L'Ajuntament de València vol que el Govern d'Espanya reconega la capitalitat verda europea, que ostenta la ciutat des de gener de 2024, com a Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic. Per a això, el consistori ha presentat una proposta d'acord al Ple de l'Ajuntament dirigida al Govern d'Espanya, sol·licitant esta declaració que permetrà regular el seu règim jurídic i proporcionar els màxims beneficis fiscals permesos per la legislació vigent.
Esta proposta presentada per la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, sol·licita amb caràcter urgent la realització dels tràmits necessaris per a l'emissió d'una norma amb rang de llei que permeta atorgar l'estatus d'Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic a este guardó de Capital Verda Europea 2024 concedit per la Comissió Europea a la ciutat de València.
Segons ha destacat la regidora Paula Llobet, "obtindre esta declaració d'Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic és clau per a aconseguir un suport significatiu a escala nacional i internacional, la qual cosa contribuirà al seu èxit i visibilitat. A més, també permetrà beneficiar-se fiscalment a totes les empreses, institucions i persones que ho secunden".
"És urgent que el govern de Pedro Sánchez ens done una resposta ja. Estem acabant el mes de març i no hem aconseguit cap mena de suport per part seua. Fins ara s'escudaven en què era necessari esperar a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat. Però no és així. Si realment tenen interés a donar suport a este esdeveniment i a la ciutat de València, poden fer-lo dictant una norma amb rang de llei que ho reconega", ha afegit Paula Llobet.
Esta sol·licitud té com a objectiu fonamental destacar el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat ambiental i el desenvolupament d'iniciatives que promoguen la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. En este sentit, la proposta d'acord sol·licita que el programa de suport a este esdeveniment s'estenga des de l'1 de gener de 2024 fins al 31 de desembre de 2026, la qual cosa permetrà la implementació de diverses iniciatives i projectes que promoguen la sostenibilitat ambiental i deixen un patrimoni sostenible que perdure al llarg dels anys a la ciutat de València.
Aconseguir este reconeixement es traduïx en una sèrie de beneficis fiscals tant per a empreses com per a particulars que desitgen contribuir a l'èxit del programa. Com per exemple, deducció del 45% de les donacions realitzades en la quota de l'Impost de Societats, així com en la quota de l'IRPF per a persones físiques; la bonificació del 95% de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats quan els béns adquirits es destinen exclusivament a inversions relacionades amb l'esdeveniment; la bonificació del 95% de l'Impost sobre Activitats Econòmiques en les quotes corresponents a activitats artístiques, culturals, científiques o esportives relacionades amb el programa; o bonificació del 95% en tots els impostos i taxes locals que puguen recaure sobre les operacions relacionades exclusivament amb el desenvolupament d'este programa.
Paula Llobet ha assegurat en què "és fonamental que tots els membres del Ple ens donen suport per a exigir al Govern d'Espanya que considere esta proposta amb urgència i prenga les mesures necessàries per a la seua ràpida implementació. Este és un projecte de ciutat, per al present i per al futur, els demane a tots que deixen de costat els seus interessos partidistes i donen suport a esta petició, que és en benefici de tots".
La regidora d'Innovació ha destacat que "la declaració de València Capital Verda Europea 2024 com a Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic representa una fita important en el camí cap a la sostenibilitat i el desenvolupament urbà responsable. Per això, convidem a tots els sectors de la societat a sumar-se a este projecte i contribuir a fer de València un exemple de ciutat verda i sostenible".