València va rebre ahir un dels guardons més prestigiosos que atorga la Convenció Internacional sobre els Aiguamolls. La capital del Túria ha sigut reconeguda com a "Ciutat de l'Aiguamoll" degut a, entre altres coses, "els excepcionals esforços per salvaguardar els aiguamolls urbans per a les persones i la naturalesa".
36 anys després que l'Albufera fora declarada parc natural, València ha rebut aquesta acreditació. I s'ha convertit així en l'única localitat espanyola a aconseguir-ho. Enguany altres 24 municipis han obtingut el títol, que s'ha concedit en dues ocasions des que es va crear en 2015. En total, 43 localitats de 17 països disposen d'aquest guardó.
Des de l'Ajuntament de València, es porta impulsant des dels últims mesos una sèrie d'iniciatives per a millorar la conservació del parc natural de l'Albufera, el principal motiu pel qual s'ha reconegut a la ciutat amb aquesta distinció. De fet, des de 2015 fins hui la inversió s'ha incrementat en un 80% passant d'1,9 a 3,6 milions d'euros anuals.
També cal destacar l'acord al qual van arribar l'Ajuntament de València i la Conselleria de Transició Ecològica, dirigida per Mireia Mollà. Amb aquesta col·laboració va ser possible que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer incloguera "per primera vegada" una aportació suplementària de 60 hectòmetres cúbics anuals per al llac.
"Des dels anys 80 el llac havia entrat en un procés de degradació important, i no ha sigut fins ara, gràcies al treball intens de governs progressistes, que hem aconseguit solucionar el problema d'arribada d'aigua dolça a l'Albufera, la qual cosa assegurarà mantindre en condicions òptimes el patrimoni natural de totes les valencianes i els valencians, i garantir recursos naturals per a combatre el canvi climàtic", explica l'alcalde de València, Joan Ribó.
La Convenció Internacional sobre els Aiguamolls, coneguda com a Conveni de Ramsar per la ciutat iraniana on es va signar en 1971, té com a principal objectiu "la conservació i l'ús racional dels aiguamolls mitjançant accions locals, regionals i nacionals i gràcies a la cooperació internacional, com a contribució a l'assoliment d'un desenvolupament sostenible a tot el món".
Les ciutats que van ser reconegudes amb aquest guardó juntament amb València són: Sackville (el Canadà); Hefei, Jining, Liangping, Nanchang, Panjin, Wuhan, Yangcheng (la Xina); Belval-en-Argonne, Seltz (França); Subaraya, Tanjung Jabung Timur (Indonèsia); Bandar Khamir, Varzaneh (l'Iran); Al Chibayish (l'Iraq); Izumi, Niigata (el Japó); Ifrane (el Marroc); Gochang, Seocheon, Seogwipo (República de Corea); Kigali (Ruanda); Ciutat del Cap (Sud-àfrica), i Districte de Sri Songkhram (Tailàndia).
L'Albufera de València, protegida davant una possible sequera
Els efectes del canvi climàtic cada vegada més evidents provoquen, entre altres coses, que les administracions públiques comencen a impulsar iniciatives de prevenció en cas que algun fenomen relacionat amb això ocórrega. Respecte a un possible període de sequera prolongat, el parc natural de l'Albufera no hauria de patir, al principi, greus afectacions, ja que té un cabal ecològic garantit.
Una de les mesures més destacades en cas de sequera és la creació d'un Comité de Seguiment sobre el parc natural de l'Albufera, en la qual haurà de ser present la regidoria de Devesa-Albufera. Això és, per a garantir la situació hidrològica en l'Albufera, que ja no depén exclusivament de les aportacions dels sobrants que, a més, eren voluntàries.
A principis del mes d'abril, es va acordar que en el Pla Hidrològic de conca de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer figurarà un cabal ecològic garantit per a l'Albufera de València a l'hivern.
Per això, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València, Elisa Valía, destaca que "l'Albufera ara mateix està vivint un moment esperançador perquè un acord històric que es va produir entre totes les administracions, en el marc del nou Pla Hidrològic, garanteix unes aportacions suficients" al llac "per a mitigar el problema de l'aportació d'aigua neta".