El projecte 'València, Ciutat de Places' és, sens dubte, un dels projectes més importants que s'està desenvolupant des de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de València. I és que com ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, "no és només pel volum d'actuacions que comprén, sinó per la repercussió que està tenint en la vida dels veïns i veïnes de València". Un projecte que, a més, ha sigut clau en la declaració de València com a Capital Verda Europea 2024 per la recuperació d'espai públic que suposa per a la ciutat.
Cal recordar que, des de 2015, l'Ajuntament de València ha realitzat actuacions en 18 places de 14 barris diferents amb una inversió de 23 milions d'euros. Actuacions que ha suposat la reurbanització de 64.000 m², és a dir, l'equivalent a 8,5 camps de futbol, amb projectes tan destacats com la plaça de l'Ajuntament, la plaça de la Reina o la de Ciutat de Bruges, entre altres accions en barris com la plaça de Sant Marcel·lí, Rojas Clemente o la plaça de Lorenzo de la Flor en el Cabanyal.
No obstant això, la transformació de València no es deté ací, i de cara a 2025, l'objectiu és haver recuperat 40 places de 27 barris de la ciutat. Això suposaria una inversió total de 60 milions d'euros i la reurbanització de 271.000 m² d'espai públic, és a dir, l'equivalent a 36 camps de futbol. "La nostra intenció és construir una València més sostenible, oberta i, sobretot, més humana", ha destacat Gómez.
Per a això, València ja està centrada en els projectes de futur que s'aniran desenvolupant fins a 2025. Aquest és el cas de la plaça pròxima a l'Estació del Cabanyal, que actuarà com una entrada verda a aquest barri del marítim, que també avança en la seua regeneració, o la reurbanització de l'entorn del mercat del Cabanyal; la plaça de Roma en Nou Moles; la reurbanització de l'entorn del mercat de Torrefiel; la plaça Santa Mónica en el barri de Morvedre; la plaça del Saitenero de Arniches, que crearà una connexió per als vianants i enjardinada amb Mislata; o la plaça de Favara al barri de Patraix, que també és una de les actuacions més reivindicades pels veïns i veïnes.
Així mateix, destaca un dels projectes pioners com són la creació de les superilles de la Petxina i Orriols. Recentment, s'aprovava la licitació de les obres que suposarà la conversió en zona de vianants de més de 8.000 m², resolent el problema d'accessibilitat provocat pel desnivell del carrer Arquitecte Rodríguez.
La superilla d'Orriols abastarà tot l'àmbit inclòs entre els carrers Pare Viñas, Duque de Mandas, Sant Vicent de Paul i Reig Genovés, integrant espais convertits en zona de vianants a l'entorn del nucli històric tradicional d'Orriols, així com el jardí de l'Ermita i el CEIP Bartolomé Cossio. D'aquesta manera, es crearà una malla de jardins i zones d'estada que connectaran el jardí de l'Ermirta amb la plaça de Gloria Fuertes.
"Pretenem que, de manera progressiva, tots els barris disposen almenys d'un espai públic que siga representatiu i forme part de la identitat de cada barri", ha afirmat Sandra Gómez. Així, ha recordat que "l'execució prevista en els pròxims tres anys suposa una inversió major que la realitzada en els últims set anys, amb un major nombre de projectes, i una superfície tres vegades major que la urbanitzada fins ara".
I és que als projectes de futur esmentats anteriorment, s'incorporaran actuacions que eixiran dels pressupostos participatius DecidimVLC, i que començaran a executar-se en 2023. Gómez ha avançat que s'han proposat actuacions en places i novespeatonalitzacions; set possibles superilles i nous entorns escolars segurs.
Propostes veïnals que avalen el treball de tots aquests anys realitzat pel govern municipal i que, en definitiva, creguen espais que "faciliten la vida quotidiana".