La Diputació de València i l'Ajuntament de València han posat en marxa un projecte d'implementació de sensors intel·ligents en punts estratègics de la ciutat. Este desplegament de dispositius forma part del programa 'Connecta València: territori turístic, intel·ligent i sostenible', impulsat per la secció de Ciutats Intel·ligents de la institució provincial i permetrà, entre altres factors, mesurar els nivells de contaminació o patrons de mobilitat.
En total, s'han instal·lat al voltant de 170 sensors en diverses ubicacions de la capital del Túria, abastant àrees com a Enllumenat, Bombers, Cicle Integral de l'Aigua, entre altres. Estos dispositius tenen la capacitat de mesurar aspectes mediambientals com la contaminació acústica, la presència de gasos nocius i partícules de pols, així com d'analitzar patrons de mobilitat entre punts d'interés turístic, hotels, comerços i servicis ciutadans.
El diputat provincial de Fons Europeus, Administració Electrònica i Innovació, Juan Ramón Adsuara, ha destacat la importància d'esta iniciativa, assenyalant que la informació recopilada pels sensors serà fonamental per a millorar la presa de decisions i comprendre l'impacte mediambiental del turisme a la ciutat: "els dispositius intel·ligents que ja s'estan instal·lant per tota la ciutat oferiran informació molt rellevant que permetrà millorar la presa de decisions, al mateix temps que faciliten analitzar l'impacte mediambiental del turisme en el territori".
A més, Adsuara ha ressaltat la rellevància de l'anàlisi de les dades recaptades, subratllant el valor que aporta la plataforma Smart de l'àrea d'Informàtica de la Diputació. Esta plataforma utilitza anàlisis predictives i algorismes d'intel·ligència artificial per a identificar patrons i tendències en les dades, permetent anticipar-se a possibles esdeveniments o problemes.
Dispositius meteorològics
El projecte 'Connecta València' no es limita únicament a la capital, sinó que s'estén a tots els municipis de la província. A més dels sensors instal·lats a València, s'han desplegat una xarxa de dispositius meteorològics en cada localitat, així com 50 tòtems amb pantalla interactiva que oferixen informació turística i funcionen com a emissors d'una xarxa wifi turística.
Este projecte, finançat amb fons europeus a través de l'entitat pública Red.es i executat per l'empresa Tradia (grup Cellnex Telecom), representa un pas important cap a la construcció de ciutats més intel·ligents i sostenibles, on la tecnologia s'utilitza per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i visitants.