La ciutat de València inaugura aquesta setmana l'any de la Capitalitat Verda Europea en el qual pretén convertir-se en l'epicentre d'Europa en matèria de sostenibilitat urbana. Es tracta d'un guardó a nivell europeu que li va ser atorgat a la ciutat fa més d'un any, a l'octubre de 2022, i que després de prendre el relleu a Tallin, la capital d'Estònia, començarà la seua agenda d'actes i esdeveniments de manera oficial.
En total, seran al voltant de 400 esdeveniments que es desenvoluparan durant tot el 2024, més d'un per dia; i dels actes organitzats al llarg de tots els mesos de l'any, una trentena seran esdeveniments centrals; mentre que altres 20 s'han programat com a esdeveniments amplificadors. Precisament, l'objectiu que persegueix el govern municipal és que la celebració d'aquest títol fins a desembre de 2024 deixe petjada en la ciutat i siga "una palanca de canvi per a la ciutat, que perdure perquè València siga una de les capitals de referència en sostenibilitat de tota Europa", ha detallat l'alcaldessa María José Catalá.
"Viurem una Capitalitat Verda Europea lluny d'ideologies, allunyada de radicals i pegada a la ciutadania, a la ciència i al sentit comú", ha assegurat l'alcaldessa. "No volem que siga un trofeu vitrina, sinó un moviment de canvi per a la ciutat que duga polítiques de sostenibilitat durant els pròxims anys", ha afegit la primera edil.
Programa d'actes d'obertura en el Palau de la Música
Així, el Palau de la Música serà escenari els dies 11 i 12 de gener de les jornades d'obertura dels més de 400 actes que es realitzaran a València durant tot 2024 entorn de la Capitalitat Verda. En eixe sentit, Catalá serà l'amfitriona d'aquestes dues jornades en les quals es desenvoluparan diferents trobades i debats amb personalitats del món de la ciència, empresarial i també representants governamentals d'altres ciutats europees que també van ostentar aquesta capitalitat.
En concret, l'11 de gener es produirà la cerimònia d'obertura en la qual diversos experts nacionals i internacionals, representants de les principals aliances de ciutats, analitzaran els cinc eixos temàtics de sostenibilitat urbana que sustenten el programa de València Capital Verda Europea 2024. Així, Pilar Díaz (Paisatge transversal) i Daniela Rizzi (ICLEI) parlaran sobre naturalesa i biodiversitat; Julio Lumbreras (Universitat Politècnica de Madrid) i Claire Roumet (Energy Cities) ho faran sobre missió climàtica; Francesc Arechavala (IDOM) i Juan Caballero (Eurocities) debatran sobre espai públic i mobilitat; José María García Álvarez-Coc (Universitat Politècnica de València) i Bea Jacoste (KM ZERO Food Innovation Hub), ho faran sobre horta i alimentació; mentre que sobre l'àmbit d'aliances, participació i governança, intervindran Bernabé Aldeguer Cerdà (Universitat de València) i Gianluca Ferraro (Centre for Blue Governance university of Porstmouth National).
També s'escoltaran el dia 11, a les 12.30 hores, les veus dels representants de les anteriors Capitals Verdes Europees, els qui detallaran els principals èxits i barreres en la implementació de les seues polítiques de sostenibilitat urbana. Està prevista la participació de l'alcaldessa María José Catalá i dels seus homòlegs Vladimir Svet (Tallin), Niko Kyynarainen (Lahti), Andrius Grigonis (Vílnius), Simone Raskob (Essen), Pascual Borja (Vitòria) i Peter Dermol (Velenje).
Serà en la sessió vespertina del dijous quan intervinguen els alcaldes i alcaldesses de municipis de l'àrea metropolitana, que comparteixen històricament amb València la terra i el marjal de L'Horta i L'Albufera. Els edils valencians presentaran els seus projectes lligats a la sostenibilitat urbana.
Després de les conclusions dels intervinents i un passeig guiat pel llit del vell Turia, les activitats del dijous dia 11 es tancaran amb el concert 'Els Sons de la Naturalesa' en la Sala José Iturbi, un espectacle piromusical i un sopar en el vestíbul del Palau de la Música.
Les sessions del divendres 12 tindran un caràcter més tècnic amb la participació de destacats experts de la Xarxa de Capitals Verdes Europees (EGCN: European Green Cabdal Network), que intercanviaran experiències sobre els reptes en els àmbits de naturalesa i biodiversitat urbana i metropolitana, horta i alimentació sostenible, així com a espai públic, mobilitat i missió climàtica.
Una taula redona de Ciutats Missió amb representants de Valladolid, Zaragoza, Vitòria, Madrid, Klagenfurt, Mannheim, Cluj-Napoca i el discurs inspiracional de Patrick Child — director general adjunt de Medi ambient de la Comissió Europea— tancaran les dues jornades de debat entorn de l'estrena oficial de la ciutat de València com a Capital Verda Europea 2024.