L'Estratègia Urbana València 2030 ha sigut seleccionada com a projecte pilot de l'Agenda Urbana Espanyola i rebrà una subvenció de 300.000 euros per a la seua elaboració. La proposta presentada per l'Ajuntament de València ha quedat en primera posició (amb 98 punts de 100) en les valoracions realitzades pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA). Es tracta de la primera partida dels fons europeus que rep la ciutat, amb la màxima quantia possible, vinculada als fons Next Generation del Pla de Recuperació, Transformació I Resiliència.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat hui aquesta resolució "que contribuirà per evolucionar en el "Pla d'Acció" que elabora el consistori per donar resposta a la ciutadania i a la demanda de les institucions internacionals que destaquen la rellevància de les ciutats davant els reptes del canvi climàtic". "Concretament -ha ressaltat- aquest pla estarà enfocat en una direcció, cap a la neutralitat climàtica, i la firme intenció de ser una de les 100 ciutats climàticament neutres que es designaran des d'Europa".
"L'objectiu de l'Ajuntament –ha aclarit l'alcalde- és aportar a l'Agenda Urbana un projecte piloto del Pla d'Acció que puga resultar d'utilitat per altres municipis que també es troben treballant en el marc estratègic que defineix l'Agenda Urbana espanyola". En aquest sentit, ha manifestat, que, de moment, València ha dut a terme un procés de reflexió plasmat en el Marc Estratègic de València 2030. En aquest full de ruta es contemplen, entre altres propostes de resiliència climàtica i renaturalització de la ciutat, de cohesió social i accessibilitat, i de desenvolupament econòmic integrador i sostenible. També es parla d'innovació, de turisme sostenible, i de governança urbana i metropolitana.
"En general –tal com ha explicat Ribó- hem fet un diagnòstic de la situació de partida, hem identificat i prioritzat els reptes de la ciutat i hem concretat en l'esmentat Marc Estratègic les polítiques d'innovació impulsades des de la Unió Europea a través de la perspectiva de Misiones". "Més enllà dels quatre anys d'un mandat, pensem que és molt important, sobretot en aquests moments actuals, definir un marc, en el qual estem d'acord, amb les grans línies de cap a on volem dirigir la ciutat", ha recordat.
A més, segons ha manifestat Joan Ribó, transversalment a aquest procés l'Ajuntament ha impulsat la Compra Pública d'Innovació (CPI), i fomentarà la participació i la comunicació tant en el procés de diagnòstic, com en el d'identificació i posterior disseny del Marc Estratègic.
El Pla d'Acció de l'Agenda Urbana haurà d'identificar els projectes innovadors que donen resposta a les 12 línies del Marc Estratègic: Resiliència climàtica, territori i renaturalització de la ciutat; Transició energètica justa i inclusiva; Mobilitat urbana i metropolitana; Alimentació sostenible i de proximitat; Ciutat inclusiva i de proximitat; Regeneració urbana basada en la cohesió social i l'accessibilitat; Vivenda accessible; Teixit associatiu i xarxes ciutadanes intergeneracionals i interculturals; Benestar, educació i salut en totes les etapes de la vida; Desenvolupament econòmic integrador i sostenible; Innovació, cultura i turisme sostenible, Governança urbana i metropolitana.