València

València regularà la circulació dels patinets elèctrics

L’actual ordenança de circulació està obsoleta, i l’Ajuntament ha decidit renovar-la tenint en compte les noves formes de mobilitat

1 minut

DUTd2cNX0AEwjVa

Va ser en 2010 quan el consistori va aprovar l'ordenança de Circulació que avui dia està vigent. I posen-se en situació: el servei de Valenbisi s'acabava de posar en marxa, i la ciutat del Túria encara no s'havia vist envaïda pels patinets elèctrics en tots els seus vessants. Hui, passejar pel centre de la capital o per l'antic llit del riu és una aposta segura si es vol topar amb un d'ells. És possible visitar la ciutat amb bateria, a dues rodes i sense tocar el sòl. Així doncs, l'ordenança es troba totalment desfasada, per la qual cosa l'Ajuntament ja ultima la nova ordenança de Circulació que tindrà en compte les noves formes de mobilitat per la ciutat.

La nova normativa, que segons ha assenyalat el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha comptat amb un procés participatiu de diferents sectors, té com a principal novetat el permís als patinets, patins o monopatins per a circular pels carrils bici. I és que, ara mateix, aquests sols poden usar-se en "espais habilitats", que són pocs o inexistents; mentre que estan prohibits en les voreres, places i passejos.

En el cas dels patinets elèctrics, el regidor ha assenyalat que "les voreres han de ser sols per als vianants", per la qual cosa solament els xiquets que vagen acompanyats dels seus pares podran circular per les voreres de més de tres metres d'ample. El casc no serà obligatori, excepte per als més menuts, però la velocitat sí que haurà d'adaptar-se a la dels carrils bici: 15 km/h com a màxim.

D'altra banda, Grezzi va apuntar també que l'ús del carril bici per part dels ciclistes ha de ser "preferent", però "no obligat", per la qual cosa podran circular per on preferisquen (per la calçada o pel carril bici) sense ser sancionats per açò. Això sí, es manté la prohibició de circular per la vorera. També es pretén rebaixar les multes als ciclistes, que a vegades superen el preu de la bici, arribant als 200 euros.

També l'aparcament de les motos veurà modificat el seu règim. Quedarà totalment prohibit deixar-les en carrers per als vianants, amb alguna excepció, i a menys de dos metres de pas de vianants i de parades de bus o metre. Des de l'ajuntament assenyalen que la intenció és que no es troben "motos en les voreres", ja que la normativa actual és "ambigua".