València tindrà un pla estratègic de turisme per a fomentar el creixement de visitants "sostingut i sostenible"

Este pla estarà vigent fins a 2028 i se centrarà a mantindre les bones dades turístiques de 2023 a través un turisme sostenible i respectuós amb la ciutat

Guardar

Un grup de turistes recorre la plaça de l'Ajuntament de València en bicicleta
Un grup de turistes recorre la plaça de l'Ajuntament de València en bicicleta

La ciutat de València va tancar l'any 2023 amb xifres de rècord en l'àmbit turístic i les dades avalen que la capital valenciana es troba en un moment dolç quant a recepció de visitants. Per exemple, l'aeroport de València va finalitzar 2023 amb 4,99 milions d'arribades, un 22,8 % més que l'any anterior; també va augmentar en un 26 % —fins a arribar als 786.500— la xifra de creueristes que van arribar per via marítima a la ciutat; i l'ocupació hotelera va fregar el 80 % durant tot l'any.

Encara així, una gran afluència turística constitueix un arma de doble tall i encara que té conseqüències molt positives econòmicament, també pot desencadenar un efecte contrari i causar més perjudicis que beneficis si tendeix a la massificació descontrolada. És per això que la regidoria de Turisme del consistori juntament amb la Fundació Visit València, presenten un pla estratègic que guie les accions en este àmbit durant els pròxims quatre anys.

En eixe sentit, les directrius del Pla Estratègic de Turisme de València 2024-2028 han sigut presentades hui en Las Naves per Paula Llobet, regidora de Turisme, Innovació i Inversions, i Tono Franco, director de Visit València. El principal objectiu d'este document és impulsar un creixement turístic sostingut i sostenible i, a més, reforçar el model de València com una ciutat per a viure, invertir i gaudir. Ara, el pla es troba en procés de licitació i una vegada s'adjudique la seua redacció el desenvolupament del projecte tindrà un termini de "cinc mesos", ha avançat l'edil de l'àrea.

"Este pla estarà basat en la governança participativa i suposarà un punt d'inflexió perquè les dades turístiques seguisquen sent positives", ha detallat Llobet, qui també ha afegit "que este era necessari per a afrontar una nova etapa perquè València no tenia cap pla així". "València és una urbs mediterrània que alberga una gran destinació turística, en eixe ordre, per la qual cosa no podem parar de créixer, però no volem fer-ho sense gestionar el turisme", ha reivindicat Tono Franco.

Un pla basat en quatre principis

Així, el pla que guiarà l'acció i gestió turística de la ciutat fins a 2028 s'assentarà sobre quatre bases. La primera d'elles és la sostenibilitat que, segons el director de Visit València, "ha de condicionar la nostra manera d'entendre el sector". És per això que des de l'administració s'incentivarà la recuperació i promoció dels recursos turístics propis i, a través de la gestió i els sistemes d'indicadors, s'identificaran les externalitats negatives. Així mateix, es prioritzaran els mercats d'aquells països o tipus de turisme que tinguen un menor impacte negatiu en la ciutat, per la qual cosa es "fomentarà el turisme sostenible, autèntic i respectuós, no el que més gaste", ha exposat Tono Franco.

A més, el pla inclou un segon principi basat en la governança participativa a través del qual les decisions de l'àmbit turístic seran consensuades amb diferents col·lectius. "Volem ampliar l'ecosistema de gestió per a recollir l'opinió de tots els sectors que poden tindre un impacte en el turisme", ha seguit el director de la fundació.

La innovació 360 guiarà el tercer precepte d'este pla 2024-2028 i este element es materialitzarà en la gestió turística de València amb l'ús de sistemes de dades, la potenciació de la marca Visit València en xarxes socials i també amb la reordenació dels instruments de gestió en la fundació. Precisament, Visit València preveu la creació de nous departaments centrats en la innovació i les dades el coneixement de les quals es transmetrà després a la resta de sectors econòmics.

Turistas en València
Turistes a València

Un dels projectes de dades i innovació que ja s'està duent a terme és la instal·lació de 100 sensors en els principals punts turístics de la ciutat per a recollir dades d'afluència i crear mapes de color que mostren quines són les zones més congestionades.

Finalment, el pla inclou un quart principi basat en la gestió eficient, especialment els recursos humans i econòmics. "Per exemple, ja s'ha fet que la regidoria de Turisme depenga de l'àrea d'Alcaldia, també volem donar-li més protagonisme al Consell de Turisme i reforçar el servei de Visit València amb una nova direcció tècnica en la fundació", ha especificat el seu director.

Destacats