L'estratègia participativa de barri en La Punta és una iniciativa impulsada per la Regidoria de Participació i Acció Veïnal "que busca identificar i debatre les principals demandes veïnals en diferents àrees a través de generar un espai d'escolta, diàleg i consens entre veïnes i veïns per a definir, de manera conjunta, un full de ruta d'accions per a la millora del seu barri". Ho ha explicat la regidora Elisa Valía, en el Xalet Bartual, on ha donat a conéixer aquesta estratègia.
La regidora de Participació i Acció Veïnal, Elisa Valía, ha explicat que "durant el desenvolupament d'aquests processos participatius es realitzen accions i tallers amb la finalitat d'elaborar un document estratègic i col·laboratiu de propostes per a orientar les futures polítiques municipals de La Punta". Segons la regidora, "les estratègies pretenen posar en valor les iniciatives ciutadanes que ja existeixen en els territoris, així com generar un espai obert per a la suma de noves veus i millorar els nostres barris de la mà dels qui més els coneixen: els seus veïns i veïnes".
Valía i personal tècnic va convidar totes les organitzacions i institucions del barri, així com la ciutadania interessada en el projecte, a un taller de necessitats de La Punta per a començar a recollir les percepcions i propostes de les persones assistents.
"L'objectiu és introduir la participació ciutadana en la gestió pública com a eina imprescindible per a la millora dels barris i l'avanç cap a un model de desenvolupament més amable i sostenible, amb una perspectiva centrada en el territori de proximitat", ha resumit Vàlua.
El projecte es divideix en tres fases de treball. En primer lloc, s'ha realitzat unes anàlisis de la situació actual del barri que s'està desenvolupant amb entrevistes a entitats i veïnes de la Punta.
Aquesta anàlisi es completa amb uns passejos i activitats obertes al veïnat per a recollir les seues percepcions i propostes per al barri. Aquesta fase inicial es desenvolupa amb la intenció d'establir unes línies de treball definides i consensuades pel veïnat. A continuació, es faran sessions per a descriure les accions de millora amb més detall i fer una priorització d'aquestes per a definir una estratègia possible, amb objectius a curt, mitjà i llarg termini.
Les Estratègies Participades ja s'han dut a terme en barris com Natzaret, Orriols, Benimaclet i Morvedre i estan desenvolupant-se actualment en els barris de Castellar-Oliveral i Malilla.
Tota la informació de l'Estratègia es pot consultar en la web www.valencia.es/estrategialapunta i per a qualsevol altre dubte o suggeriment es pot consultar amb l'equip tècnic a través del correu-e [email protected]