València puja el teló el Dia Mundial del Teatre

Els teatres municipals de la ciutat es visten de gala per a celebrar les arts escèniques amb un homenatge als intèrprets anònims

Guardar

Una obra de teatre a Escalante - Foto: Vicente A. Jiménez
Una obra de teatre a Escalante - Foto: Vicente A. Jiménez

El pròxim 27 de març, els teatres municipals de València obriran les seues portes per a oferir una jornada repleta d'emoció i art en viu amb motiu del Dia Mundial del Teatre. Enclavaments com El Musical (TEM) i La Mutant es convertixen en escenaris on la passió per la interpretació cobra un protagonisme absolut, amb un homenatge especial a aquells actors i actrius anònims que, des de les ombres, han dedicat la seua vida a l'escena.

Una reflexió sobre el teatre i el seu impacte social

Com és tradició en esta data, en tots dos recintes es llegirà el manifest de l'Institut Internacional del Teatre. Enguany, el missatge és a càrrec del reconegut director grec Theodoros Terzopoulos, qui reivindica el paper del teatre com a eina transformadora, capaç d'abordar els reptes contemporanis de la humanitat i el planeta.

En el TEM, situat en l'històric barri del Cabanyal, la lectura del manifest estarà en mans de l'actriu Alejandra Sol Mandli, cap de sala del teatre. Posteriorment, es presentarà l'emotiva obra "L'últim ball" de L'Horta Teatre. Esta peça teatral, que forma part d'una sèrie d'iniciatives solidàries en suport a les persones afectades per la DANA, també busca retre homenatge a aquelles persones que s'han deixat portar per la passió de la interpretació.

"L'últim Ball": un tribut als actors anònims

L'Horta Teatre, fundada fa 50 anys en el barri de Castellar-l'Oliveral, celebra el seu mig segle d'existència amb esta commovedora producció protagonitzada per Alfred Picó i Carles Alberola. L'obra aborda el plaer d'actuar, de viure cada interpretació com si fora la primera vegada i de retrobar-se amb la innocència infantil que el temps i l'experiència solen erosionar. En essència, la representació convida a l'audiència a reflexionar sobre la importància dels actors.

La història seguix a dos actors amb una llarga trajectòria que s'enfronten al que podria ser la seua última oportunitat de compartir escenari. Mentre un ha trobat estabilitat i s'ha allunyat de l'actuació, l'altre seguix aferrat a la seua passió, veient-la com la seua raó de ser. L'obra aprofundix en la nostàlgia, el lliurament i la necessitat de reconciliar-se amb el passat per a avançar. A manera de metàfora sobre la recuperació després de la DANA, "L'últim ball" ens recorda que sempre hi ha noves oportunitats i que el teatre és un refugi on totes les emocions troben el seu lloc.

La llum com a element poètic en La Mutant

En La Mutant, situada en el barri del Grau, el teatre es convertix en un laboratori d'exploració sensorial. Els responsables del grup d'investigació i pràctica Taller Plaer, Paula Miralles i Vicente Arlandis, han dissenyat una sessió especial entorn de la llum com a element poètic en el teatre. Durant tres hores, l'il·luminador Isaac Torres guiarà als participants en un viatge experimental on la il·luminació es convertix en el protagonista de la narració escènica.

Partint de la idea que la imatge primitiva del teatre és la d'un espai fosc on la llum revela la realitat, els participants podran jugar amb focus, prismes i filtres. Este enfocament convida a descobrir com la llum influïx en la percepció del públic, en l'emocionalitat dels actors i en la pròpia dramatúrgia.

Escena de L'últim ball
Escena de L'últim ball

Impuls a la dramatúrgia valenciana amb el projecte "Inèdits"

L'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha aprofitat la celebració del Dia Mundial del Teatre per a llançar el projecte "Inèdits", una iniciativa orientada a donar visibilitat a nous dramaturgs, directors i intèrprets valencians. Els primers textos seleccionats en aquesta edició són "Les girafes dormen dempeus" d'Ester Medrano, "I don't wanna die at 27" d'Arantxa Cortés i "Tot esperant el bot" d'Isabel Martí. Les lectures dramatitzades d'aquestes obres es realitzaran a la Sala 7 de l'Edifici Rialto els dies 27 i 28 de març.

Sala Russafa: risas i reflexión amb 'Hoy no estrenamos'

Finalment, Sala Russafa se sumarà a la celebració amb l'estrena de "Hoy no estrenamos", una comèdia de L'Om Imprebís que explora el poder guaridor del teatre. L'obra, que podrà veure's fins al 6 d'abril dins del Cicle de Companyies Valencianes, ha sigut guardonada amb el Premi del Públic al Millor Espectacle de Sala en la Fira de Teatre de Castella i Lleó - Ciudad Rodrigo 2023. A través d'una història hilarant i emotiva, la peça mostra a un grup d'afeccionats al teatre que troben en la interpretació una via de fuita als problemes quotidians.

Amb esta variada programació, València es prepara per a viure un Dia Mundial del Teatre inoblidable, en el qual la passió per la interpretació i l'amor per les taules seran els vertaders protagonistes.

Altres propostes teatrals 

Al Teatro Talia, la seua obra Escape Room compta amb un 25% de descompte a l'hora de comprar les entrades pel Dia Mundial del Teatre. A l'Olympia, per part seua, no s'han anunciat ofertes. Encara així, sempre és un bon moment per a disfrutar del musical Priscilla, reina del desierto.

Una celebració que unix passat i futur

La celebració del Dia Mundial del Teatre a València no sols busca rendir tribut als grans noms de l'escena, sinó també donar veu i espai a les noves generacions de creadors. Des d'homenatges als actors anònims fins a iniciatives innovadores com "Inèdits" i l'experimentació lumínica en La Mutant, el programa d'enguany reflectix la diversitat i riquesa del teatre valencià.

Destacats