València i la seua àrea metropolitana sol·liciten 10 milions d'euros als fons europeus del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua

Guardar

Reunió PERTE
Reunió PERTE

Una agrupació en la qual estan implicats diferents entitats públiques i ajuntaments de València i la seua àrea metropolitana han presentat hui el projecte pel qual sol·licitaran un total de 10 milions d'euros a la primera convocatòria de projectes singulars i demostratius dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE) de digitalització del cicle de l'aigua, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO).

A la presentació, que ha tingut lloc en el centre de control d'EMIVASA en Vara de Quart, han assistit Elisa Valía, presidenta de l'EMSHI i regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València; Dionisio García, CEO de Global Omnium, així com representants de les diferents entitats i administracions implicades, com l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa o Juan Ángel Conca Pardo, gerent de l'EPSAR, entre altres personalitats.

En aquesta agrupació participen l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI), l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) i els Ajuntaments de València, Mislata, Burjassot, Quart de Poblet i Bonrepòs i Mirambell.

Elisa Valía ha especificat "estem davant una proposta de més de 14 milions d'euros, que involucra a onze administracions públiques i empreses i que, per tant, és un exemple de col·laboració publicoprivada que pretén beneficiar a 1,6 milions de persones". Valía ha recordat que "aquest projecte cobreix a més tot el cicle de l'aigua, des de la captació fins a la depuració i abocament, perquè no poden aconseguir-se objectius tot el cicle de l'aigua i les administracions públiques competents ens posem d'acord i treballem de manera conjunta.

Per part seua, Dionisio García, ha manifestat que "es tracta d'un projecte estratègic, on es posa en valor la col·laboració publicoprivada que, una vegada més, situa a València i la seua àrea metropolitana en la primera línia de la gestió eficient de l'aigua com a recurs estratègic i essencial".

En el projecte, que es presentarà en agrupació de beneficiaris, participen els operadors en règim de gestió indirecta dels sistemes d'aigua potable de València i sistema metropolità d'aigua en alta a través de les empreses mixtes que duen a terme la gestió: EMIVASA i EMIMET, respectivament; així com els operadors, també en règim de gestió indirecta, dels sistemes d'aigua potable i clavegueram de Quart de Poblet, Burjassot, Mislata i Bonrepòs i Mirambell, a través de les empreses concessionàries que duen a terme la gestió, que són Aigües de València i Global Omnium Inversions, segons el municipi.

En concret, el pressupost del projecte que presentarà aquesta agrupació ascendeix a 14.760.803,64 euros; dels quals se sol·licitarà al ministeri 10 milions d'euros, procedents del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua, mentre que els restants 4.760.803,64 d'euros hauran de ser finançats per les mateixes institucions sol·licitants. El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic repartirà un total de 200 milions d'euros en la primera convocatòria de projectes singulars. L'import màxim per sol·licitud és de 10 milions d'euros, mentre que el mínim és de 3 milions d'euros.

El projecte metropolità presentat contempla la digitalització en el sistema de proveïment d'aigua en alta de l'Àrea Metropolitana de València, que abasta una població objectiu d'1,6 milions d'habitants.

Per a dur a terme la digitalització el projecte contempla, entre altres accions, la instal·lació de la instrumentació sensòria per a l'obtenció de les dades, l'establiment dels sistemes de comunicació, la implantació dels sistemes de tractament massiu de dades (big data) i les eines d'ajuda a la presa de decisions, la qual cosa permetrà millorar l'eficiència en l'operació del sistema.

Mitjançant la sensorització i digitalització dels diferents sistemes es buscarà, entre altres objectius, registrar la quantitat i qualitat del recurs aigua potable, així com monitorar les variables associades a processos de consum energètic. El control d'aquestes variables permetrà optimitzar el funcionament de determinats processos, millorar l'eficiència energètica i, en definitiva, reduir l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle. També s'estableixen com a metes reduir les pèrdues d'aigua en els sistemes d'aigua potable, controlant paràmetres de cabal, pressió i altres variables físiques i incorporant sistemes de localització precisa de fugides; assegurar la qualitat de l'aigua subministrada a la població i als usuaris finals, mitjançant el monitoratge en línia i en temps real de paràmetres de qualitat de l'aigua, tant de caràcter fisicoquímic com microbiològic.

Les dades obtingudes mitjançant la digitalització dels sistemes seran processats, tractats i connectats amb l'observatori i portal de transparència del MITECO a fi de proporcionar informació rellevant de tipus dinàmic i estàtic relativa al sistema de proveïment d'aigua en alta.

Conscient de la importància estratègica de l'aigua i davant la necessitat de reforçar la resposta davant els efectes adversos del canvi climàtic, el Govern d'Espanya llança aquest PERTE de digitalització del cicle de l'aigua per a abordar els desafiaments que planteja l'emergència climàtica. En paraules del mateix Govern d'Espanya "és necessari emprendre una completa modernització del cicle de l'aigua al país amb la finalitat d'avançar cap a una gestió més eficient i sostenible de l'aigua."

Destacats