València

València tindrà un pla estratègic per a convertir-se en una destinació sostenible

Millorar l'eficiència energètica, crear refugis climàtics i impulsar la mobilitat sostenible són algunes de les mesures del pla

1 minut

Un grup de turistes visita la Llotja de la Seda de València. Imatge: Visit Valencia

En els últims anys, València s'ha consolidat com una gran destinació turística urbana a Europa i este sector és ja una de les palanques econòmiques més importants de la ciutat. Així ho certifiquen les xifres turístiques del passat mes de juliol quan es van registrar ocupacions hoteleres superiors al 85 % durant la primera quinzena a la Comunitat Valenciana; i que per a este acabat d'inaugurar mes d'agost ja supera el 70 % a València ciutat.

Així i tot, l'Ajuntament no busca fomentar el turisme de masses, per la qual cosa planeja un canvi de model turístic que permeta que la capital valenciana seguisca atraient visitants, però de manera sostenible. És ací on naix el Pla de Sostenibilitat Turística de València (PSTD), una estratègia que compta amb 7,5 milions de pressupost i està finançada íntegrament amb fons Next GenerationEU procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea.

Este pla, l'execució del qual dependrà de la Regidoria de Turisme del consistori i de la Fundació Visit València, permetrà finançar diverses actuacions encaminades a completar la transició verda i sostenible de l'ecosistema turístic; la millora de l'eficiència energètica, la transició digital i la millora de la competitivitat d'un sector que cada any aporta al teixit econòmic de la ciutat.

Algunes de les iniciatives del citat pla són la creació d'espais de confort climàtics en instal·lacions i zones d'activitat esportiva, és a dir, els coneguts com a refugis climàtics per a protegir-se de les altes temperatures en la ciutat; l'impuls de la mobilitat sostenible; la instal·lació de continguts digitals en oficines d'informació turística; i la implantació d'un sistema de senyalització digital intel·ligent i accessible.

Una usuària consulta informació turística de València en una màquina

"Estem implantant un nou model de gestió més inclusiu, col·laboratiu, hospitalari i sostenible que contribuïsca a reforçar l'impacte positiu del turisme en la ciutat, de manera que conjumine les necessitats de residents i turistes sota un mateix paraigua", ha declarat la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet. En eixa mateixa línia, l'edil ha qualificat de "necessari" seguir consolidant la imatge de València com una "ciutat per a viure i visitar". "Una ciutat que conté una destinació i no al revés", ha conclòs Llobet.

"Compartix, gaudix i cuida València. És teua"

En el marc del PSTD, Visit València ha creat una campanya publicitària dirigida a turistes i residents en la qual es recorda la importància de cuidar els béns patrimonials i naturals de la ciutat. Sota el lema 'Compartix, gaudix i cuida València. És teua', es pretén fomentar el respecte cap als recursos, el patrimoni de la ciutat i el benestar dels residents, a través d'anuncis en mobiliari urbà, instal·lacions del transporte públic i ubicacions concorregudes com l'aeroport de Manises, l'estació del Nord o la terminal d'AVE Joaquín Sorolla. A més, també s'està difonent a través de xarxes socials i de mitjans de comunicació de premsa, ràdio i televisió.

Campaña de turisme de l'Ajuntament de València

En eixa línia, la campanya té com a escenaris protagonistes el Jardí del Túria, la Plaça Redona i la de la Verge, les Torres de Serrans, el Micalet, la Ciutat de les Arts i les Ciències, l'Albufera, l'Estació del Nord, el Mercat Central, l'edifici Veles i Vents i el Passeig Marítim. En les imatges que conformen l'acció de sensibilització, s'observa la silueta d'estos emplaçaments acompanyada de l'eslògan de la campanya.

La major entrada de turistes de la història

La sostenibilitat turística i la consecució de l'equilibri entre activitat turística i residencial resulta més necessari que mai en una conjuntura com l'actual en la qual la Comunitat Valenciana bat rècords d'arribada de turistes internacionals. Així es desprén dels resultats de les enquestes publicades el passat divendres per l'INE, i referents als Moviments Turístics en Frontera (Frontur) i l'Enquesta de Despesa Turística (Egatur).

Precisament, la Conselleria de Turisme anunciava el passat cap de setmana que la valenciana havia rebut a 5,3 milions de viatgers internacionals durant el primer semestre d'este any 2024, un nou rècord de recepció de visitants.

Dos turistes entren a un hotel de València

Esta xifra milionària de turistes representa un 19,9 % més respecte al mateix període de l'any 2023 i està aparellat d'un desemborsament, també històric, que asceneix a 6436 milions d'euros, que suposa una pujada interanual del 28 %.

El mercat que més ha contribuït a este increment de la despesa estrangera acumulada a la Comunitat Valenciana ha sigut el britànic, que ha gastat 1.578 milions d'euros fins a juny, un 33 % més que en el mateix semestre de l'any anterior. Li seguix el mercat nòrdic, que ha deixat 767,3 milions d'euros, un 37,4 % més; i, en tercera posició, França que, amb 703,2 milions d'euros llançats, augmenta la seua despesa un 17,6 % interanual.