Les fonts de València formen part de l'essència de la ciutat. Els monuments que les presidixen es convertixen en importants elements decoratius que revisten diferents places i espais turístics. És per això que l'Ajuntament ha decidit renovar les instal·lacions d'algunes fonts ornamentals del centre històric amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni i, al mateix temps, millorar el seu aspecte visual per a incrementar el seu atractiu.
Tal com expliquen des del Servei del Cicle Integral de l'Aigua, el projecte pretén que les fonts es convertisquen en instal·lacions més "sostenibles i respectuoses amb el medi ambient". D'esta manera, la Junta de Govern va aprovar divendres passat la proposta de la mesa de contractació per a l'adjudicació d'estes obres de renovació de les fonts a la unió temporal d'empreses (UTE) conformada per EMR SL, GAMASER SL i MACSA.
Estes societats mercantils han presentat la millor oferta en el procés de licitació i, a més, s'han compromés a executar el contracte en un termini de cinc mesos per un import total de 442.015,18 euros. Esta actuació municipal és finançada amb fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Next Generation EU), en el marc del Programa Extraordinari de Sostenibilitat Turística en Destinacions 2021-2023.
Totes les fonts estan repartides en el barri antic de la ciutat de València, que comprén les èpoques romana, musulmana i cristiana. Les deu instal·lacions seleccionades són les següents:
- Alberca Mistral (en la zona enjardinada del carrer de la Blanqueria).
- Plaça del Carme.
- Plaça Vicente Iborra.
- Monument al riu Túria en la plaça de la Mare de Déu.
- Plaça de l'Ajuntament.
- Alberedes de Vivers (en l'inici del Passeig de l'Albereda).
- Avinguda d'Aragó.
- Monument al mestre Serrano al carrer Borriana.
- Monument a Sorolla de la plaça de la Setmana Santa Marinera.
- Font del Regne de València.
Així, el document tècnic detalla que les fonts incorporaran millores en els jocs d'aigua i llum, aix