estava inicialment convocada per a dissabte passat, 24 de febrer, però les associacions convocants --La Saïdia Comuna, AA. VV. Saïdia, AA. VV. Morvedre, AA. VV. Sant Antoni-la Saïdia i EntreBarris-- la van cancel·lar en solidaritat amb les persones afectades per l'incendi de dos edificis en el pròxim barri de Campanar, que es va cobrar la vida de deu persones.

El veïnat del districte ha alertat que, segons les dades dels principals portals immobiliaris, llogar un pis en la Saïdia l'any 2024 costa 300 euros més de mitjana que en 2021, la qual cosa suposa un augment del 50 % en "només tres anys".

I han censurat que a aquesta realitat se suma el fet que els apartaments turístics han augmentat la seua presència en un 30%, "sense comptar l'oferta il·legal, que es multiplica setmana a setmana". "Mentrestant, ni la Generalitat Valenciana ni l'Ajuntament de València posen sòl a la disposició de la construcció d'habitatge públic i protegit en la Saïdia", han enlletgit en un comunicat.

En aquest context, Pablo, un veí de la Saïdia, ha denunciat, en declaracions als mitjans, que el preu del lloguer en "tota València", i en concret en la zona de la Saïdia, està "inassumible". "En els últims anys ha canviat moltíssim el preu i els tipus de negocis que també que trobem ací", ha sostingut, i ha agregat que "cada vegada hi ha més pisos turístics i més espais que desapareixen en pro del turisme".

Sobre aquest tema, les entitats convocants han assenyalat que l'"augment de la població flotant" en el districte genera "problemes de soroll i brutícia", i implica una "saturació de serveis públics". A més, han lamentat que la turistificació va acompanyada d'un "procés de canvi en la demanda comercial" que "posa en perill el comerç tradicional i de proximitat i fomenta un altre tipus d'establiments".

"Cal protegir el teixit social i la gent que viu ací", ha instat Pablo, alhora que ha retret que no volen que aquests veïns "siguen expulsats" i "canvie tot". "Normalment, això canvia el mode del barri, la gent ja no se sent del barri o no pot viure en ell i és expulsada cap als afores, que cada vegada també són més cares", ha apuntat.

"Macrohotels"

D'altra banda, des de les associacions de veïns del districte han assegurat que la concessió d'una nova llicència hotelera en la zona ha sigut "la gota que ha satisfet el got". Es tracta d'un hotel d'apartaments amb aforament per a 500 persones, situat en una poma entre els carrers Maximilià Thous i Benipeixcar, i la construcció dels quals està previst que s'inicie d'ací a poc, han assenyalat.

Aquest projecte se suma al del "macrohotel" de 575 habitacions de les naus de Guatla, de moment paralitzat, que ja va despertar una forta oposició veïnal, han afegit.

Sobre el primer d'aquests projectes, Pablo ha lamentat que en aquesta ocasió "serà més difícil de frenar" la construcció de l'hotel. "Sembla que aquest serà molt més complicat", ha expressat, i ha subratllat que, malgrat "alguns missatges polítics", la situació "no canvia": "No canvia la pujada de preus i aquest tipus de canvis de models".

"Febrer antituristificació"

Prèviament a aquesta manifestació, diferents associacions han programat altres activitats que s'emmarquen en una campanya de mobilització per a "defensar el barri". D'aquesta manera, el dissabte 10 de febrer es va celebrar un concert contra la turistificació en l'associació cultural La Protectora, amb l'actuació dels grups Les Víctimes Civils, O.J.O. i Els Maleïts, que van esgotar les entrades.

A més, el dia 15 de febrer es va presentar en la llibreria Nöstlinger el llibre 'L'últim Recer', de Nacho Collado, que aborda la problemàtica entorn de l'habitatge a partir de diferents casos reals ocorreguts a la ciutat de València.

Uns dies després, el dia 18 de febrer, es va celebrar al parc de Marxalenes un taller de pancartes, obert al públic familiar del districte, que va servir com a preparatiu per a la manifestació. Finalment, el dia 28 de febrer, com cada últim dimecres de mes, es va dur a terme una 'cazerolada antituristificació' des del carrer Guatla.

"Autèntica emergència residencial"

Des de Compromís per València, el regidor a l'Ajuntament Ferran Puchades, que ha participat en la manifestació, ha lamentat que en la zona es viu una "autèntica emergència residencial" davant l'"absoluta pressió sobre el veïnat" a través de "l'obertura constant i descontrolada d'apartaments turístics i d'establiments turístics de tota mena".

Aquesta situació ha denunciat, provoca el "tancament de comerços" i "expulsa als habitants de les seues cases per a convertir-les en apartaments turístics". "No hi ha absolutament gens d'habitatge assequible, els joves han de marxar d'aquest barri que sempre ha sigut seu i la gent gran es veu pressionada per les immobiliàries perquè abandonen els seus habitatges de lloguer", ha declarat.

Per tot això, ha instat el consistori a "actuar de manera clara i rotunda". "Hem de fer una moratòria d'obertura de concessions de nous apartaments turístics; hem de regular tots els habitatges turístics i tots els establiments per a aconseguir que la gent puga continuar vivint en el barri, i necessitem que continue perdurant el comerç tradicional i del barri que ara mateix està en vies de desaparició", ha conclòs.

Destacats