"Optar a este guardó era un repte molt important que afrontem des del convenciment que som un referent mediterrani en polítiques sostenibles i una ciutat amb un gran potencial, que compta amb una infraestructura verda consolidada, un Parc Natural únic i el jardí urbà més gran d'Europa". L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat este dilluns el projecte amb el qual València opta a ser la Capital Verda Europea de l'any 2024. La iniciativa compta amb el suport de la pràctica totalitat de la Corporació Municipal i de la societat valenciana.
Acompanyat pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i renovació Urbana, Sandra Gómez, i d'altres membres de l'equip de govern, així com la participació dels portaveus dels grups polítics Popular, María José Català, i Ciutadans, Fernando Giner, l'alcalde, Joan Ribó, ha assegurat que hui "és un gran dia per a la nostra ciutat perquè celebrem en un entorn únic, com és el nostre estimat jardí Botànic, que València és una de les huit ciutats candidates a ser Capital Verda Europea l'any 2024".
El mes de maig passat, València va ser declarada oficialment candidata als European Green Capital Award (EGCA), guardó amb el qual la Comissió Europea reconeix i premia els esforços de les ciutats europees per a millorar el medi ambient i, per tant, l'economia i la qualitat de vida a les ciutats. Les huit ciutats triades van ser València, Múrcia, Càller (Itàlia), Prato (Itàlia), Florència (Itàlia), Cracòvia (Polònia), Sofía (Bulgària) i Kosice (Eslovàquia). El pròxim mes de juliol, la Comissió Europea triarà entre elles a les ciutats que passaran a la final, i a l'octubre, aquestes defensaran les seues candidatures a la ciutat francesa de Grenoble enfront de la resta d'aspirants.
Tal com ha explicat Ribó en l'acte de presentació de la proposta de València, "presentar la candidatura i formar part d'aquest procediment ens ha permés actualitzar l'inventari de les zones verdes que tenim a la ciutat, així com marcar un full de ruta i establir uns objectius concrets a aconseguir, per a combatre el canvi climàtic i garantir el benestar de la ciutadania". L'alcalde ha explicat que la tasca ha sigut elaborada per diversos servicis de l'Ajuntament als quals ha agraït la labor.
El Mediterrani, cultures vinculades a la terra
"Només per aquest treball, ja ha valgut la pena presentar-nos", ha afirmat Ribó, que ha assegurat que "si aconseguim que la nostra ciutat siga Capital Verda Europea 2024, estarem obrint-la a noves oportunitats en tots els sectors, turisme, economia, projectes de sostenibilitat... i més encara: farem evolucionar el concepte de 'ciutat verda', que fins ara estava associat a urbs del Nord d'Europa".
Per això, l'alcalde ha subratllat l'element que sustenta la candidatura de València: "l'aposta pel Mediterrani com a bressol de cultures i societats vinculades a la terra, a la mar i als entorns naturals, amb una fauna i una flora particulars, que han sigut la base d'una alimentació sana i d'un estil de vida saludable". De fet, Ribó ha recordat que València va ser Capital de l'Alimentació Sostenible en 2017 i que és també una de les 100 ciutats triades per la Comissió Europea per a ser climàticament neutra el 2030. "En definitiva, tenim molt a reivindicar com a exemple de ciutat mediterrània que conserva els seus orígens i avança cap a la modernitat de manera sostenible", ha defensat.
En segon lloc, l'alcalde ha subratllat el consens i suport majoritari de la societat valenciana a esta iniciativa. "La decisió d'optar en la Capital Verda Europea ens ha ajudat a actualitzar-nos, a planificar, a marcar-nos uns objectius ambiciosos i a sumar, perquè la candidatura compta ja amb el consens dels grups polítics i comptarem també amb la societat civil, les universitats i les entitats", ha explicat. I en aquest context, Ribó ha destacat que el paper de la societat civil en la preservació de l'entorn natural a València, "que és fruit de les lluites ciutadanes, del treball de persones valentes que van reivindicar la necessitat de recuperar l'espai per a les persones i per a fer una ciutat verda: i a elles i a la seua capacitat integradora els hem d'estar hui ací i haver-ho fet des de la unitat", ha defensat.
L'alcalde ha conclòs assenyalat el caràcter definitori de València, "una gran ciutat amb un clima privilegiat i un futur esperançador, i una ciutat de barris i pobles que ha sigut capaç de conservar la seua essència i resistir a l'especulació". I per això, ha assegurat que, siga com siga la decisió final sobre aquesta candidatura, "ja som una gran capital verda, i continuarem sent-ho, perquè aquest camí, que aposta per la sostenibilitat i la vida, i que des de fa segles hem traçat entre totes i tots, és irreversible i definitiu. És l'únic camí possible".
El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha recordat que aquesta és la primera vegada que València opta a la capitalitat, "la qual cosa és un símptoma evident de la implicació de la nostra ciutat en les polítiques verdes", i ha recordat que fins ara la majoria de les capitals verdes europees han sigut ciutats del nord i centre del continent "que ens portaven avantatge des de fa dècades en polítiques de sostenibilitat". "Però és hora que una capital del Mediterrani, una ciutat del sud d'Europa com València puga ser la Capital Verda, perquè des de 2015 –ha subratllat- estem impulsant polítiques molt valentes de transformació de l'espai urbà i de mobilitat per als vianants, i ara toca posar en valor tot el treball fet".
El vicealcalde ha recordat que la nostra ciutat "té, per si mateixa, condicions de partida molt importants, com el jardí urbà més gran d'Europa, el Parc Natural del Túria, el Parc Natural de l'Albufera, l'horta periurbana... i hem de posar en valor totes aquestes condicions de la ciutat i l'àrea metropolitana i també les polítiques dels últims anys". El vicealcalde ha conclòs assegurant que aquesta candidatura "ens permetrà afermar aquestes polítiques amb l'objectiu que de tindre una ciutat més amable, més verda, més sostenible, una ciutat que aprecia la diversitat i on la gent vol viure".
Per la seua banda, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha afirmat que la ciutat de València "camina hui per les seues places, que respiren, i pels seus grans parcs; i per això volem desenvolupar i impulsar un projecte que faça d'aquesta ciutat una ciutat més compartida, més amable i més sostenible, que sustenta el dret a la ciutat de tota la ciutadania".
"És molt important que hui, després de set anys de govern progressista en els quals hem fet importants transformacions des de l'àrea d'Urbanisme i d'Ecologia Urbana, puguem optar a tindre aquesta Capitalitat Verda que, amb independència del resultat, és ja un al·licient per a continuar treballant en aquest camí en el qual tots els grups polítics estem d'acord". "Hem de continuar transformant una ciutat en la qual abans era protagonista i centre el vehicle privat i els mals fums; i en la qual hui la prioritat i el protagonisme és del vianant, dels espais compartits i de les grans àrees verdes".