València rep l'acreditació internacional Ciutat d'Aiguamoll pels seus esforços de conservació de l'Albufera

L'alcalde Joan Ribó destaca que València és l'única ciutat espanyola reconeguda en el Conveni de Ramsar, "una mostra del nostre compromís amb el parc natural"

Guardar

Llac de l'Albufera
Llac de l'Albufera

36 anys després que l'Albufera fora declarada parc natural, València ha rebut l'acreditació de Ciutat d'Aiguamoll que atorga la Convenció Internacional sobre els Aiguamolls (Conveni de Ramsar), "en reconeixement dels seus excepcionals esforços per salvaguardar els aiguamolls urbans per a les persones i la natura". És l'única ciutat espanyola amb esta distinció. Enguany altres 24 municipis han obtingut el títol, que s'ha concedit en dues ocasions des que es va crear en 2015. En total, 43 localitats de 17 països disposen d'aquest guardó.

Per a l'alcalde, Joan Ribó, aquesta "bona notícia consolida la relació de València amb l'Albufera i el seu compromís amb el parc natural". "Compareu l'Albufera amb el mar Menor", ha manifestat, "no cal dir res més". Ribó s'ha pronunciat així en acabar la taula redona d'alcaldes "Les ciutats del llac", organitzada pel diari Las Provincias en el marc deI Simposi XL Albufera. Els primers edils han analitzat els reptes que ha d'afrontar el llac i les mesures per superar-los.

En eixe sentit, Ribó ha destacat que la despesa del consistori en la gestió del paratge s'ha incrementat més d'un 80% entre 2015 i l'actualitat, passant d'1,9 a 3,6 milions d'euros anuals. També ha subratllat "l'acord històric, gràcies a l'impuls de l'Ajuntament de València i la Conselleria de Transició Ecològica", pel qual la Confederació Hidrogràfica del Xúquer inclourà "per primera vegada" una aportació suplementària de 60 hectòmetres cúbics anuals per al llac.

L'alcalde ha assegurat que "des dels anys 80 el llac havia entrat en un procés de degradació important, i no ha sigut fins ara, gràcies al treball intens de governs progressistes, que hem aconseguit solucionar el problema d'arribada d'aigua dolça a l'Albufera, la qual cosa assegurarà mantindre en condicions òptimes el patrimoni natural de totes les valencianes i els valencians, i garantir recursos naturals per combatre el canvi climàtic".

Per la seua part, el vicealcalde i regidor de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha manifestat que "podem dir amb orgull que som la primera ciutat espanyola i per ara única que ha sigut reconeguda com a ciutat Ramsar". Segons Campillo, es tracta "d'un reconeixement a l'esforç i la implicació directa en la conservació d'este lloc natural". El vicealcalde ha remarcat que "en 2022 destinem pràcticament tres milions d'euros en pressupost municipal entre tres capítols a la seua conservació".

La Convenció Internacional sobre els Aiguamolls, coneguda com a Conveni de Ramsar per la ciutat iraniana on es va signar en 1971, té com a principal objectiu "la conservació i l'ús racional dels aiguamolls mitjançant accions locals, regionals i nacionals i gràcies a la cooperació internacional, com a contribució a l'assoliment d'un desenvolupament sostenible a tot el món". Des de 2015 atorga les acreditacions Ciutat d'Aiguamolls, que actualment disposen 43 localitats de 17 països, entre elles València.

La secretària general de la convenció, Martha Rojas, ha expressat que "el sistema d'acreditació de Ciutat d'Aiguamoll és una excel·lent oportunitat perquè les ciutats i els governs locals integren la conservació i la gestió sostenible dels aiguamolls amb el desenvolupament sostenible i la prestació de servicis vitals". Rojas ha ressaltat que "en el marc de la creixent pressió per tractar conjuntament les crisis del clima, la contaminació i la biodiversitat, els aiguamolls urbans oferixen valuoses solucions fonamentades en la naturalesa per aconseguir societats més sanes, pròsperes i sostenibles".

Durant la 59a reunió del Comité Permanent de la Convenció, el passat 26 de maig, s'han acreditat junt amb València les ciutats de Sackville (Canadà); Hefei, Jining, Liangping, Nanchang, Panjin, Wuhan, Yangcheng (la Xina); Belval-en-Argonne, Seltz (França); Surabaya; Tanjung Jabung Oriental (Indonèsia); Bandar-e Khamir, Varzaneh (l'Iran); Al-Chibayish (L'Iraq); Izumi, Niigata (el Japó); Ifrane (el Marroc); Gochang, Seocheon, Seogwipo (la República de Corea); Kigali (Ruanda); Ciutat del Cap (Sud-àfrica), i Distrite de Sri Songkhram (Tailàndia).

Destacats