València

València instal·larà semàfors per a ciclistes en carrils bici "conflictius"

Els semàfors s'instal·laran en aquells carrils bici que circulen per davant o per darrere de les parades d'autobús

1 minut

Nou carril bici a València situat al carrer del Nou d'Octubre

L'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de València ha donat a conéixer l'auditoria de seguretat viària que s'ha dut a terme en alguns punts negres de la ciutat. Un estudi exhaustiu que ha tingut com a objectiu "revisar els aspectes negatius en matèria de seguretat viària, però també identificar deficiències en les infraestructures i aportar solucions que es puguen extrapolar a altres punts de la ciutat amb característiques similars", ha apuntat el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell.

Així, un dels punts analitzats han sigut els carrils bici que circulen per davant o per darrere de les parades d'autobús. En este punt, no sols s'ha aconsellat el reforç de la senyalització i millorar la visibilitat, sinó també la instal·lació de semàfors per a ciclistes que s'activen quan l'autobús estiga detingut en la parada o s'estiga acostant garantint, així, major seguretat en la pujada i baixada d'usuaris al transport públic de la ciutat.

Carbonell ha avançat que València posarà en marxa este projecte pilot en els carrils bici més conflictius. Una vegada analitzat el seu funcionament, s'extrapolarà a altres carrils bici reduint, així, els accidents que es produïxen.

I en esta línia, l'auditoria també ha analitzat l'encreuament de vianants pels carrils bici per a accedir a l'illa de contenidors. En este sentit, els experts recomanen senyalitzar millor el pas de vianants de manera transversal per a fer-los més segurs.

Finalment, s'han estudiat un total de cinc punts negres de la ciutat, triats per "la taxa de sinistralitat des de 2012 fins a l'actualitat; la interacció amb els vianants, ciclistes i altres usuaris de vehicles de mobilitat personal; i per les constants reclamacions de veïns", ha explicat el regidor de Mobilitat.

Així, els punts auditats han sigut: la plaça Saragossa; l'encreuament entre Cardenal Benlloch i l'avinguda Blasco Ibáñez; la intersecció entre Cardenal Benlloch i l'avinguda del Port; i Gran Via Ferran el Catòlic amb Àngel Guimerà i amb Guillem de Castro. En línies generals, es recomana el canvi de la regulació semafòrica, la millora de la senyalització dels carrils bici o la millora de la visibilitat amb la poda d'arbres.

No obstant això, de l'auditoria també s'extrauen actuacions que l'àrea de Mobilitat executarà en 2025 per a una major seguretat viària. En este sentit, destaca el canvi de la rotonda de Cardenal Benlloch amb Blasco Ibáñez, que passarà de ser una rotonda partida a una completa. "L'Ajuntament de València contemplarà en els pressupostos de 2025 la quantia per a esta actuació", ha confirmat Carbonell. A més, en este punt també s'aconsella replicar en la calçada la senyalització semafòrica mitjançant il·luminació i bandes led.

Unes altres de les actuacions destacades seran el canvi del pas de vianants en Gran Via Ferran el Catòlic amb Àngel Guimerà, creant un per sentit i situant-los alineats amb l'estació de metro; o la transformació de la confluència entre Ferran el Catòlic i Guillem de Castro. Ací es proposen tres alternatives: prohibir el gir a la dreta dels vehicles privats (excepte transport públic), ja que ho poden fer per altres vies; crear un carril únic per a tots amb avanç per a bicicletes; o un ciclocarrer amb avanç per a bicicletes.

Carbonell ha assenyalat que s'avaluaran els resultats per a confirmar que es reduïx la sinistralitat; així com que es realitzaran noves auditories per a implantar millores a la ciutat.