Multes de 750 euros per banyar-se en les fonts del Parc Central de València

L'Ajuntament de València imposa aquesta sanció com a mesura preventiva després de la infecció de deu xiquets per cryptosporidium el passat mes de juliol

Guardar

Carlos Mundina i Juan Carlos Caballero, en la roda de premsa sobre la multa de 750 euros per banyar-se al Parc Central de València (Imatge: Paula Picher)
Carlos Mundina i Juan Carlos Caballero, en la roda de premsa sobre la multa de 750 euros per banyar-se al Parc Central de València (Imatge: Paula Picher)

L'aigua torna a brollar de les fonts ornamentals del Parc Central de València, però ho fa d'una manera diferent. Després de comprovar que el paràsit cryptosporidium, pel qual deu xiquets es van infectar el passat mes de juliol, ha desaparegut, l'Ajuntament de València ha engegat una sèrie de mesures preventives. Entre elles, destaca una sanció de fins a 750 euros a aquells que utilitzen les instal·lacions fluvials del parc per a banyar-se.

Així ho ha indicat aquest matí el portaveu del Partit Popular, Juan Carlos Caballero, qui també ha insistit que "les fonts ornamentals no són piscines". Molts ciutadans feien un mal ús dels safaretjos, ja que adults, xiquets i mascotes els utilitzaven com a zones de bany. "El problema és que es banyaven en una aigua estancada i això va provocar l'aparició d'aquest bacteri", ha apuntat Caballero.

En aquest sentit, s'ha canviat per primera vegada la senyalística del parc, en la qual apareix l'article del reglament pel qual, a més d'advertir de la prohibició, també ho fa de la sanció de 750 euros que un haurà d'abonar si incompleix la normativa. Es tracta d'una mesura que pretén conscienciar a la ciutadania sobre el respecte cap a l'entorn del Parc Central, ja que "es pot gaudir d'ell, però amb cap".

Multa de 750 euros por bañarse en las fuentes ornamentales del Parc Central (Imagen: Paula Picher)
Multa de 750 euros per banyar-se en les fonts ornamentals del Parc Central (Imatge: Paula Picher)

Una altra de les tasques per a preservar l'entorn del parc i que s'està duent a terme des de l'Ajuntament de València és l'increment del sistema de vigilància. D'aquesta manera, la Policia Local ha disposat en les instal·lacions del parc més operaris amb la finalitat d'assegurar el compliment de l'ordenança municipal. També s'han implementat una sèrie de càmeres de vídeo per a reforçar aquesta mesura.

Quant al manteniment de les fonts i estanys del Parc Central, Caballero ha assenyalat que s'intensificaran els sistemes automatitzats de la cloració d'aquestes, amb la finalitat de millorar la qualitat de l'aigua. "Estem treballant junt amb la Generalitat per a realitzar periòdicament anàlisi en els aljubs, canals i làmines d'aigua i, així, comprovar el seu estat", ha afegit el portaveu del grup municipal.

Quin és el límit entre banyar-se i refrescar-se?

La nova sanció ha generat dubtes entre quin seria el límit entre donar-se un bany i refrescar-se. Davant aquesta disjuntiva, el regidor de Millora Climàtica i Gestió de l'Aigua, Carlos Mundina, ha aclarit que en el Parc Central "existeixen abeuradors on l'aigua és potable. Ací està permés el bany, però la resta són safaretjos que serveixen com a acompanyament de la vegetació del parc. Siguem responsables".

Un d'aquests espais del Parc Central en els quals s'autoritza el bany és en el joc de sortidors, envoltat per un banc de 289 metres lineals, que serveix com a zona de descans.

Destacats