Desenvolupar propostes de mobilitat respectuoses amb el medi ambient o la generació de continguts d'interpretació de l'espai són dues de les propostes de treball que compta el Pla de Sostenibilitat Turística 2022-2024 de la ciutat de València.
La finalitat és protegir els entorns naturals de la capital, com l'Horta o l'Albufera, donant-los un impuls turístic per a potenciar els seus atractius per als visitants. Així, aquest full de ruta establirà propostes per a donar a conéixer aquests espais naturals i perquè aquelles persones interessades els puguen gaudir sense danyar l'entorn.
Per a això, s'establirà la incorporació progressiva de projectes del sector privat com ara "Descubre l'Horta" o "La Barraca de Toni Montoliu", ja existents a l'Horta de València. En el cas del Parc Natural de l'Albufera, es treballa en una direcció similar: utilitzar aquest enclavament únic com a element de singularitat essencial per a l'estratègia de promoció.
A més, es tracta d'un pla que persegueix el màxim consens i la participació ciutadana. Així, es treballa ja amb els diferents col·lectius d'aquestes zones per a establir aquest plus necessari que desenvolupe un model d'usos turístic atractiu i compatible amb la protecció de l'entorn.
En aquest sentit, tal com reconeix l'alcaldessa en funcions, Sandra Gómez, "València es troba en condicions d'implementar un pla ambiciós i que permeta assumir responsabilitats quant a la minimització de l'impacte de l'activitat turística, tant a escala social (garantint el benestar dels residents) com a mediambiental (afavorint al respecte a l'entorn natural). Un pla que, a més, acompanyarà a les empreses turístiques en el salt necessari en matèria d'accessibilitat, sostenibilitat i digitalització de serveis i processos".
7,5 milions d'euros d'inversió
El Pla de Sostenibilitat Turística 2022-2024 compta amb una inversió de 7,5 milions d'euros provinent dels fons europeus Next Generation. L'objectiu és fer de València una ciutat en la qual el turisme és i continue sent un motor econòmic, de benestar per a la ciutadania i de protecció mediambiental.
Per a això, s'han establit quatre eixos, que giren entorn de la transició verda i sostenible, de la millora de l'eficiència energètica, de la transició digital i de la competitivitat.
Aquest document transversal donarà continuïtat a l'Estratègia de Turisme iniciada en 2016 pel mateix consistori, que ja es va demostrar pionera quant a la col·laboració publicoprivada, la participació de la societat en les decisions sobre turisme i la coordinació interadministrativa.
Un document estratègic que ha permés que València millore la rendibilitat, la segmentació, la internacionalització i la competitivitat de l'activitat turística en aquests anys, i assente les bases de la sostenibilitat i la digitalització.