València

València invertix 3,5 milions a millorar el subministrament d'aigua potable de la zona nord

1 minut

La presidenta d'EMIVASA, María José Ferrer San Segundo, ha visitat les obres de millora del subministrament d'aigua potable de la zona nord de València

L'Ajuntament de València continua treballant en la millora de la xarxa de proveïment d'aigua potable amb diferents actuacions en la infraestructura. Actualment, a través de l'empresa mixta EMIVASA, s'està duent a terme unes obres de millora en les infraestructures que permeten el subministrament d'aigua potable als barris del nord de la ciutat.

Este dimecres, l'alcaldessa en funcions i presidenta d'EMIVASA, María José Ferrer San Segundo, ha visitat les obres, acompanyada pel regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Carlos Mundina, i per Dionisio García Comín, conseller delegat de Global Omnium.

Les obres permetran ampliar els diàmetres de les conduccions principals en un 25%, de 450 mil·límetres a 600, per a augmentar la seua capacitat, la qual cosa suposarà un augment en els cabals i condicions de subministrament de manera significativa. En concret, esta intervenció beneficiarà als quasi 1.000 metres de canonada principal —la que discorre paral·lela a l'antic llit del riu— que es veurà reforçada amb la instal·lació de noves vàlvules de regulació.

En este sentit, es dotarà al conjunt de les obres de tota la tecnologia i sistemes que permeten integrar-se en el sistema de telecomandament i telecontrol de la ciutat, perquè podran ser controlades i intervingudes en remot des del lloc de comandament d'EMIVASA situat en el polígon de Vara de Quart.

Cal recordar que València és una de les ciutats del món amb la millor tecnologia de l'aigua potable instal·lada en el conjunt de la xarxa de subministrament per a assegurar la major eficiència i gestió, tal com ha recordat el regidor Carlos Mundina. “L'eficiència en la xarxa de proveïment d'aigua és del 92%, una de les més altes d'Espanya. Este percentatge està íntimament lligat al pla d'inversions, amb el qual anem renovant les zones de la xarxa més sensibles i exposades a trencaments”, ha indicat el regidor delegat del Cicle Integral de l'Aigua. Augmentar el nivell de rendiment del conjunt de la xarxa fins a eixe nivell rècord del 92% permet aspirar a l'objectiu d'aconseguir Fuites Zero.

Ferrer San Segundo, presidenta d'EMIVASA, ha destacat que estes obres "permetran que hi haja més capacitat, que puga circular més aigua, i major resistència a la pressió, perquè s'ha canviat el material, que és més sostenible, d'acord amb la Capitalitat Verda Europea". Esta inversió beneficia “a tot el sector nord, almenys 300.000 habitants, i cal no oblidar que l'aigua és un element fonamental, racional i sostenible també”, ha afegit la també alcaldessa en funcions. El termini d'execució és de 20 mesos, encara que les obres estaran a la vista per un període de 12 mesos, segons ha detallat García Comín, conseller delegat de Global Omnium.

Les obres, el projecte de les quals va ser aprovat per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament el 8 de març de 2024 per un import de 3.508.753,09 euros, contemplen les següents actuacions clau:

  • Renovació de la conducció: Substitució de l'actual conducció de fibrociment de 450 mm de diàmetre, situada sota el pont d’Ademús, per una nova conducció d'acer de 600 mm, la qual cosa permetrà millorar les condicions de subministrament en la zona, així com de robustesa i durabilitat de la canonada arterial.
  • Instal·lació de noves vàlvules: Col·locació de dos vàlvules de 1.000 mm de diàmetre; una en l'encreuament dels carrers del Racó d’Ademús i la Democràcia i l'altra, aigües avall de la derivació cap a l'avinguda del Mestre Rodrigo, abans del pont de Campanar.
  • Substitució d'una vàlvula existent: Reemplaçament d'una vàlvula actual de 1.000 mm de diàmetre, situada aigües amunt de la derivació de Mestre Rodrigo.
  • Renovació d'un tram de canonada: Millora i canvi del traçat d'un tram de 800 mm de diàmetre, actualment situat sota els talussos del pont, on el manteniment és de difícil accés.

EMIVASA és l'empresa mixta creada per l'Ajuntament i Aigües de València, per a gestionar el servici públic de subministrament d'aigua i el proveïment domiciliari d'aigua potable a la ciutat. Aigües de València s'enquadra dins del grup Global Omnium, compost per 16 empreses especialitzades en la gestió de l'aigua.