València es juga les ajudes estatals en mobilitat si no implanta completament la seua ZBE: "Les lleis estan per a complir-les"

El Govern avisa que supeditarà el lliurament de les ajudes al transport públic a aquelles ciutats que complisquen la llei en 2025

Guardar

Vehicles circulant pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro
Vehicles circulant pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro

L'anunci de les futures Zones de Baixes Emissions (ZBE) a València podria no ser suficient perquè la capital del Túria mantinguera les ajudes a la mobilitat que atorga el Govern estatal. I és que la laxitud de l'ordenança, que preveu una implementació progressiva de les sancions fins a la seua implantació definitiva en 2028, i el reconeixement d'una "zona blana", podria no ser contemplat per l'executiu central tal com s'avisa des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

I és que el Govern d'Espanya treballa perquè, a partir de 2025, totes les ciutats de més de 50.000 habitants que vulguen accedir a les ajudes al transport públic col·lectiu hagen de tindre una ZBE en funcionament.

Segons Álvaro Fernández Heredia, secretari general de Mobilitat Sostenible, "no poden existir unes ajudes al transport públic per a ciutats on este siga una alternativa al cotxe mentre no es prenen mesures per a garantir que la qualitat de l'aire és la millor per als ciutadans i ciutadanes".

Al temps, Heredia recorda que les ZBE "són una obligació legal consignada en la Llei de Canvi Climàtic", una llei posada en marxa enguany i publicada en 2021. "Les lleis estan per a complir-les, els ajuntaments han tingut temps, han disposat de més de 1.500 milions d'euros d'ajudes encaminades a implantar estes ZBE, accelerar la descarbonització del transport i impulsar una mobilitat sostenible i sana", avisa el secretari general, al mateix temps que insistix que "és el moment de complir la llei. Si un es declara desobedient de la llei del Govern d'Espanya no pot rebre ajudes".

Senyal de Zona de Baixes Emissions a Barcelona. Imatge de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers
Senyal de Zona de Baixes Emissions a Barcelona. Imatge de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers

Zones de Baixes Emissions a València

La nova ordenança, que entrarà en vigor en 2025 sense sancions, diferenciarà la ciutat en dos ZBE. La primera zona, coneguda com a Ciutat Vella ZBEES (Zona de Baixes Emissions d'Especial Sensibilitat), comprendrà una extensió de 0,3 km² dins del districte de Ciutat Vella. Esta àrea es considera més sensible a causa de la seua densitat de població i patrimoni històric. La segona zona, denominada València ZBE, abastarà una superfície de 27,8 km², pràcticament tota la ciutat. Esta àrea estarà delimitada per la Ronda Nord, Tarongers, Serradora i Bulevard Sud i es considerarà una zona "més blana" en termes de restriccions.

L'esborrany de l'ordenança establix un calendari gradual per a la implementació de les sancions: 2025 serà un any merament informatiu, sense sancions. En 2026 hi haurà sancions per a vehicles de fora de la província de València i en 2027 per a vehicles de fora de la ciutat de València. A partir de 2028, es prohibirà la circulació de vehicles sense etiqueta, aquells matriculats abans de 2001 en el cas de gasolina i abans de 2006 per a dièsel.

Per a assegurar el compliment de les noves normatives, s'instal·laran progressivament fins a 278 càmeres d'accés en 68 punts de control. Estes càmeres verificaran els permisos d'accés mitjançant la lectura automàtica de matrícules. Addicionalment, es col·locarà cartelleria informativa al llarg del perímetre de les ZBE per a orientar als conductors.

Cotxes circulant pel carrer Colón de València
Cotxes circulant pel carrer Colón de València

Beneficis de les ZBE

La implantació de Zones de Baixes Emissions porta amb si múltiples beneficis que abasten des de la millora de la salut pública fins a la promoció d'un desenvolupament urbà més sostenible i la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Estes mesures són essencials per a construir ciutats més saludables, habitables i resilients en el futur.

Un dels beneficis més evidents de les ZBE és la reducció de la contaminació atmosfèrica. En limitar l'accés a vehicles amb majors emissions, es disminuïx la concentració de contaminants com el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió (PM10 i PM2.5). A més, es reduïxen de les emissions de diòxid de carboni (CO) i altres gasos d'efecte d'hivernacle, que són responsables del canvi climàtic.

Les ZBE també contribuïxen a la reducció de la contaminació acústica. En promoure l'ús de vehicles elèctrics o híbrids i reduir el trànsit de vehicles de combustió interna, es disminuïxen els nivells de soroll en les zones urbanes. Això millora la qualitat de vida dels residents i crea un entorn més tranquil i agradable.

Estes zones incentiven l'ús de mitjans de transport més sostenibles, com el transport públic, la bicicleta i els desplaçaments a peu. En restringir l'accés de vehicles contaminants, es promou una major inversió en infraestructures de transport públic i carrils bici, facilitant una mobilitat més eficient i saludable.

La millora en la qualitat de l'aire, la reducció del soroll i la promoció d'un entorn més verd i net contribuïxen a una millor qualitat de vida per als i les residents, millorant la seguretat viària, reduint la incidència de malalties respiratòries i cardiovasculars i revitalitzant les àrees urbanes, convertint-se en més atractives per als negocis, el turisme i la inversió.

La implementació de ZBE ajuda a augmentar la consciència pública sobre la importància de la sostenibilitat i la protecció del medi ambient. En veure els beneficis tangibles d'estes mesures, els ciutadans poden estar més disposats a adoptar comportaments ecològics i donar suport a polítiques ambientals.

Destacats