València

València, pionera en tota Espanya en turisme accessible i inclusiu

La ciutat de València compta amb un servei pilot de videointerpretació per a les persones sordes o amb discapacitat auditiva

1 minut

Turisme en la Comunitat Valenciana

València es converteix en una de les ciutats pioneres en tota Espanya en turisme accessible i inclusiu, gràcies a la incorporació d'un servei pilot de videointerpretació per a persones sordes o amb discapacitat auditiva que està ja disponible en la Xarxa Tourist Info. Es tracta d'un projecte posat en marxa per Turisme Comunitat Valenciana, en col·laboració amb la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, que té com a objectiu millorar la inclusió dels serveis d'informació i acolliment del turista que es desplaça pel territori valencià.

Així, València és una de les ciutats de la Comunitat Valenciana que comptarà amb aquest nou servei que permetrà que "les persones amb discapacitat auditiva puguen tindre un servei d'atenció de primer ordre", ha assenyalat la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes. D'aquesta manera, el servei, ha afegit Montes, "combina la innovació tecnològica i l'atenció personal per a una informació particularitzada, facilitant que el turista amb discapacitat auditiva tinga la mateixa experiència que qualsevol altre turista".

Per part seua, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha destacat la importància d'aquesta mena d'iniciatives per a la ciutat, ja que "volem que València siga una destinació que capitalitze tot tipus de turisme, però especialment el turisme sensible, atent i, sobretot, empàtic. Per això, amb aquest projecte, fem un pas més endavant cap a un turisme molt més accessible".

Turisme en la Comunitat Valenciana

Com funciona el servei

Aquest servei de videinterpretació consisteix a fer ús dels mitjans audiovisuals per a aconseguir una interpretació simultània de les demandes d'informació turística que es realitzen de manera presencial. Així, les respostes del personal de les oficines de Tourist Info s'interpretaran en llengua de signes espanyola o en codi internacional compartit, segons corresponga.

Per a utilitzar aquest servei es facilitarà un accés a una plataforma denominada SVIsual, gestionada per la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana. La persona usuària podrà ser atesa presencialment pel personal de Tourist Info, que accedirà a la plataforma SVIsual des d'un dispositiu proveït de Webcam i cascos/auriculars amb micròfon, i realitzarà la telefonada al servei SVIsual. La persona videointérprete que atenga la telefonada de vídeo realitzarà la interpretació corresponent entre el personal de Tourist Info i la persona sorda, possibilitant la comunicació entre ambdues.

Aquest servei està ja disponible en totes les oficines de la Xarxa Tourist Info que compten amb eines de comunicació online. L'horari serà de dimarts a dissabtes, de 10.30 a 18.30 hores ininterrompudament fins al 31 de desembre.

En l'actualitat són 60 oficines, repartides en 51 municipis de la Comunitat Valenciana, les que ofereixen aquest servei de traducció-interpretació en llengua de signes. De moment, formen part del projecte 18 municipis de la província d'Alacant, 20 de la província de Castelló i 13 de la província de València.