València es mobilitza contra el feixisme i contra el racisme. El pròxim diumenge, 5 de maig, els valencians i valencianes s'uneixen a la manifestació europea per a exigir que es respecten els drets humans de totes les persones. Així, sota la consigna "no hi ha persones de segona classe" s'han proposat reivindicar, per tots aquells que no tenen veu, que el "mar mediterrani no es convertisca en la fossa comuna més gran del món".
D'aquesta manera, la manifestació europea 'L'abraçada dels pobles contra el feixisme i el racisme' arrancarà el diumenge, a les 11.00 hores, en la Plaça de l'Ajuntament de València, on es realitzaran diferents activitats, per a tots els públics, fins que arribe l'hora de la manifestació, que començarà a les 13.00 hores.
No obstant això, el més característic d'aquesta convocatòria és que es produirà una abraçada general per a lluitar contra "l'Europa racista, masclista, feixista i colonial", però també per a llançar el missatge que "un món millor és possible".
Així, en el manifest que convoca a la ciutadania a unir-se a aquesta manifestació europea, s'expliquen els motius d'aquesta concentració, que s'espera que tinga un bon acolliment. Entre ells destaquen que el dret a la mobilitat humana, és a dir, la migració "és un dret humà que s'ha reconegut a espanyols i espanyoles" i que, entenen, que no es reconeix a altres persones de diverses nacionalitats.
Però a més, també volen mostrar el seu rebuig cap a "els discursos d'odi sobre les persones migrants i refugiades a les quals culpen dels mals de la societat, de la desocupació, dels baixos salaris, de la crisi social i econòmica, de l'augment de la delinqüència i del masclisme" perquè, com expliquen, "els responsables són les elits que governen Europa", al mateix temps que afirmen que "la manera de vida europea s'ha sostingut gràcies a la migració i treball de persones, especialment de dones, que han assumit labors de cura".
Finalment, la manifestació europea 5M també rebutja, categòricament, tant l'existència dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) on "atemptant contra els drets de les persones es posen preses a persones que només han volgut exercir el seu dret a la mobilitat", com "la situació d'esclavitud en la qual es troben els treballadors i treballadores temporeres del camp de Huelva, Almeria, Múrcia i Albacete, especialment les dones, que, a part del racisme i l'explotació laboral, estan patint violència de gènere i explotació sexual".
Per descomptat, aquesta manifestació també centra el seu focus d'atenció en els últims discursos polítics que, després de les eleccions generals i autonòmiques, sembla que han calat en part de la població espanyola, però que també són més que visible en altres països europeus.
En aquest sentit, no solament rebutgen les polítiques migratòries existents, basades en "les expulsions massives o tancament de fronteres que llancen a la mort a desenes de milers de migrants a les aigües del Mediterrani", sinó també els discursos de governs autoritaris i extremistes que "criminalitzen la solidaritat cap a les persones refugiades i migrants".
I és que culpabilitzen de l'"èxode migratori" als governs europeus i grans empreses que són responsables que "milions de persones fugen dels seus països per les guerres alimentades amb armes fabricades a Europa, i de la misèria provocada per les polítiques comercials neocolonialistes, per la despulla de terres i recursos i per la destrucció ambiental responsable del canvi climàtic".