València

València modernitzarà l'enllumenat en una zona d'horta de la Torre amb fanals solars

Notario: "Els fanals disposaran de detectors de presència de persones i vehicles i optimitzaran així el consum energètic"

1 minut

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario

L'Ajuntament treballa amb un projecte de millora de l'enllumenat públic al poble de La Torre que desenvoluparà el Servici d'Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics per a substituir 63 fanals obsolets existents en la zona d'horta d'eixe poble de la ciutat per un model de fanals solars, que incorporen una placa solar fotovoltaica per a autogeneració d'energia elèctrica. La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha anunciat aquest projecte i ha explicat que "els nous fanals seran, per tant, totalment independents del subministrament d'energia elèctrica i utilitzaran exclusivament energia solar".

"València és una ciutat situada en un entorn natural divers i valuosíssim que hem de cuidar i aquest projecte és tremendament sensible amb l'entorn", ha destacat Notario. "Es tracta d'unes lluminàries solars que incorporen una placa fotovoltaica que les fa independents de la xarxa d'energia elèctrica, per la qual cosa no sols estaran generant energia neta per autoconsum sinó que podrem eliminar tot el cablejat corresponent, ja innecessari, per a l'alimentació elèctrica, i això suposarà que quedaran alliberades les parets de les alqueries i els pals de la zona d'horta on està actualment la instal·lació elèctrica", ha explicat.

La tipologia de fanals solars que s'instal·laran disposa de controladors de lluminària amb detectors de presència, que interferiran en el funcionament del mateix fanal, en funció del que es requerisca. És a dir, en fer-se de nit els fanals s'encendran automàticament, però amb un nivell de lluminositat que si no hi ha presència de persones serà del 50% de la potència nominal prevista. Eixe règim de funcionament del 50% es prolongarà fins a les 23 hores, quan passarà a ser del 20% de la potència nominal mentre el fanal no detecte presència de persones o vehicles. En el moment que el sensor sí que detecte presència de persones o vehicles la lluminositat de la lluminària augmentarà fins al 100% del seu valor nominal, tornant a reduir-se a la potència nominal que li corresponga passats uns minuts.

Els llums LED que s'utilitzaran són càlids de TCC de 2.700º K, de tipus compacte, amb el que la placa solar i la lluminària formen un mateix cos, d'alta eficàcia lluminosa. Els panells solars de les lluminàries seran amb mòdul fotovoltaic amb una vida útil de 25 anys. Les lluminàries disposaran de sistema de comunicació per bluetooth i tindran una vida útil mínima de 12 anys, amb sensor de moviment, caragols antirobatori, opcions d'il·luminació intel·ligent amb detecció de presència i capacitat de supervisió remota.


"El govern de Joan Ribó està totalment compromés amb l'eficiència energètica, la sostenibilitat i la protecció del nostre entorn natural i València continua caminant imparable per convertir-se en model de ciutat verda i sostenible", ha afegit Notario.

El pressupost de l'actuació ascendeix a 64.897,68 euros.