València es queda a les portes de la Capital Europea de la Innovació 2022

València es jugava aquesta designació amb les ciutats d'Espoo (Finlàndia) i Marsella (França)

Guardar

La Marina de València
La Marina de València

Les bones sensacions que des del principi es tenien de la candidatura de València, no s'han complit. Aquesta vesprada, València s'ha quedat a les portes de la Capital Europea de la Innovació 2022. Una designació que es jugava amb les ciutats d'Espoo (Finlàndia) i Marsella (França), ciutat que finalment s'ha alçat amb la capitalitat. No obstant això, la capital del Túria rebrà un premi de 100.000 euros per a donar suport a les bones pràctiques en innovació implementades en matèria de governança, experimentació, impuls de la innovació i tecnologia, després de quedar en tercera posició. 

Fins a Brussel·les s'ha desplaçat una delegació valenciana, formada per l'alcalde Joan Ribó, la vicealcaldessa, Sandra Gómez, el vicealcalde Sergi Campillo, el regidor d'Innovació, Carlos Galiana i altres membres del govern municipal, per a assistir a la cerimònia oficial de lliurament de premis que començava a les 14.00 hores.

En primer lloc, ha intervingut la comissària europea d'Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, juntament amb el president de la Junta del Consell Europeu d'Innovació, Mark Ferguson, per a anunciar a la ciutat guanyadora de la categoria European Rising Innovative City (Ciutat innovadora europea en ascens) i, immediatament després, s'ha donat a conéixer a la ciutat guanyadora de la categoria Capital Europea de la Innovació, iCapital.

La capital del Túria comptava amb punts forts per a inclinar la balança a favor seu en tindre l'ecosistema emprenedor més fort d'Espanya; una taxa de noves empreses que triplica la de la següent ciutat, que és Madrid; 150 entitats de la societat civil ambaixadores de les Missions València 2030; un conjunt de projectes innovadors ja en marxa (com a Rèquiem in Power o el Hyperloop per la mobilitat sostenible); la infraestructura verda per a la resiliència (com els tancs de tempestes); o la consideració de la Marina com a pol innovador, entre altres. Però, finalment no ha pogut aconseguir el podi d'aquest premi.

Històric

La presentació de València a aquests premis és el resultat d'una moció presentada el passat 1 d'abril conjuntament per les Regidories d'Emprenedoria i Innovació Econòmica, la d'Innovació i Gestió del Coneixement, i la Regidoria d'Agenda Digital i Administració Electrònica.

El passat 26 d'octubre, es procedia a la defensa de la candidatura per part de Jordi Peris, coordinador general d'Estratègies Urbanes i Agenda Sostenible de l'Ajuntament de València i Gema Roig, coordinadora de projectes europeus de Las Naves; i dies després, el 28 d'octubre, València quedava finalista a aquests premis.

En eixe moment, el regidor d'Innovació, Carlos Galiana, recordava que era la segona vegada que València arribava a la final – la primera va ser en 2020 amb Missions València 2030 –. "València té com a bandera la innovació i ser seleccionades com una de les tres ciutats més innovadores d'Europa és una mostra d'això".

Finalment, aquest dimecres, 7 de desembre, València ha tornat a quedar-se finalista als premis de la Capital Europea de la Innovació 2022. Els criteris que s'han tingut en compte han sigut: experimentar conceptes, processos, eines i models de governança que demostren el compromís de la ciutat d'actuar com a banc de proves per a pràctiques innovadores; escalar i accelerar el creixement d'empreses altament innovadores, joves empreses i pimes mitjançant l'establiment d'un marc jurídic favorable a la innovació; construir ecosistema; expandir i actuar com a model fent costat a la difusió i reproducció de solucions provades que impulsen l'ecosistema d'innovació local; i, finalment, les candidatures han de demostrar la seua visió estratègica a llarg termini, destacant les iniciatives innovadores que han contribuït positivament a la transformació de la ciutat.

Destacats