Veïns de Poble Nou denuncien que la Generalitat no ha complit amb la recuperació del Molí dels Alters

Guardar

Molí dels Alters Poble Nou
Molí dels Alters Poble Nou

Poble Nou perd 310.000 euros dels pressupostos participatius de la Generalitat per "la deixadesa i apatia de l'Administració". Així, l'Associació Veïnal denúncia que ni el govern anterior ni l'actual "han fet res pel projecte aprovat: comprar el Molí dels Alters, edifici Bé de Rellevància Local".

L'Associació Veïnal de Poble Nou i, per extensió, el seu veïnat, reunit dijous passat 17 d'octubre en assemblea, van acordar manifestar que se senten totalment enganyats pels responsables de la Generalitat, que "no han fet absolutament res perquè este projecte es poguera materialitzar". De fet, denuncien que han hagut d'acudir al Consell de Transparència i al Síndic de Greuges perquè la Generalitat responguera als seus requeriments; fins i tot se'ls va negar el dret a la informació, tal com va dictaminar el síndic i va reconéixer Presidència de la Generalitat en el seu escrit de contestació i acceptació de les recomanacions fetes per Ángel Luna, l'actual síndic. "La situació derivada de l'apatia de la Generalitat ens porta a la conclusió que la Generalitat no cree en la participació ni té tampoc un compromís ferm amb la ciutadania", han assenyalat.

Per ordre cronològic:

  • 2021. S'aprova el projecte «Adquisició del Molí dels Alters (Poble Nou - València)» després d'una gran mobilització de la ciutadania. El pressupost havia d'executar-se entre els exercicis 2022 i 2023 i incloïa la compra de l'edifici i el projecte de rehabilitació d'este amb un pressupost global de 310.000 euros.
  • 22 d'agost de 2022. L'AV demana a la Conselleria de Transparència que informe sobre els passos que s'estan donant per a l'adquisició de l'immoble, després de constatar amb la propietat del mateix que cap administració s'ha posat en contacte amb ella.
  • 19 d'abril de 2023. L'AV acudix al Consell de Transparència, ja que no obté cap resposta de la Conselleria.
  • 23 de juny de 2023. La Conselleria de Transparència respon al requeriment del Consell de Transparència i oferix la següent resposta: «Durant l'exercici de 2022 s'ha contactat des de la Direcció Territorial de València amb la propietat i s'han iniciat negociacions per a adquirir-lo. En este sentit, en data 29 de setembre es van iniciar els contactes amb la propietat per a establir les negociacions de compra, tot de manera coordinada amb l'Ajuntament de València i amb la seua col·laboració». En la mateixa resposta s'informa: «Es tracta d'un escrit de la secretaria autonòmica de Cultura i Esport, de data 7 de febrer de 2023, dirigit a l'Ajuntament de València, sol·licitant la remissió d'una documentació necessària per a avançar en la tramitació de l'expedient (informe de circumstàncies urbanístiques i valoració de l'immoble per a la seua compra)». No obstant això, l'Associació Veïnal constata de nou amb la propietat que no hi ha hagut cap contacte; per tant, és una informació completament errònia.
  • 27 de febrer de 2024. L'AV es dirigix a Presidència de la Generalitat, de la qual depenen ara les competències de participació ciutadana, per a tornar a demanar informació sobre l'estat del projecte i sol·licitar la seua execució.
  • 23 de maig de 2024. L'AV es dirigix al Síndic de Greuges davant la falta de resposta de Presidència de la Generalitat, que obri expedient d'investigació.
  • 19 de juny de 2024. Rebem resposta de Presidència de la Generalitat a través del requeriment del Síndic de Greuges, una resposta plena de vaguetats i sense oferir cap explicació raonada.
  • 21 de juny de 2024. Presentem al·legacions al Síndic davant la resposta de la Generalitat.
  • 23 d'agost de 2024. El Síndic de Greuges resol que Presidència de la Generalitat ha incomplit el deure legal de contestar dins del termini als escrits i sol·licituds que es presenten; ha incomplit el dret d'accés a la informació pública i recomana respondre motivadament a les sol·licituds d'accés a la informació pública en el termini màxim d'un mes.
  • 11 d'octubre de 2024. Resolució final del Síndic, en la qual es confirma la vulneració dels drets de l'AV i l'acceptació per part de la Generalitat de les recomanacions del Síndic. A més, finalment, es dona una resposta motivada en la qual es confirma que el projecte ja no s'executarà: «La Generalitat, en aprovar el projecte pilot dels pressupostos participatius, no el va fer compel·lida per cap mandat legal, i el va aprovar per a ser executat en el temps limitat de vigència dels pressupostos de la Generalitat per a 2022 i 2023. Vençuts tals exercicis pressupostaris, no cabia la seua ulterior execució a l'empara de l'acord aprovatori d'aquells pressupostos participatius».
  • Durant este llarg i decebedor procés, el Molí dels Alters, un dels últims molins d'aigua que es manté en l'Horta de València, ha entrat en la Llista Roja d'Hispània Nostra pel seu risc de degradació i posterior desaparició.

L'Associació Veïnal de Poble Nou denúncia que tant els anteriors responsables de la Generalitat (PSPV, Compromís i Unides Podem) com els actuals (PP) s'han desentés del projecte. I que, "fruit de la contínua polarització política que res beneficia a la ciutadania, els diferents partits polítics ni tan sols han sigut capaços de secundar ni posar-se d'acord en una qüestió bàsica com la d'afavorir una dotació pública per a Poble Nou". Així, en una moció en la Junta de Districte de Pobles del Nord impulsada per Compromís el passat 19 de setembre que demanava l'execució del projecte, va ser esmenada per l'actual equip de govern (PP i Vox), que finalment va aprovar "abordar amb la Generalitat Valenciana l'estat i viabilitat del projecte d'adquisició del Molí dels Alters que no va ser dut a terme pels governs autonòmic i municipal de PSOE i Compromís en el mandat anterior. No fa falta que moguen cap paper més, l'AV ja sap oficialment que el projecte s'ha desestimat", han conclòs.

Destacats