València

València presenta projectes per valor d’1,5 milions € als fons Next Generation per a instal·lar punts de càrrega elèctrica i plaques fotovoltaiques als mercats municipals

1 minut

Mercat Central de València

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Gestió de Recursos, presentarà aquesta setmana diversos projectes a Europa per optar als fons Next Generation en el marc de les ajudes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència destinades a projectes que donen suport al comerç urbà i als que contribuïsquen a l'enfortiment de l'activitat comercial en zones turístiques. La regidora Luisa Notario ha detallat que es presenten projectes per valor d'un milió i mig d'euros per obtenir finançament per a instal·lar punts de recàrrega elèctrica i plaques fotovoltaiques en 16 mercats municipals, cinc àrees comercials i quatre mercats extraordinaris. A més, s'abordarà el desplegament de fibra òptica per a comunicacions de la xarxa d'enllumenat, semàfors i altres verticals de València Smart City als districtes de Ciutat Vella i l'Eixample.

El projecte amb un pressupost major és el que preveu la instal·lació de carregadors elèctrics en 24 entorns diferents, on s'instal·larà un mínim de 176 punts de recàrrega de vehicles elèctrics, de càrrega semiràpida. Cadascun d'ells podrà carregar 22 kW en corrent altern. Per un costat, la zona immediata al voltant d'actuació es dotarà d'un nou subministrament elèctric de fins a 100 kW, amb huit punts de recàrrega semiràpida, distribuïts sobre quatre columnes amb dos carregadors cadascuna, amb tot l'equipament, obra civil, proteccions, escomeses, elements de comunicació i control i programari necessari per a la posada en servici i explotació d'eixos punts de recàrrega. Així, quedaran instal·lats huit carregadors en l'entorn d'influència de cada mercat o zona comercial on es pretén actuar.

En total, hi ha previst un pressupost de 799.982,24 euros més IVA per a aquesta intervenció. "Es tracta d'un projecte important que va en la línia del compromís i la sensibilització del govern de Joan Ribó amb les polítiques de transició energètica que contribueixen a baixar les emissions de diòxid de carboni, posant el focus en projectes d'eficiència energètica encaminats a incentivar i promoure l'ús racional de l'energia i l'aprofitament de les energies renovables, incidint en la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i una gestió eficient dels recursos públics", ha explicat Notario. Segons ha detallat, "la idea és contribuir a la modernització dels mercats i les àrees comercials de la ciutat augmentant la seua competitivitat tant pel que suposa la instal·lació de punts de recàrrega que podran ser utilitzats per comerciants o per la clientela potencial, com per la implementació de fonts d'energia renovable com ara les plaques fotovoltaiques i aprofitar una font d'energia inesgotable que hem de potenciar al màxim en la lluita contra el canvi climàtic".

Precisament respecte a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, Notario ha afirmat que l'objectiu és que les noves instal·lacions generen energia elèctrica destinada a l'autoconsum, amb un excedent que es vessaria a la xarxa, amb una capacitat de generació d'energia de potència màxima de 100-120 kW, amb els inversors necessaris per a la transformació d'energia elèctrica. "Amb eixa producció d'energia estimem que es cobriran les necessitats energètiques de la mateixa instal·lació dels mercats i, en cas de generar més energia de la demandada, es podrà abocar a la xarxa de subministrament amb el benefici que això comportarà per a les arques municipals", ha incidit.

En concret, les plaques fotovoltaiques de generació d'energia elèctrica es preveu que s'instal·laran als mercats d'Algirós, Benicalap, Jesús i Russafa. Tot, amb un import que aplegarà als 400.000 euros, sense comptar l'IVA.

Fibra òptica en Ciutat Vella i l'Eixample i nous fanals en Joan d'Àustria

El projecte per desplegar fibra òptica per a comunicacions de la xarxa d'enllumenat, semàfors i altres verticals de València Smart City té com a objectiu la millora de l'eficiència en la mateixa gestió de la instal·lació a través de la implementació de sistemes per a la seua telegestió, tant pel que fa a les lluminàries com al centre de comandament (que és on s'instal·len les proteccions elèctriques de la instal·lació). En l'actualitat s'està completant la seua instal·lació en la totalitat dels centres de comandament de la ciutat i ja es disposa d'unes 14.000 lluminàries telegestionades punt a punt.

Eixos dispositius controladors requereixen comunicacions en temps real dels diferents centres de comandament amb les plataformes de gestió de l'enllumenat públic de les empreses que s'encarreguen del seu manteniment i amb la Plataforma Smart City de la ciutat. Amb aquest projecte, amb un import previst de 209.999,67 euros més IVA, es proposa resoldre eixes necessitats de comunicació a través d'una xarxa de fibra òptica als districtes de Ciutat Vella i l'Eixample. Permetrà comunicar, digitalitzar i monitorar en temps real l'estat de funcionament de la instal·lació. Tot, gràcies a 16 km de cable de fibra òptica per a interconnectar 45 centres de comandament. A més, aquesta xarxa de comunicació pot servir com a estructura de comunicacions fiable i segura de les necessitats de comunicació dels diferents elements de la Smart City.

"Estem duent a terme importants inversions per a la millora de l'eficiència de les instal·lacions d'enllumenat públic a València, on ja hem actuat en més del 60% del parc inicial, havent-se invertit de l'ordre de 60.000 lluminàries i vora 20 milions d'euros", ha destacat Notario.

D'altra banda, també es preveu un quart projecte, amb un pressupost de 39.994,4 euros més IVA, per millorar l'enllumenat del carrer de Joan d'Àustria, un dels pocs de Ciutat Vella encara pendent d'intervenció. Per la tipologia dels fanals singulars model Joan d'Àustria es fa necessària la substitució dels 11 fanals complets per uns altres de model Maria Cristina semblants als ja existents en tots els carrers d'eixe entorn.