València instal·larà plaques solars als edificis municipals per abaratir la factura elèctrica

El consistori busca avançar en el procés de descarbonització de la ciutat abans de 2030 impulsant les energies renovables dins de l'entorn urbà

Guardar

Plaques solars. Imatge: Unsplash
Plaques solars. Imatge: Unsplash

València pretén ser una de les primeres cent ciutats europees que hagen completat el procés de descarbonització —és a dir, aconseguir reduir les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera— abans de l'any 2030. Per aquest motiu, l'ajuntament de la ciutat està possant en marxa iniciatives que contribuïsquen al fet que València es convertisca en una ciutat climàticament neutra.

Des de l'impuls a l'alimentació sostenible i de proximitat, fins a la rehabilitació d'habitatges per a augmentar la seua eficiència energètica; passant per potenciar la mobilitat sostenible en la ciutat usant el transport públic. Ara, el consistori vol fer un pas més enllà i ha anunciat la creació de l'Empresa Municipal d'Energia Sostenible (EMES) perquè 525 edificis municipals puguen generar energia d'autoconsum i abaratir la factura elèctrica.

Es tracta d'un projecte que, d'una banda, busca accelerar la implantació massiva de plaques solars fotovoltaiques en les teulades dels edificis públics; i, per un altre, vol donar un fort impuls a les energies renovables dins de la urb per a reduir la factura de la llum en les infraestructures públiques. A més, l'excedent d'energia produïda per les plaques solars se subministrarà a habitatges vulnerables en risc de pobresa energètica o comunitats energètiques.

Tal com ha explicat el regidor d'Agricultura, Emergència Climàtica i Cementeris de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramón, s'ha optat per l'energia solar, ja que és "la més compatible dins de l'entorn urbà". Així, les plaques fotovoltaiques que s'instal·laran en més de 500 edificis municipals produiran anualment 89,66 GWh d'energia renovable; una quantitat equivalent al consum energètic de tot un any de més de 27.400 llars.

Fins ara ja s'han col·locat plaques solars en el Palau de Congressos de València i es preveu instal·lar també en les cobertes dels nínxols dels cementeris municipals. En aquest sentit, després de la constitució de l'empresa mixta, les teulades de l'Ajuntament de València, centres esportius de la ciutat, col·legis i centres cívics podran omplir-se de plaques solars que produïsquen l'energia elèctrica que aqueixes instal·lacions necessiten.

Ajuntament de València - Xisco Navarro
Ajuntament de València - Xisco Navarro

Empresa mixta amb la col·laboració privada

L'Empresa Municipal d'Energia Sostenible (EMES) es crearà com una empresa mitxa. És a dir, combinarà tant capital públic com a capital privat i aspira a canalitzar 73 milions d'euros en inversió. D'aquesta manera, l'Ajuntament de València serà el soci majoritari de la companyia i aportarà el 51 % del capital per a garantir que aquesta s'oriente a l'interés públic.

Per la seua banda, hi haurà un soci privat que posseïsca el 49 % de les accions d'aquesta empresa i que Joan Ribó, alcalde de València, ha qualificat de fonamental per a aportar els fons econòmics necessaris, "el know how empresarial" i els coneixements necessaris en un "complex comprat" com és el de l'energia solar. L'activitat de l'empresa se centrarà en la gestió i generació de l'energia fotovoltaica, però no podrà comercialitzar amb ella.

El regidor Alejandro Ramón y Joan Ribó durant la roda de premsa de hui
El regidor Alejandro Ramón y Joan Ribó durant la roda de premsa de hui

El primer edil ha resumit les tres funcions que aquest soci privat, que es triarà a través d'una licitació pública, haurà de complir. En primer lloc, s'encarregarà de produir l'energia per a l'autoconsum en les instal·lacions municipals; també haurà de gestionar-la per a aconseguir rebaixar la factura elèctrica i repartir l'excedent energètic entre les comunitats de llars vulnerables. I, finalment, s'ocuparà del manteniment i actualització de les plaques durant tota la seua vida útil que arriba als 25 anys.

Segons ha explicat l'edil d'Emergència Climàtica, la instal·lació de les plaques i la posada en marxa d'aquesta empresa es farà en tres fases. Ara, aquesta idea serà tractada a la Comissió d'Ecologia Urbana del govern municipal on "s'estuadirà com crear la mercantil" amb la majoria de capital públic. 

Destacats