En maig, València va esdevindre la segona ciutat més sostenible d'Espanya pel que fa a mobilitat, segons Greenpeace. Només per darrere de Bilbao -qualificat amb un 6,9-, el transport urbà dels valencians -amb un 6,6- és el segon que menys contamina de tot l'Estat.
Això és una important notícia, ja que, des del consistori municipal, premiat en diverses ocasions pel seu exitós i innovador pla de mobilitat sostenible, s'està procurant, amb gran quantitat de reeixides mesures, atenuar l'impacte medi ambiental del transport públic.
LA CIUTAT CICLISTA
Així mateix, València és una de les ciutats espanyoles on més s'usa la bicicleta (segons l'Agència Municipal de la Bicicleta, al juny es van registrar una mitjana de 6.000 bicis diàries en les zones amb més presència ciclista, un 60% més que el juny de 2018), així com altres vehicles no contaminants -patinets, patinets elèctrics, motos elèctriques...-.Per aquesta raó, la nostra ciutat posseeix l'anell ciclista, una de les infraestructures valencianes més premiades i que, malgrat les crítiques de partits de l'oposició, la ciutadania continua mostrant el suport a les polítiques desenvolupades per la regidoria de Mobilitat, encapçalada per Giuseppe Grezzi.
AFAVORIR L'ÚS DE VEHICLES ELÈCTRICS
El pla de mobilitat de l'ajuntament cita un fragment de 'El llibre verd sobre l'impacte del transport', publicat i redactat el 1992 per la Comissió Europea. Aquest diu així: "[...] caldrà motivar a l'usuari perquè opte per un vehicle més respectuós amb el medi ambient i més eficaç en termes de consum energètic, per maneres alternatives de transport, inclosos les maneres "verdes" i per un ús racional del vehicle".El consistori municipal pren nota d'aquesta sentència i la posa en pràctica. El Govern de la Nau ha millorat, durant l'última legislatura, la sostenibilitat i l'aire que respirem amb iniciatives com la bonificació d'un 70% dels impostos a vehicles híbrids i elèctrics.
D'altra banda, l'ajuntament també ha adquirit una flota de vehicles elèctrics i un extens nombre d'autobusos no contaminants incorporats en l'EMT des de fa més d'un any. Alguns dels cotxes sostenibles amb els quals compta el consistori s'usen, entre altres coses, per a la contracta de neteja de col·legis.
L'ANELL CICLISTA, UNA INFRAESTRUCTURA AMB UN EXTENS PALMARÉS
Al març, València es va alçar amb el premi Bikefriendly 2019, un reconeixement impulsat per la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, que integra 116 socis que representen a 550 localitats espanyoles, i pel qual també competien altres ciutats com Barcelona.El palmarés de l'anell ciclista continua creixent, i sumant premis als ja obtinguts com el Primer Premi de la Setmana Europea de la Mobilitat, atorgat per la Generalitat Valenciana el setembre de 2017; el Tercer Premi de la Setmana de la Mobilitat Espanyola, concedit pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient l'octubre de 2017, i també els XV Premis Ciutat Sostenible atorgats per la Fundació Fòrum Ambiental el juny de 2017.