València

València ofereix nous projectes educatius sobre cinema per al pròxim curs

Els centres escolars poden sol·licitar les activitats educatives per al pròxim curs fins al 30 de setembre

1 minut

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha explicat que s'ofereix als centres escolars noves activitats per a treballar a l'aula el cinema educatiu i l'alfabetització visual de l'alumnat. La regidoria d'Educació ha ampliat el programa Educ-Art amb noves propostes educatives de caràcter artístic, utilitzant el cinema com a eina didàctica. Aquest àmbit temàtic, dins de l'oferta de Projectes Educatius, abasta els tallers, activitats artístiques, musicals, etc. que l'Ajuntament de València ofereix als centres escolars de la ciutat.

El primer d'aquests nous programes és una Plataforma en línia de cinema educatiu, anomenada Backpack, que està dirigida fonamentalment a l'alumnat de Primària, Secundària i Batxiller. Ofereix un ampli catàleg de llargmetratges i curtmetratges seleccionats pel seu contingut pedagògic i organitzats per temàtiques i etapes escolars.

"A través d'aquesta plataforma, es podran treballar a l'aula temes transversals com la tolerància i el respecte, la diversitat, la gestió d'emocions i l'afectivitat, l'assetjament escolar, la igualtat d'oportunitats, la cura del Medi Ambient i dels animals, els drets humans o la prevenció de drogodependències", ha explicat la regidora d'Educació, Maite Ibáñez. "L'objectiu és utilitzar el cinema amb valors i temes transversals com a mitjà per a desenvolupar un pensament crític i despertar la consciència social de l'alumnat".

Al costat de cadascuna de les pel·lícules oferides en la plataforma digital, s'inclou contingut addicional per a poder treballar a l'aula: fitxa de treball per a l'alumnat, guia didàctica per al professorat i material amb contingut extra dels diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 que es relacionen amb cadascuna de les pel·lícules disponibles.

L'altre programa, titulat "La teua història, de cinema!" està dirigit a l'alumnat de 5é i 6é de Primària i als de Secundària. "En una societat com l'actual, amb un marcat component audiovisual, a través d'aquesta nova activitat ens marquem com a finalitat contribuir a l'alfabetització visual de l'alumnat, que passarà de ser consumidor a generador de contingut audiovisual", ha apuntat Ibáñez.

Utilitzant el cinema com a eina, i les històries de les xiquetes i xiquets que participen en el taller com a temàtica, l'alumnat s'endinsarà en el món de crear relats. A través d'un recorregut històric de les antigues tècniques d'animació d'imatges, el Folioscopio i el Taumatropo, els escolars s'acostaran al principi de la persistència de la visió (impressions de retinines). A més, s'aproximaran a la tècnica de la stop-motion i faran servir el Brainstorming com a recurs per a generar un guió amb el qual podran contar la seua història. En aquest sentit, s'introduiran les noves tecnologies de telefonia mòbil com una eina versàtil capaç de facilitar el muntatge de les històries de cinema. "L'objectiu és incentivar la creativitat i potenciar l'expressió artística, desenvolupar el sistema cognitiu a través de l'art, fomentar el treball en equip i ampliar coneixements sobre el cinema", ha explicat la regidora d'Educació.

Els centres de la ciutat de València poden sol·licitar els projectes educatius per al pròxim curs fins al 30 de setembre a través de la pàgina web de la regidoria d'Educació.