A partir de l'estiu de 2025, València i Vílnius, la capital de Lituània, estaran connectades mitjançant dos vols setmanals, segons ha anunciat la companyia aèria Air Baltic. Esta nova ruta, que fins ara no existia, marcarà una fita important en la connectivitat aèria entre Espanya i el país bàltic, obrint una nova porta entre totes dues ciutats. A més, esta connexió no sols facilitarà l'intercanvi entre viatgers, sinó que també connectarà dos capitals verdes europees: València, actual Capital Verda Europea en 2024, i Vílnius, que prendrà el relleu en 2025.
La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions de València, Paula Llobet, ha expressat la seua satisfacció amb esta nova connexió, destacant la seua importància tant a nivell turístic com en termes de sostenibilitat. "La nova connexió directa amb Vílnius contribuïx a millorar la connectivitat aèria entre totes dues ciutats, però també a fomentar un turisme més divers, responsable i conscient, ja que ambdues són referents en sostenibilitat. A més, Vílnius és una ciutat amb una rica herència històrica i cultural que complementa perfectament els valors que promovem a València", va assenyalar Llobet.
Esta ruta és part de l'estratègia de la Fundació Visit València, que busca enfortir la presència de la ciutat com un destí global mentres promou un turisme més sostenible. Durant la temporada d'estiu de 2024, València estarà connectada amb 104 aeroports a nivell mundial, la qual cosa representa un increment en comparació amb els 98 de l'any anterior. En este període, 32 aerolínies operaran vols des de València i cap a València, i la capacitat total de seients passarà de 3,28 milions en 2023 a 3,5 milions en 2024, la qual cosa suposa un augment del 7,2%.
Este creixement en la connectivitat també es veurà reflectit en la temporada d'hivern, quan 99 aeroports estaran connectats amb València, i 29 aerolínies volaran a 26 mercats diferents. En este cas, la capacitat de seients augmentarà un 14,7%, aconseguint els 2,6 milions, amb un èmfasi especial en els vols internacionals, que creixeran un 20%.
Sostenibilitat com a clau del futur
A més de la connexió amb Vílnius, València continua sent un referent en sostenibilitat i aviació responsable. L'aerolínia KLM Cityhopper ha triat a València com a part del seu programa de proves per a optimitzar l'eficiència en les seues operacions. En un esdeveniment celebrat recentment en l'Aeroport de València, representants de KLM i de la ciutat, com el vicepresident executiu per a Europa d'Air France-KLM, Noud Duyzings, i Maarten Koopmans, CEO de KLM Cityhopper, van subratllar la importància de trobar maneres de reduir l'impacte ambiental de l'aviació.
El vol de prova, procedent d'Amsterdam, va ser un exemple de com les aerolínies estan implementant innovacions en tots els aspectes de l'operació, des de l'enlairament fins a l'aterratge i el servici a bord. Este tipus d'iniciatives són part d'un desafiament global organitzat per l'aliança aèria Sky Team, que busca millorar les pràctiques sostenibles en l'aviació.
"L'aviació és vital per a connectar les nostres ciutats i cultures, però també és imperatiu que estes connexions es realitzen de manera responsable i sostenible", va afirmar Paula Llobet en l'acte. "València secunda i participa activament en este desafiament, convençuda que només a través de la col·laboració entre governs locals, aerolínies i organitzacions internacionals podrem aconseguir les nostres metes comunes".
Amb estes iniciatives, València reforça la seua posició no sols com una destinació turística de referència, sinó també com un líder en la lluita per un turisme més sostenible i conscient.