València s'unix al Madrid Game Clúster per a posicionar-se com un hub tecnològic internacional

La indústria del videojoc factura a Espanya 2.000 milions d'euros, una suma que supera la facturació de la indústria del cinema i la música juntes

Guardar

Un creador de videojocs
Un creador de videojocs

En el marc de l'estratègia València Innovation Capital, l'Ajuntament de València s'ha proposat posicionar la ciutat com hub tecnològic internacional i transformar l'economia local, impulsant la potent indústria del videojoc i els esports electrònics (eSports) de la capital del Túria, formada per destacats professionals, importants empreses, escoles de prestigi i estudis internacionals. Per a això, València ha entrat a formar part de Madrid Game Clúster com a soci col·laborador, una associació publicoprivada formada per més de 70 empreses i promoguda per l'Ajuntament de Madrid l'any 2021.

La seua primera acció conjunta va ser l'organització de l'esdeveniment de networking per a professionals del videojoc 'El Tardeo de Madrid in Game', que va acollir l'espai de la Farinera de València a principis d'este mes de maig; però l'objectiu és continuar fomentant esta col·laboració perquè el projecte València Game City continue creixent. De fet, com explica la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, "esta col·laboració entre ajuntaments tindrà un efecte multiplicador per als nostres ecosistemes. Estic convençuda que junts aconseguirem grans coses".

En este sentit, Llobet ha assenyalat que "hem començat amb força perquè ja s'han sumat 30 empreses al projecte i esperem arribar a 60 empreses el pròxim any. L'objectiu és sumar a tots els agents de l'ecosistema local, nacional i internacional possibles, per a impulsar la indústria del videojoc, millorar la nostra visibilitat i posicionar-nos com un lloc atractiu a escala internacional per a les empreses del sector, els professionals, el talent i els esdeveniments".

Edifici La Farinera a València
Edifici La Farinera a València

Una posició que també compartix el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de Madrid, Ángel Niño, que ha celebrat que "València crea en l'economia del futur. Estes noves vies de col·laboració després de l'adhesió de l'Ajuntament de València al Clúster del Videojoc de Madrid representen desbloquejar el següent nivell".

Però, quin impacte té la indústria del videojoc? És realment un sector clau? València Extra ha parlat amb el regidor d'Innovació de Madrid, Ángel Niño, que han sigut els pioners en la creació d'este clúster del videojoc del qual ja forma part la ciutat de València.

"La gamificació és una indústria que abasta molt més que l'acció de jugar a un videojoc. Hem de desfer-nos de l'estereotip que relaciona la paraula gaming amb un joc per a xiquets. L'interés i l'impacte econòmic d'esta indústria ha anat creixent de manera exponencial en els últims anys. Per això, des de Madrid fa ja temps que hem intensificat la nostra aposta pel que considerem l'economia del futur, amb iniciatives municipals, com Madrid in Game, o la creació d'un Clúster del Videojoc", explica Niño.

I és que quan es diu que la indústria del videojoc és l'economia del futur, no és una manera de parlar. De fet, la facturació d'este sector arriba ja, solament a Espanya, als 2.000 milions d'euros. "Encara que coste creure-ho, factura sola més que la indústria de la música i el cinema juntes. Se celebren multitud d'esdeveniments que atrauen milers de turistes a la ciutat, que després es traduïxen en reserves hoteleres i en restaurants. Per no parlar que les taxes d'inserció laboral per a esta indústria freguen quasi el 90%", assenyala el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de Madrid.

DreamHack, festival de videojocs a València / Foto: DreamHack Spain
DreamHack, festival de videojocs a València / Foto: DreamHack Spain

L'aposta de Madrid per la indústria del videojoc ha sigut pionera a Espanya – "cap altre ajuntament tenia una estratègia similar tan específica – a poc a poc, s'han anat sumant més ciutats, entre elles València amb València Game City. Una adhesió que Ángel Niño celebra perquè "com més agents sumem a l'ecosistema, més fort serà l'impuls per a posicionar a nivell exterior la indústria espanyola del gaming".

El videojoc com a mitjà per a resoldre problemes reals

El regidor de Madrid, Ángel Niño, té clar que "moltes de les solucions tecnològiques basades en el desenvolupament de videojocs han permés crear ferramentes o solucions que van més enllà i s'estenen a altres sectors, com la realitat virtual o el 3D". Un punt de vista que també compartix l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual (AVAV) que, amb el certamen 'Explora València: Un Viatge Interactiu a través dels seus Barris', llança un desafiament a creadors de videojocs per a combatre la turistificació.

De fet, com explicava la directora de l'AVAV a este diari, "l'objectiu és crear experiències interactives que porten l'usuari a descobrir els barris de València i, d'esta manera, disminuir la pressió turística que es genera en les zones més tensades de la ciutat ajudant al fet que els fluxos de turistes es diversifiquen per tota la ciutat".

I tot este potencial tecnològic es concentrarà a València en el nou Districte Innovador format pels edificis de la Farinera i Las Naves, però també per les empreses i les universitats que, en paraules de la regidora Paula Llobet, "permetrà impulsar projectes coordinats que es podran testar per a tirar-los avant i millorar el dia a dia de la ciutadania a través de la innovació".

Destacats