Hui, 22 de març, se celebra el Dia Mundial d'Aigua, jornada entorn la qual la regidoria del Cicle Integral de l'Aigua ha previst més de 30 activitats dins de la Setmana de l'Aigua amb l'objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre l'eficiència i sostenibilitat d'aquest bé, i reflexionar al costat d'universitats, el sector privat i el teixit social sobre els reptes relacionats amb l'aigua en escenaris d'emergència climàtica i d'escassetat de recursos hídrics.
La Setmana de l'Aigua de València 2022 porta per títol "Valorar l'aigua: cuidar hui, gaudir sempre" i es prolongarà fins al diumenge 27 de març. La programació, que es desenvoluparà en tota la ciutat i per a tots els públics, ha sigut presentada aquest matí per la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, el responsable d'ACCIONA a València, Carlos Espinosa, el CEO de Global Omnium, Dionisio García, i el secretari de la Unió de Consumidors de València, Vicente Inglada.
Un bé essencial per a la vida
Per a Elisa Valía, "amb aquest esdeveniment pretenem reivindicar la necessitat de fer entre totes i tots un ús eficient i responsable d'aquest bé essencial per a la vida, de posar en valor les nostres xarxes de proveïment i sanejament que són fonamentals per al desenvolupament de la ciutat i la qualitat de vida que gaudim, així com reflexionar sobre els reptes de la gestió de l'aigua en un context cada vegada més complex de dificultat d'accés als recursos hídrics".
La regidora defensa que "l'aigua és sinònim de prosperitat, és un recurs fonamental per al desenvolupament de qualsevol activitat, però alhora cal ser conscient que és un recurs escàs i per això cal gestionar-lo amb eficiència per a garantir el seu accés a tota la ciutadania, hui i en el futur".
Així, ha afirmat que "cuidar i valorar l'aigua també implica visibilitzar les actuacions que s'escometen en les nostres xarxes, conscienciar a la ciutadania sobre la transcendència de les inversions realitzades i apostar per l'excel·lència i l'eficàcia en la gestió des d'un prisma que garantisca la sostenibilitat".
La titular del Cicle Integral de l'Aigua considera que "les ciutats del segle XXI tenim com un dels seus majors reptes estratègics la gestió de l'aigua, tant per l'escassetat com pels desafiaments climàtics i ambientals que afrontem cada vegada amb major periodicitat, com les sequeres o els episodis de pluges torrencials". En aquest sentit, ha apuntat que "a més del compromís dels poders públics és imprescindible una implicació ciutadana que participe d'un canvi profund, que valore i cuide d'un bé tan essencial com l'aigua, alhora que garantim la seua sostenibilitat en el temps".
Més de 30 activitats
Entre les accions de la Setmana de l'Aigua destaquen l'obertura de les infraestructures de la xarxa de sanejament i proveïment de la ciutat com les plantes potabilitzadores, les plantes depuradores o els depòsits de tempestes, entre altres, perquè la ciutadania conega des de dins el funcionament de les xarxes que fan possible un servei fonamental per a la ciutat.
A més, es programaran tallers infantils sobre l'aigua, exposicions i accions de sensibilització per a totes les edats, com a tastos d'aigua i de foment del consum d'aigua de l'aixeta.
Aquestes activitats queden pendents del temporal de pluja, podent patir alguna modificació.
Posar en valor la xarxa i les seues inversions
El responsable d'Acciona a València, Carlos Espinosa, empresa gestora del servei de sanejament, ha ressaltat la importància de "valorar, almenys una vegada a l'any, l'aigua i les inversions que es realitzen de manera constant en la xarxa, així com dignificar serveis com el clavegueram, vitals per al dia a dia a la ciutat i que per trobar-se enterrats sota terra són invisibles per a la gran majoria de la ciutadania".
El CEO de Global Omnium, Dionisio García, ha apuntat que "és un dia per a celebrar l'important que és l'aigua per a la vida i com hem de cuidar d'ella, com ben imprescindible i escàs. En aquesta setmana pretenem reivindicar la seua importància i que la ciutadania siga conscient d'això en els xicotets gestos i en les seues accions diàries".
Finalment, Vicente Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de València, ha afirmat que "són claus les accions de sensibilització que les administracions i les entitats socials realitzem durant tot l'any per a promoure un consum responsable de l'aigua per part de la ciutadania que el faça sostenible, dins d'un canvi en el paradigma de consum, més sensible als impactes en el medi ambient".