València impulsa l'estalvi energètic en els centres educatius de la ciutat

En aquest projecte participen huit centres d'educació secundària

Guardar

IES Benlliure
IES Benlliure

La Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica i la Fundació València Clima i Energia llancen al setembre, coincidint amb l'inici del curs escolar, una nova edició del seu programa "El meu centre en transició" per a involucrar als centres educatius de la ciutat en les polítiques de transició energètica. "Es tracta –tal com ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon- d'una iniciativa que implica alumnat, professorat, famílies i personal del centre per a reduir la factura energètica d'aquests espais i generar canvis d'hàbits de consum de les llars".

El projecte, desenvolupat a través de l'Oficina de l'Energia municipal, ofereix realitzar eco, auditories en els centres que participen amb l'objectiu de reduir el seu consum energètic i les emissions de CO₂. Per a això, un equip tècnic analitza amb equips de mesurament com a luxímetres, termohigròmetres o mesuradors de consum, l'energia que gasta el centre per a il·luminació, per a la calefacció o per a la utilització d'aparells elèctrics i electrònics i així, després d'analitzar els hàbits de consum, proposar mesures per a la reducció i l'optimització de la despesa. A més, amb diferents tallers, en què també participen famílies i docents, es pretén que els centres educatius siguen punts difusors de la nova cultura energètica.

El programa, que està obert a centres públics de primària i secundària, també es desenvolupa a centres municipals. Enguany s'ha iniciat un projecte pilot amb la Universitat Popular d'Aiora amb la mateixa dinàmica, per a impulsar iniciatives de transició a escala de barri.

Per a Alejandro Ramon, "amb la reducció del consum d'energia en els centres educatius aconseguim un estalvi en les factures del gas o la llum, però sobretot s'aconsegueix que els alumnes i les seues famílies prenguen consciència de la relació que hi ha entre la crisi climàtica i les formes de consum i producció de l'energia".

Huit centres de secundària ja han iniciat la seua transició energètica

Durant el curs passat van participar en el programa huit centres de secundària on, a més de l'eco auditories, es van realitzar un total de setanta-un tallers en els quals van participar més de mil cinc-centes persones en els grups de treball que involucren a estudiants, famílies i professors. Els Instituts d'Ensenyament Secundari que ja han posat en marxa aquesta iniciativa són els de Benlliure, Cabanyal, Districte Marítim, El Grau, Isabel de Villena, Ramon Llull, Serpis i Sorolla, a més de la Universitat Popular d'Aiora. Enguany es pretén estendre el nombre de centres coincidint amb la posada en marxa a València de dues noves oficines municipals de l'energia a Torrefiel i el Parc de l'Oest, que se sumaran a la ja existent en el barri d'Aiora. Per a participar en el programa qualsevol centre educatiu públic de València pot sol·licitar-ho de manera gratuïta en l'Oficina de l'Energia de l'Ajuntament.

Alejandro Ramon ha explicat que aquest programa "té molt bona acollida en els instituts i els resultats són encoratjadors, no sols pel que suposa d'estalvi econòmic sinó pel que implica en la presa de consciència mediambiental". "L'estalvi energètic ja no és només una manera d'estalviar en les factures de consums, és una necessitat per a combatre els efectes del canvi climàtic i una obligació de tots per a complir amb el Decret del Govern central. No es tracta de renunciar al nostre nivell de benestar, sinó de consumir de forma més responsable, de forma més eficient i buscar alternatives més sostenibles, tant en les llars en l'àmbit particular com en els centres dependents de les administracions públiques. Això la joventut ho va tenint cada vegada més clar", ha aclarit.

De fet, l'objectiu del programa va més enllà de reduir la factura del gas o la llum millorant l'eficiència en el consum, es busca que l'alumnat entenga el concepte de transició energètica, que relacione el consum i la producció de l'energia amb la crisi climàtica, que prenga consciència de quins són els seus hàbits de consum en el centre i a la seua casa, que col·laboren en l'estalvi energètic i que es promoga una reflexió sobre l'ús de l'energia.

"Tot el que s'aprén a l'escola – ha assegurat Alejandro Ramon- es trasllada després a les llars. Aprendre a estalviar en el col·legi els ensenya als joves a estalviar a casa. La pròxima generació té davant sí el repte d'afrontar els desafiaments que planteja el canvi climàtic. El planeta on viuen té uns recursos limitats. Els programes educatius actualment no poden ignorar això"

La Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, juntament amb la Fundació València Clima i Energia, van posar en marxa en 2019 l'Oficina de l'Energia, un espai per a acompanyar a la ciutadania en la transició ecològica, que informa i forma sobre l'ús quotidià de l'energia o proporciona informació per a la instal·lació d'energies renovables.

La crisi energètica i l'augment de la factura elèctrica dispara les consultes

"En el primer semestre d'aquest any més de 3.500 persones s'han beneficiat dels servicis de l'Oficina de l'Energia municipal i es preveu que les consultes i les sol·licituds d'informació s'incrementaran notablement durant els pròxims mesos a causa de la crisi energètica i a l'encariment de la factura de gas i electricitat provocada per la guerra a Ucraïna".

El regidor Alejandro Ramon ha assegurat que "estalviar en la factura elèctrica o del gas és possible i, a més, contribueix a mitigar els efectes del calfament global", i ha recordat que "l'Ajuntament està compromés en la lluita contra l'emergència climàtica i amb el veïnat que té dificultats per a assumir l'augment dels preus de l'energia i l'Oficina de l'Energia dona resposta a aqueixes dues demandes".

Arxivat a:

Destacats